Agro

Apró magban kódolt milliónyi információ

A sárgarépa vetőmagja csak parányi, mégis milliónyi „információt” kell belesűrítenie a vetőmag-nemesítő cégeknek, hogy a termesztők és a fogyasztók az elvárt formát, méretet, ízt, ellenálló képességet stb. kapják meg, amikor az betakarításra, majd az asztalra kerül.
Czigler Mónika

2020. február 13. 11:45

sárgarépa

Az Európában őshonos sárgarépa az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, amely majd 4000 éves múltra tekint vissza. Vetési területe nálunk sajnos folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az évek folyamán. A visszaesés a behozatal és az értékesítési gondok miatt következett be, azonban a hazai gazdák lassan kezdenek alkalmazkodni a fogyasztók, és az üzletláncok elvárásaihoz, így több gazdaságnál is újra nagyban foglalkoznak a répatermesztéssel.

Természetesen a nemesítéseknek is alkalmazkodniuk kellett a fogyasztói elvárásokhoz, a sárgarépa-vetőmag kínálatot úgy kellett alakítaniuk a nemesítő cégeknek, hogy azzal mindinkább a gazdák segítségére legyenek, és megfeleljenek a fogyasztói elvárásoknak. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fajtatulajdonsággal rendelkezik a gyökérzöldség. A termelők szempontjából fontos, hogy jó legyen a vetőmag csírázóképessége, továbbá erőteljes legyen a kelés, a fejlődés pedig egyöntetű. Ezt az előcsíráztatott vetőmaggal lehet biztonságosabb módon elérni. „A gazdák számára nagy előnyt jelent a csávázott, precíziós vetőmag, amely pormentes, így vetése és kezelése könnyebb. Az ilyen vetőmag védettséget élvez a kórokozókkal szemben, és akár a későbbi lombpermetezés is kihagyható. A rovarölő szerrel is kezelt vetőmagok piros színűek, hogy azok megkülönböztethetők legyenek a rovarölő szerrel nem kezelt változattól. A csakis gombaölő szerrel kezelt vetőmag narancssárga színű” – magyarázza a BASF Vegetable Seeds zöldségvetőmag-forgalmazó vállalat szlovákiai képviselője, Hájas Zoltán.

 

A méret igenis lényeges!

Az amúgy is nehezen megtermelhető gyökérzöldséggel kapcsolatban azonban még más elvárásoknak is eleget kell tenni. Nem mindegy, hogy az milyen nagyságú, általában az áruházláncok szabják meg, milyen méretű répát várnak el a beszállítótól, amelynek egyöntetűnek is kell lennie. Nem lehet görbe, vagy repedezett, zöldülésre hajlamos, sőt még az is kritérium lehet, hogy a répa vége hegyes vagy gömbölyű, illetve felszíne fényes-e. „Mindez fajtatulajdonság kérdése is. Cégünk olyan fajtákat igyekszik kínálni a termelőknek, amelyek igazodnak a piaci követelményekhez. Emellett a nemesítéseink arra is fókuszálnak, hogy a betakarításnál egyszerűsítsük a gazdák dolgát például azzal, hogy nem kínálunk könnyen repedő fajtát. Fontos a tenyészidő megvizsgálása a fajtaválasztásnál, hogy csomagolásra, vagy csomózásra, friss piaci értékesítésre vagy tárolásra, gépi, vagy kézi betakarításra ajánlott-e az adott hibrid” – mondta Hájas László. Példaként említette az egyik legkeresettebb fajtájukat, a Brillyance F1 típust, amely szabadföldi vetésekre április 10-től június 20-ig ajánlott. A sárgarépa fényes, narancssárga színű, nagyon sima, henger alakú. A répájának színe, alakja, mérete, minősége nagyon egyöntetű. Nyaka a talajból nem nő ki, zöldülésre nem hajlamos. Homokos és középkötött talajokon is termelhető. Friss piacra ládás és csomagolt értékesítésre is ajánlott. A termelőknek nagyfokú védelmet biztosít a fajtában lévő, gombás betegségekkel szembeni magas ellenálló képesség az alternáriás, cerkospórás levélfoltossággal, sárgarépa-lisztharmattal szemben.

„Az Elegance F1 április és június közötti főbb vetési időpontokra ajánlott fajta. Nagy terméshozamú, kötött talajon sem hajlamos repedésre. Gépi betakarításra alkalmas. Felszedés, mosás, válogatás, csomagolás során nem hajlamos repedésre. Hosszabb tárolás után is megtartja színét. A Romance F1 előnye, hogy szabadföldi vetésekre bármely időszakban ajánlott március és július között, nagyon egyöntetű, repedésre nem hajlamos. Nagyon magas az értékesíthető termésmennyiség, kiválóan tárolható, gépi betakarításra kimondottan ajánlott” – sorolta Hájas László. Hozzátette még, a legkorábbi fajta a Laguna F1, ami kifejezetten alkalmas csomózásra, november–február között vethető. Mivel csak 105 nap a tenyészideje, akár júniusban, júliusban is vethető. Akár hosszabb tárolásra is alkalmas. Kötött és laza talajon is kiválóan termeszthető.

Hájas László elmondta, idén megtalálható lesz a cég portfóliójában egy újdonság is, a Daliance F1, amely egy 120 napos tenyészidejű, friss fogyasztásra, de tárolásra is nagyon alkalmas fajta. Nagyon sima felületű, tompa végű, mosott sárgarépaként, csomagolásra ajánlott.

 

Fontos, hogy a mag jó földbe hulljon

A tenyészidő alapján a fajták három csoportba sorolhatók, rövid (80–120 nap), középhosszú (121–180 nap) és hosszú (181–220 nap) tenyészidejűekre. Minél hosszabb a répateste egy fajtának, annál nagyobb a terméshozama. A nagyobb, hosszú típusok esetében azonban nehezebb a talaj-előkészítés és a gépi betakarítás is, a szállítás során pedig könnyebben törnek. A gépi betakarításra egyébként a kissé lefelé vékonyodó, tompa végű fajták a legalkalmasabbak.

A sárgarépa termesztésére hazánkban kedvezőek a feltételek, inkább a talaj típusa korlátozhatja a termesztését, hiszen a sárgarépa nem igazán kedveli a homokos, szikes, köves, illetve túl kötött talajt. Leggyakoribb előveteménye az őszi búza, azt pedig már mindenki tudja, hogy nem ajánlatos 3-4 évig ugyanarra a helyre ültetni.

Mivel a sárgarépa magja nagyon apró, és sekélyen kell vetni, nagyon jó magágyat kell előkészíteni számára. A parcellának teljesen gyommentesnek kell lennie. Ajánlott a mélylazítás, majd az apró morzsás szerkezetűre kell a talajt eldolgozni, hogy aztán sima, ülepedett talajba kerüljön a mag. Ismerünk sík, ágyásos és bakhátas művelési módokat. A bakhátas művelés esetében a bakhátak távolsága 70 cm, magasságuk és alapszélességük pedig 30 cm, de az elrendezés, és a sortávolságnak alkalmazkodnia kell a munka- és a betakarítógépekhez is.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.