Agro

Kiirthatatlan levéltetvek, alacsony repce

Az idei szárazság rányomta bélyegét a repcetermésre, vannak olyan területek, ahol csak térdig ér a növény. A szárazság mellett a kései fagyok is hozzájárulnak majd az idei hozamok alakulásához.
Czigler Mónika

2020. július 27. 10:46

repce

A repcevetőmag-nemesítők nagy gondot fordítanak arra, hogy az egyes hibridek ellenállók legyenek a legjelentősebb betegségekkel szemben, mint amilyen a fóma, vagy a TuYV-vírus. Idén azonban nem a betegségekkel, inkább a szárazsággal és a kártevőkkel gyűlt meg a repcetermelők gondja. „A termelők visszajelzése alapján a betegségek nyomása nagyon alacsony szinten volt egészen júniusig. Az esőzések megérkezésével azonban még felütheti fejét a szklerotínia, illetve a verticíliumos fertőzés. Nagyon erős volt azonban az idei szezonban a kártevők nyomása. Mivel enyhe volt a tél, azok nem fagytak ki, a rovarölők pedig kevésbé voltak hatásosak ellenük. A legtöbb problémát a levéltetvek okozták, amelyek nemcsak azért ártalmasak, mert szívják a növényt, hanem azért is, mert a betegségek terjesztői lehetnek. De ennél sokkal nagyobb károkat okozott a szárazság és a fagy. A szárazság miatt a repce csak nagyon alacsony növekedésű, vannak olyan helyek, ahol csak térdig ér a növény. A késői fagyok pedig azért okoztak károkat, mert azok több napig tartottak, és nem csak 1-2 órán keresztül. Egy éjszaka akár este tíz órától reggelig -2 és -6 °C között alakult a hőmérséklet” – magyarázta Kovács Tamás, a KWS vetőmag-forgalmazó vállalat területi képviselője.

Mindezt alátámasztotta Michal Urban nagypakai repcetermesztő is. „A késő tavaszi fagyok a repce fő ágának felső virágait elvitték, az oldalsó hajtások így túlnőtték a fő hajtást. Az ősz folyamán sem volt túl sok csapadék, de viszont meleg volt, ezért kezeltük a repcét morforegulátorokkal, amelyek visszafogják a növényt a növekedésben, hogy az ne nőjön túl. Viszont tavasszal a szárazság miatt nem úgy indult meg a növények növekedése, ahogy annak kellett volna. Ezért alacsony növésű maradt, ami sok helyen gondot jelenthet majd az aratásnál. De még ennél is jobban tartunk a tavaszi árpa aratásától, ami csak mintegy 40-50 centiméterre nőtt meg, hiába permeteztük higított karbamid és cukoroldattal azért, hogy legalább valamilyen módon menteni tudjuk a menthetőt, a csapadékot ez nem helyettesíthette. Ha a vágóasztalt nagyon mélyre engedjük a repcénél, túrhatják a földet az oldalsó talpak, az árpánál pedig a rövid szárak miatt a vágóasztal valószínűleg nem húzza majd be rendesen a növényeket. És a szezonnak még nincs vége, csak reménykedni tudunk, hogy az aratás előtt nem jön valamilyen ítéletidő, ami lefekteti a növényeket, mint ahogy az előző években tapasztaltuk” – fejezte ki aggodalmát a nagypakai gazda.

A Rostselmash kombájnok szlovákiai forgalmazójától, a marcelházai Komagrartechnik vállalat igazgatójától megtudtuk, a repce betakarításánál megoldható az alacsony tarlóval történő vágás is a megfelelő technikával. „Normál esetben 10 cm magas tarlóval vágják a repcét, ha valaki ennél is alacsonyabb szármaradvánnyal szeretné begyűjteni a termést, úgynevezett lengő kaszás vágóasztalt ajánlott vásárolni, amely igazodik a föld színéhez, és követi a talajt. A másik megoldás, amit nálunk még kevéssé alkalmaznak, az a rendre vágás. Ez azt jelenti, hogy egy normál tárcsás kaszával a repcét rendre vágjuk, amit aztán a kombájn felszed. Ez azért is jó megoldás, mert a repce nem egyenletesen érik, az alsó részek becőiből a magok kipereghetnek, míg a felsők még nem teljesen érettek. Ebben a módszerben látok fantáziát, nemcsak a repce, hanem más termények, például a fűmag, lucerna és más termények aratásánál is” – mondja Lampert Zoltán.

A repcénél nagyobb veszteségre kell számítaniuk azoknak a gazdáknak, akik olyan fajtát választottak, amelynek nem elég erősek a becői, azok könnyen felrepedeznek, és kiperegnek belőle a szemek. Ennek az oka az, hogy az érés során a víz távozik a becőből, a szövetek összehúzódnak, ezáltal a termésfal és a varratok között feszültség keletkezik. Így például jégeső, zivatarok vagy erős szél hatására a becők felnyílnak. A genetikai kipergés ellenállósággal rendelkező hibridek esetében a becők stabilabb felépítéssel rendelkeznek, ezért jóval kisebb mértékben fordul elő a becők felnyílása, így megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza.

Mivel idén meggyűlt a gazdák gondja a levéltetvekkel, érdemes lehet olyan repcehibrideket keresni, amelyek rendelkeznek a TuYV-vírus elleni rezisztenciával. Ez különösen fontos azért is, mert egyre szűkül a kártevőkkel szembeni vegyszeres védekezés lehetősége. Az említett vírus legelterjedtebb vektora a zöld őszibarack levéltetű. A repcét nagyban károsító tarlórépasárgaság-vírus (Turnip Yellows Virus) tünetei a lilás-bordós antociános elszíneződés a levélszéleken. Ez azonban könnyen összetéveszthető a tápanyaghiány és egyéb stresszhatás következtében kialakuló színelváltozásokkal. A vírus ugyanis elzárja a szállítónyalábokat, és ezért alakulnak ki a tápanyaghiányra utaló jelek. Csökken a levélfelület, és az elsődleges oldalhajtások száma, a becőkben a magok száma, valamint az olajtartalom is. Nő azonban a glükozinoláttartalom. A vírusra fogékonyabb fajtáknál a fertőzés esetén akár 30%-kal magasabb veszteség is kialakulhat.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.