Hat őszi feladat, ha szép füvet szeretne!

fű

A nyár (főleg az idei) nagyon is megviseli a füvet. Nem is csoda, hiszen idén különösen nagy volt a forróság és kevés a csapadék, így hát hiába öntöztük, a légköri aszály miatt a legtöbb esetben sajnos nem úgy néz ki a fű, mint amilyennek látni szeretnénk.

A legtöbbünk kertjében kiégett a fű, foltokban hiányzik és rálépni sem olyan kellemes, mint amilyennek elképzeltük, és mint amilyen a tavaszi időszakban volt. Szerencsére a bajok orvosolhatók és az ősz a legjobb alkalom arra, hogy új életet leheljünk a pázsitunkba. Törődni kell vele, de megéri, mert tavasszal megújultan, ismét a régi pompájában fogad majd bennünket. Vegyük sorra, mit kellene most tenni.

Tudom, mit tett idén nyáron a gyepével…

Sokat nyírta a füvet, néha elfelejtette megöntözni, rátették a medencét, fociztak rajta, és még az is előfordult, hogy valaki magassarkú cipőben ment végig rajta. Szóval élték a kerttulajdonosok mindennapi életét, ami azonban a füvet megviselte. Úgyhogy ideje gondoskodni róla, hogy ő is jól érezhesse magát. Adjunk neki levegőt, azaz jól ki kell szellőztetni. Először is, vegyenek le a válláról minden terhet, a medencét, a kerti bútort, a grillsütőt, a kosárpalánkot, mindent, hogy télen semmi se legyen rajta. Így jobban tud szellőzni, és a fagyok ellen is jobban meg tudja védeni magát.

Adjunk neki mesterséges légzést

A vegetációs időszakban a pázsit talaja a használat, a nyírás és az öntözés következtében megtömörödött, levegőtlenné vált és még a gyomnövények is el tudtak szaporodni a fűcsomók között. Ezért itt az ideje, hogy mesterséges lélegeztetésben részesítse a füvet, azaz elvégezze a gyepszellőztetést. Maga a folyamat arra szolgál, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsa az élő szálak közül, és hogy meglazítsa a talaj tetejét. Ez azért fontos, mert így semmilyen akadály nem állhat útjába a gyepét érő víznek és levegőnek, hogy szabadon átjárja azt. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.

Fontos döntés, hogy milyen típusú gyepszellőztetőt választ. Van karmos és késes változat, és a békésebbik változat, azaz a gomba és baktériumok segítségével elvégeztetett szellőztetés. A karmos változatot akkor válassza, ha inkább ki szeretné fésülni a fűszálak közül az elhalt növényi részeket. A késes verzió amellett, hogy eltávolítja a gyepről a filcként összeállt réteget, még a talajt is meglazítja. Akad ritkább és sűrűbb késes megoldás. A ritkább késes szellőztetővel többször is végig kell mennie az adott területen, hogy minden kis centiméter átdolgozásra kerüljön, így edzésnek sem utolsó. A kert méretétől függően dönthet benzines vagy villanymotoros verzió mellett. Nagyobb kertészeti szakáruházakban bérelni is tud készüléket, így, mivel csak évente egy-két alkalommal fogja használni, érdemes átgondolni, hogy érdemes a vásárlás mellett döntenie, vagy él a bérlési lehetőséggel.

Az első lépés egy alapos fűnyírás. Erre azért van szükség, mert így fér hozzá a gép legjobban a talaj felszínéhez. Ahogy a fűnyírón, úgy a gyepszellőztetőn is be kell állítani a magasságot. Ha először használja a gépet, érdemes a kert egy eldugottabb területén kipróbálni azt. Elsőre azért semmiképp se a legdurvább fokozattal kezdjen. Inkább induljon középen, és a következő alkalommal már lesz viszonyítási alapja. Nagyon fontos, hogy munka közben ne álljon meg a működő géppel egy helyen, mert ott le fogja gyalulni a talajt. Szintén nagyon óvatosnak kell lennie a különféle szűk kanyarulatokkal és fordulókkal, mert az szintén teljesen le tudja borotválni a talaj felszínét. Így a csárdás helyett maradjon a tangószerű, „csak egyenesen előre vagy hátra” mozdulatoknál. Amikor összeszorul a szíve a látványtól és attól, hogy mit tett a gyepével, akkor végzett tökéletes munkát. A következő fűnyírással várjon addig, míg a fűszálak elérik a 8 cm-t. Ekkor vágja vissza körülbelül 4-5 cm magasságúra a füvet.

Az egyszerűbb változat, hogy alkalmazzuk a Trifendert, illetve a BiogeNt beöntözés formájában. Az az igazság, hogy bármelyik módszert is alkalmazzuk, mindenképpen érdemes a végén segítségül hívni a Trifender–BiogeN kettőst, mert regenerálják, tápanyagot biztosítanak a fűnek, de a legfontosabb, hogy megvédik a kórokozók ellen a gyepünket!

Ne hagyja a füvet a gyepen

Az utolsó fűnyírás alkalmával figyeljen rá, hogy a fű 4-5 cm magas maradjon, különben nem tudja megvédeni magát a téli hidegekben. Fontos, hogy ilyenkor már semmi esetre se hagyja a lenyírt füvet a gyepen, hiszen így még kevesebb levegő és napfény éri majd a pázsitot, ráadásul könnyen rothadásnak indulhat, ezért mindenképpen kezelje Trifenderrel, és BiogeN-nel. Csak az első fagyok megjelenéséig szabad füvet nyírni. Amikor a füvet már megcsípte a dér, nem szabad nyírni.

Táplálja a füvet

A gyepszellőztetés után nem árt, ha pótolja a fű számára szükséges vitaminokat, tápanyagokat. Ehhez speciálisan gyepre kifejlesztett, hosszú hatású műtrágyát érdemes használni. Az őszi műtrágyák nitrogéntartalma alacsony, míg káliumtartalma magas. Ez azért fontos, mert így képesek a sejtfalak megerősödni, és sótartalmuk is meg tud nőni ezáltal. Mindig keverje Trifenderrel, amely jó segítség a sótartalom kordában tartására. A kálium ráadásul képes csökkenteni a sejtnedvek fagyáspontját, a Trifender meg a vízháztartását, így a füvet kevésbé fogják megviselni a fagyok.

Most jön a felülvetés

Ősszel jön el az ideje a gyep felülvetésének, vagyis a kiégett foltok eltüntetésének is. Azért érdemes ekkorra időzíteni, mert ilyenkor már sokkal több a csapadék, és kevésbé égető a napsütés. A magas nedvességtartalom pedig segíti a magok gyorsabb csírázását, főleg ha azt Trifender és amazoN csávázásával vagy beöntözésével vetették.

Tegyük el az öntözőberendezést

Akinek van öntözőrendszere, az kapcsolja ki és víztelenítse, de nem árt a slagokat is eltávolítani, és szépen, tisztán feltekerni és eltenni őket védett helyre. Ha ezt a hat lépést betartjuk, tavasszal újra szemet gyönyörködtető lehet a pázsit.

Jó munkát és gyönyörű gyepet kívánunk!

www.biotomal.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?