Fiatal gazdák, akik a 8RX hevederes traktort választották

John Deere

Az igényes munkák során a motor teljesítménye mellett az érintkezési felület, a súrlódási tényező, a csúszás, valamint magának a gépnek a súlya is fontos szerepet játszik. Napjainkban egyre jobban kezdünk odafigyelni a talaj állapotára is, ami döntő fontosságú az állomány jó kelése szempontjából. A nagy súlyú gépeknél a megoldás a hevederek használata lehet. És mi van, ha rögtön négy hevederről beszélhetünk?

Idősebb Igor Štarke 2015-ben 50 hektáros területen kezdett gazdálkodni. A telekrendezések után 2017-ben úgy döntött, hogy vállalkozását fiaira, Igorra és Ivanra bízza. Ma összesen 426 ha területen gazdálkodnak Nyír, Zselíz és Fakóvezekény kataszterében. A Lévai járásból származó gazdálkodók központja Nyíren található, ahonnan minden megművelt területük körülbelül 10 km-es távolságra található, ami elfogadhatónak számít.

A két testvér a nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen végzett, majd rögtön önálló gazdálkodókká váltak. Klasszikus növények termesztésével foglalkoznak, mint például a búza, repce, kukorica, napraforgó, szója, legújabban pedig őszi borsót is vetnek. A két ambiciózus fiatal gazda az elsők közt vásárolta meg a John Deere 8RX hevederes traktort Szlovákiában. A traktor valószínűleg minden látogatót vonzott az Agritechnica 2019 szakkiállításra, ahol először mutatták be azt. A testvérek ezt már egy teljes éve használják, így kellő tapasztalatot szereztek vele ahhoz, hogy beszéljenek róla.

Vajon miért döntöttek a fiatalok a hevederes traktor mellett?

Ifjabb Igor Štarke elmondta, amikor még édesapjuk felvásárolta az általuk birtokolt területeket, szolgáltatókkal végezték a munkákat, akik főként John Deere gépeket használtak. „Ők nagyon dicsérték a traktorokat, és munkájukat láthattuk mi is. Ezért 2018-ban megvettünk egy John Deere 6155R traktort. Állíthatom, hogy nem okozott csalódást A John Deere 6R mellett azért is döntöttünk, mert olyan elemeket tartalmaz, mint például az antennák és a kijelzők, amelyeknek nincs versenytársa a piacon. És amikor elkezdtünk gondolkodni egy nagyobb traktor vásárlásán, ami a legnehezebb munkát végezné a szántóföldeken, gyakorlatilag azonnal döntöttünk a márka mellett, csak azon gondolkodtunk, hogy melyik modell lenne a legjobb megoldás számunkra. Amikor megszületett a döntés egy nagyobb traktor vásárlása mellett, egyértelmű volt számunkra, hogy a 8-as sorozatú traktorokra fogunk összpontosítani. Szerettünk volna elegendő teljesítménytartalékkal rendelkezni, amit ez a sorozat kínál. A 8-as szériát természetesen többféle változatban is kínálja a gyártó, így már csak azon gondolkodtunk, hogy gumiabroncsos, vagy hevederes megoldást választunk. Mivel a saját földünkön gazdálkodunk, egyre jobban foglalkoztat a földtömörödés kérdése. Ezért igyekszünk minimalizálni az áthaladásokat a földön. Így végül a hevederes megoldást választottuk. A sors úgy hozta, hogy Szlovákiában akkoriban az egyetlen elérhető John Deere hevederes traktor a 8RX 410-es modell volt, ami négyhevederes, de nem bánjuk, hogy nem a kéthevederes modellhez jutottunk hozzá. A négy hevederrel rendelkező traktor még kíméletesebb a talajhoz a fordulókban, és még kényelmesebb, így elégedettek vagyunk a választással” – részletezte Igor Štarke.

Milyen munkákat végez a fiataloknál a 8RX 410?

A 8RX 410-es traktort az Agroservis az Ultimate felszereltségben szállította Nyírre. „A terminálban megtalálható minden aktiválás, automatikus fordulat, szakaszvezérlés stb. Elismerem, hogy a gyakorlatban klasszikus vezetést használunk, mert bár az automata fordulást is kipróbáltuk, de ennél unatkozunk a traktorban. Terveink szerint a jövőben RTK jelzésekkel látjuk el a traktort, hogy továbbra is ugyanazokat a nyomvonalakat tudjuk fenntartani, mivel fokozatosan CTF rendszerre tervezünk áttérni. Ezt a traktort szerettük volna e23-as sebességváltóval felszerelni, így nem zavart minket az a tény, hogy akkoriban csak egy variánsú váltóval volt elérhető. A traktor tavaly júniusban került hozzánk és azóta tárcsázunk, lazítunk, vetünk vele. Minden munkát gond nélkül elvégez. Most, hogy úton van hozzánk egy új műtrágyaszóró, tervezzük, hogy műtrágyázunk is vele, és például mulcsozóval is aggregáljuk” – mondta a fiatal traktortulajdonos.

Milyen a munka a négyhevederes traktorral?

Igor Štarke szerint bár a traktor négy hevederegységgel van felszerelve, kevesebb hely kell a forduláshoz, mint a kisebb 6R sorozatú traktoruknak. Ugyanakkor a hevederes megoldásnak köszönhetően a traktor kíméletesebben bánik a talajjal, és kisebb nyomást hoz létre a talajon, ami szemmel is látható. „Amikor még szolgáltatásban vetettek nálunk, ősszel hátramaradtak a vetőgép mögött nyomvonalak, amelyek ez után a traktor után nem maradnak meg. Úgy tűnik, hogy a nagyobb 8RX traktor kisebb nyomot hagy a talajban, mint a mi 6R traktorunk. Összességében ez egy gyors és mozgékony traktor. Az utastér és az ülés tökéletesen rugózott. Terepen össze sem lehet hasonlítani egy kis traktorral, és el sem tudom képzelni, hogy kényelmesebb gép is létezik. A hevederek hatalmas előnye, hogy jobb hozzáférést biztosítanak a hátsó hárompontos függesztőszerkezethez és a motortérhez. A traktor fülkéjéből sokkal jobb a kilátás a hátsó vonószerkezetre, mint egy gumiabroncsos gépnél. Ha bármilyen munkaeszközt csatlakoztatunk, sokkal több hely áll rendelkezésünkre a gumiabroncsos géphez képest. Természetesen meg kell tisztítani és meg kell kenni az egységeket, de ez a művelet nem sok időt vesz igénybe. Amikor hevederes traktor mellett döntöttünk, számoltunk ezzel a munkával. Figyelembe véve a talaj kímélését, a tisztításra szánt időt ez mindenképpen megéri” – mondta.

Vajon elégedettek a működtetési paraméterekkel a tulajdonosok?

„A munkavégzés során igyekszünk úgy beállítani a gépeket, hogy a legoptimálisabb üzemmódban működjenek. Sok tényező befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Például tárcsázásnál körülbelül 10 liter fogyasztásunk van hektáronként. Persze nehezebb munkáknál magasabb a fogyasztás, de nekem úgy tűnik, hogy egy kisebb, 6R-es traktor szintjén mozgunk a fogyasztást illetően, ami egyáltalán nem rossz. Telematikát azonban nem nagyon használunk, ezért a fogyasztást csak utólag, amolyan orientációként számoljuk ki. Néha a telematikát arra használjuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a traktorunkat nem lopták el a központból. Az Agroservis munkatársaival azonban már beszéltünk a szolgáltatások jobb kihasználásának lehetőségeiről, és az RTK jel beszerzésekor a telematikát is teljeskörűen használni kezdjük. Az Agroservistől a két John Deere traktor mellett egy John Deere 732i permetezőgépet, egy Kuhn Espro vetőgépet és egy Kuhn Performer kultivátort is vettünk. Természetesen más cégektől is vannak gépeink, de az Agroservis szervizszolgáltatásai túlzás nélkül a legjobbak. Korábban meghibásodott a vontatott permetezőgépünk, és a bejelentés napján megjavították. Az azonnali beavatkozások felbecsülhetetlen értékűek a gazdálkodó számára, és a cégnél ezek hatékonyan működnek. A saját földünkön gazdálkodunk, a gépekkel pedig a bátyámmal dolgozunk. Amikor reggeltől estig saját magunk dolgozunk a gépekkel, fontos, hogy milyen technológiába fektetünk, és milyen a szerviz” – zárja Igor Štarke.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?