Agro

Baktériumokkal és gombákkal az egészséges élelmiszerért

A fogyasztók már nálunk is kezdik keresni az egészséges zöldséget, gyümölcsöt, a növényvédelemnél ezért olyan szereket kell használni, amelyek „szermaradványmentesek”. Hogy ilyen terméket elő tudjunk állítani, szükséges a talaj javítása. Ki gondolná, hogy ez baktériumok és gombák segítségével is elérhető?
Czigler Mónika

2020. április 2. 13:15

elelmiszer

Bár a zöldség- és gyümölcstermesztéssel nálunk nem sokan foglalkoznak nagyban, még a háztájiban is kevesen termelnek, a növényvédelmet illetően nincs egyszerű dolguk a gazdáknak. Egyre több hatóanyagot von ki az Európai Unió; viszont egyre több a kártevő és kórokozó.

Már néhány áruházlánc is megszabja, mekkora lehet a kimutatható szermaradvány az adott termékben, tehát igény lenne a vegyszermaradvány-mentes termékekre. Viszont a vásárló igényli az egészséges mellett a szépet is, az áruházláncok pedig csak nagyban rendelnek. Ezek az elvárások összeférhetetlennek és teljesíthetetlennek tűnnek a gazdák szemében. Épp ezért gyökeres szemléletváltásra van szükség a gazdaságban ahhoz, hogy az igényeket teljesíteni lehessen. A biológiai növényvédelem terén mutatkoznak lehetőségek, amelyeket viszont körültekintően kell alkalmazni ahhoz, hogy megfelelő hatást érjünk el.

Minden a termőföldnél kezdődik, tehát ahhoz, hogy szermaradványmentes terméket tudjunk előállítani, először is meg kell adni a talajnak mindazt, amiből a növény táplálkozhat. Sajnos azonban manapság azt tapasztaljuk, hogy a jó minőségű táptalajok, amelyek a növények természetes védekezőrendszerét segítenék, hiányoznak, hiszen nincs istállótrágya. Emiatt a hasznos mikroorganizmusok is kihalnak, és elszaporodnak a kórokozók és kártevők.

 

A jótékony baktériumok

A baktériumoktól mindenki irtózik, pedig azok mindennapi életünk szerves részei, és nem csak kártékony baktériumok léteznek. A talajban is élnek baktériumok, amelyek a termesztés során felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, vagy akár meg is szüntetni.

A talajbaktériumoknak tehát a helyes egyensúly visszaállításában van nagy szerepe, hiszen tartós használatuk javítja a talaj humusztartalmát. Szerepük van a légköri nitrogénkötésben is, javítja a foszfor és kálium hasznosulását a növényekben. Elvonja a vasat más mikroorganizmusok, mint például a fusarium vagy sclerotinia elől, így a „talajfertőtlenítésben” is szerepük van. Segítik a növényt a szárazság okozta stressz leküzdésében, hiszen a talajbaktériumok számos faja képes speciális nyálkás réteget kiválasztani maga körül, mely védelmet jelent számukra a száraz körülmények között.

fytofarm1

A gombaevő gombák

A baktériumok mellett számos olyan gomba is található, amelyek a szántóföldi és kertészeti kultúrában is egyaránt hasznosak. Ilyenek például a mikorrhiza gombák, amelyek jótékony szerepe abban áll, hogy szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki számos növény gyökerével. Mivel a talaj kisebb méretű aggregátumait behálózzák, szerepük van a talajszerkezet javításában, valamint a talaj vízmegtartó képességében, hiszen váladékot bocsátanak ki magukból. Növelik a növény nitrogén, foszfor, magnézium, cink, réz és kálium felvételét.

A gombák a talajjavító funkciójuk mellett a növényekre is pozitív hatást gyakorolnak. Vegyük például a Trichoderma fajokat. Ezek megtelepednek a káros gombák fonalain; és elpusztítják azokat. Így védekezhetünk velük a fuzárium, verticillium, rizoktónia talajlakó gombák ellen.

Ilyen készítmény például a GLIOREX, amely a Clonostachys és Trichoderma gombáinak spóráit tartalmazza. Ezek a talajban természetes módon jelen vannak. A gombák spórái kicsíráznak, a micéliumok a kezelt növények gyökérrendszerén fejlődnek ki, és ezzel védik a növényt a káros gombáktól. Lebontja a szerves anyagokat is, és hozzáférhetővé teszi a növény számára. A készítmény kompatibilis néhány gombaölő szerrel is, nem hagy maga után káros vegyszermaradékokat. Alkalmazható a vetésnél, zöldség (paprika, paradicsom, zeller stb.), virág, gyógynövények ültetésénél. Az ökológiai gazdálkodásban a gabonafélék vetésénél, illetve a szubsztrátumok preventív kezelése során.

A másik ilyen készítmény a CLONOPLUS, amely a Clonostachys gomba válogatott törzsének spóráit tartalmazza. Ezek lebontják a szerves anyagot a talajban, csakúgy, mint a patogén gombák csíráit, és segítik a tápanyagfelvételt. A talajban télen és kora tavasszal lebontják a betakarítás utáni szármaradványokat. Már 7°C-tól aktívak. A készítmény alkalmas a szabadföldi, illetve üvegházas, vagy fóliasátras termesztésben való alkalmazásra. Nem hagy maga után káros maradványokat. Komposztban is alkalmazható, vagy keverhető szubsztrátumokba is. A készítmény javítja a növekedés dinamikáját, a növények egészében véve vitálisabbak. Alkalmazható: zöldség és virágok vetésénél, balkonnövények, gyógynövények ültetésénél, szubsztrátumok preventív alkalmazásánál, kömény, mák, hüvelyesek kezelésénél a vetés előtt, a biotermesztésben a gabonafélék termesztésénél, komposzt lebomlásának elősegítésében.

Fytofarm, spol. s r.o. Dúbravská cesta 21 845 08 Bratislava 45 Tel.: +421 2 54793935, fytofarm@fytofarm.sk, www.fytofarm.sk

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.