A tej világnapja

tej tejtermék illusztráció

Minden május harmadik keddjén tartják meg a tej világnapját. Azt azonban nem lehet állítani, hogy ezen a napon mindenki tejjel koccintana az ünnepre. Sőt, a felmérések szerint nagyon is kevés tejet fogyaszt a hazai lakosság.

A tejtermékek hagyományos alapélelmiszernek minősülnek. Táplálók és egészségesek. A hazai tejtermékek fogyasztásának pedig azért is van nagy jelentősége, mert ezzel a szlovákiai régiókat, a hazai gazdasági fejlődést, illetve a munkahelyeket is támogatjuk.

Azonban Szlovákiában nem igazán terjedt el a tejtermékek fogyasztása, az egészségügyi világszervezet szerint ugyanis évente 220 kilogramm tejet és tejterméket kellene fogyasztanunk, itthon azonban az egy főre eső fogyasztás csak 173 kilogramm körül mozog. „Azt azonban pozitívumként könyvelhetjük el, hogy a fogyasztás évről évre nő. Tíz évvel ezelőtt ugyanis még húsz kilogrammal kevesebb volt az egy főre eső éves fogyasztás” – mondta a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének igazgatója, Margita Štefánikova.

A növekvő tendencia azonban nem konkrétan a friss tej fogyasztásának köszönhető, azt ugyanis sokkal kevesebbet iszunk, mint ami az ajánlott mennyiség. Inkább a sajtok és a túró fogyasztása nőtt, de emelkedő tendenciát mutatnak a savanyított tejtermékek, vagy például a vaj eladása is.

A tejfogyasztás növelését minden lehetséges módon propagálja a hazai Tejalap is, a világnap alkalmából például öthetes kvízjátékot indított minden korosztály számára az iskolákban. „Ennek a célja az, hogy tudatosuljon a különbség a hazai és a távoli országokból behozott termékek közt, amelyek sokszor akár több száz, vagy ezer kilométert is megtesznek. Néhány kérdés azt a célt is szolgálja, hogy a fogyasztó tudatosítsa azt, hogy a tej nem az üzletláncokban termelődik, hanem nehéz fizikai munka eredménye” – tette hozzá Gabriela Bugyíková, a Tejalap marketingmenedzsere.

A tejfogyasztással kapcsolatos egy másik probléma is, hiszen bár pozitív irányba halad, a tejtermékeket illetően az ország önellátottsága jelentősen csökken. Ez a hazai fejőstehén-állomány visszaesésének köszönhető, mivel hazai termelők a támogatások hiányában nem képesek konkurálni a külföldiekkel szemben, akiket viszont az adott állam jelentős támogatásban részesít. Épp ezért az állattenyésztők és a tejfeldolgozók is azt szeretnék elérni, ha a következő időszakban a közös agrárpolitika előkészítésénél a szlovák állam nagyobb hangsúlyt fektetne az állattenyésztés, a farmok, illetve a tejfeldolgozás beruházásainak támogatására. Ellenkező esetben rövid időn belül teljesen felszámolódik a hazai tejtermelés.

-er

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?