Agro

A tej világnapja

Minden május harmadik keddjén tartják meg a tej világnapját. Azt azonban nem lehet állítani, hogy ezen a napon mindenki tejjel koccintana az ünnepre. Sőt, a felmérések szerint nagyon is kevés tejet fogyaszt a hazai lakosság.
Czigler Mónika

2021. június 17. 17:15

tej tejtermék illusztráció
Illusztráció - pixabay

A tejtermékek hagyományos alapélelmiszernek minősülnek. Táplálók és egészségesek. A hazai tejtermékek fogyasztásának pedig azért is van nagy jelentősége, mert ezzel a szlovákiai régiókat, a hazai gazdasági fejlődést, illetve a munkahelyeket is támogatjuk.

Azonban Szlovákiában nem igazán terjedt el a tejtermékek fogyasztása, az egészségügyi világszervezet szerint ugyanis évente 220 kilogramm tejet és tejterméket kellene fogyasztanunk, itthon azonban az egy főre eső fogyasztás csak 173 kilogramm körül mozog. „Azt azonban pozitívumként könyvelhetjük el, hogy a fogyasztás évről évre nő. Tíz évvel ezelőtt ugyanis még húsz kilogrammal kevesebb volt az egy főre eső éves fogyasztás” – mondta a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének igazgatója, Margita Štefánikova.

A növekvő tendencia azonban nem konkrétan a friss tej fogyasztásának köszönhető, azt ugyanis sokkal kevesebbet iszunk, mint ami az ajánlott mennyiség. Inkább a sajtok és a túró fogyasztása nőtt, de emelkedő tendenciát mutatnak a savanyított tejtermékek, vagy például a vaj eladása is.

A tejfogyasztás növelését minden lehetséges módon propagálja a hazai Tejalap is, a világnap alkalmából például öthetes kvízjátékot indított minden korosztály számára az iskolákban. „Ennek a célja az, hogy tudatosuljon a különbség a hazai és a távoli országokból behozott termékek közt, amelyek sokszor akár több száz, vagy ezer kilométert is megtesznek. Néhány kérdés azt a célt is szolgálja, hogy a fogyasztó tudatosítsa azt, hogy a tej nem az üzletláncokban termelődik, hanem nehéz fizikai munka eredménye” – tette hozzá Gabriela Bugyíková, a Tejalap marketingmenedzsere.

A tejfogyasztással kapcsolatos egy másik probléma is, hiszen bár pozitív irányba halad, a tejtermékeket illetően az ország önellátottsága jelentősen csökken. Ez a hazai fejőstehén-állomány visszaesésének köszönhető, mivel hazai termelők a támogatások hiányában nem képesek konkurálni a külföldiekkel szemben, akiket viszont az adott állam jelentős támogatásban részesít. Épp ezért az állattenyésztők és a tejfeldolgozók is azt szeretnék elérni, ha a következő időszakban a közös agrárpolitika előkészítésénél a szlovák állam nagyobb hangsúlyt fektetne az állattenyésztés, a farmok, illetve a tejfeldolgozás beruházásainak támogatására. Ellenkező esetben rövid időn belül teljesen felszámolódik a hazai tejtermelés.

-er

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.