2020 – a szélsőségek éve

Kovács Tamás

A koronavírus miatt elmaradt fajtabemutatók és konferenciák, az időjárást tekintve két teljesen ellentétes fél év, viszont a sok negatív tényező ellenére gazdaságilag sikeres évként értékeli az ideit a KWS képviselője.

Több vetőmag-nemesítő és -forgalmazó vállalattal ellentétben a KWS-nek idén még sikerült néhány bemutatót megtartani, azonban több rendezvényt nekik is törölniük kellett. „A koronavírus miatt sajnos a megszokott fajtabemutatók csak korlátozott létszámban valósulhattak meg, vagy egyes bemutatókat teljesen le kellett mondani. Ez sajnos érvényes a megszokott téli partnertalálkozókra is” – mondta Kovács Tamás. A KWS területi képviselője szerint ennek ellenére a vetőmag-forgalmazó cég sikeres évet tud maga mögött Szlovákiában. A kukorica-vetőmag piacán sikerült megerősíteni a pozícióját, a repcevetőmagnál pedig növelni tudta piaci részesedését. „Az időjárás szempontjából két teljesen ellentétes fél évet tudunk magunk mögött, ez kiváltképp érvényes a csapadékeloszlásra. Míg az év első felében a vízhiány dominált, addig a második fél évben, különösen az ősz folyamán, a nagymértékű csapadék okozott gondot. Ezek a tényezők befolyásolták az egyes növények hozamait, a betegségek és a kártevők előfordulását. Az őszi káposztarepce és a gabonák esetében sok helyen már későn jött a május második felében érkezett eső, de a jobb vízgazdálkodású talajokon még megmentettük a termést, és a gazdáknak sikerült különösen jó termést betakarítani” – mondta Kovács Tamás.

A KWS képviselője hozzátette, a kukorica és a napraforgó hozamát is befolyásolta a sokszor szélsőséges csapadékeloszlás. Egyes területeken főleg a korai fajtáknál érkezett későn az eső, a későiek viszont még remekül tudták hasznosítani ezt. Mikor pedig már megkezdődött volna a kukorica betakarítása, akkor érkezett az októberi rekordmennyiségű csapadék, amely negatívan befolyásolta a betakarítási szemnedvességet is. „Ezenkívül különösen negatívan befolyásolta az őszi kalászosok vetését. A vetés időpontja túlment az optimális agrotechnikai időpontokon, a gazdákat a fajták és a parcellák felcserélésére kényszerítette, a növények nincsenek megfelelő fenofázisban a téli időszak érkezése előtt. Különösen ritka az olyan eset, hogy el tudták végezni a gabonák őszi gyomirtását, amely az utóbbi években sok gazdaságban a termesztési technológia részévé vált” – zárta Kovács Tamás.

-er

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?