Agro

A szlovák tarka szarvasmarha tenyésztésének előnyei

A Szlovákiai Tarkaszarvasmarha-tenyésztők Egyesületének (Egyesület) honlapján olvasható többek között az, hogy a mai Szlovákia területén ennek a fajtának a tenyésztése a 19. század végére és a 20. elejére datálható, amikor elkezdődött az itteni őshonos fajták, mint pl. a kárpáti borzderes, a kárpáti vörös szarvasmarha átalakító keresztezése.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. szeptember 14. 14:15

szarvasmarha

A fajta átalakításához nagymértékben használtak berni bikákat, és 1870 után elkezdődik a svájci szimentáli típusú bikák behozatala, ill. felhasználása (a szimentáli marha a svájci Simme völgyéből származik). Az ide vonatkozó magyarországi források szerint a döntő fordulatot a dualizmus kora hozta, amikor fokozódott a kereslet a tej és a tejtermékek, és ezzel a korszerű, jobb termelőképességű, igényesebb fajták iránt. Ekkor még az állomány több mint 90%-át tette ki a szürke marha, amely részt vett a magyar tarka kialakításában. Az Egyesület honlapján olvasható még, hogy már közvetlen az első világháború befejezése után érezhető bizonyos stabilitás, és alapjában véve két fajta tenyésztése ismeretes, a déli járásokban többségben a szlovák tarka, az északiakban pedig a pinzgaui fajtáé. Sokat fejlődött azóta mindkét fajta tenyésztése.

Az 1970-es években induló országos központi irányítású tenyésztői program szerint három fő irányban folytatódott a szarvasmarha nemesítése Szlovákiában, a tejhasznosítású fajta kialakítására, a kettős hasznosítású szlovák tarka és pinzgaui fajták nemesítési programja. A három közül a legnagyobb létszámot a szlováktarka-fajta nemesítési programja alkotta.

Ismeretes, hogy a rendszerváltás után ezek a programok érvényüket vesztették, majd közel egy évtized elteltével a kilencvenes éveknek inkább a második felében alakultak ki az egyes fajták szerinti tenyésztői szövetségek, egyben szakmai szervezetek, amelyek ma már leginkább szövetkezeti formában működnek. Ezzel együtt – sajnos a szlovákiai szarvasmarha létszámának fokozatos csökkenése mellett – átalakultak a tenyésztői programok is. Maguk a szarvasmarha-tenyésztők kiválaszthatják, hogy melyik tenyésztői szövetséghez csatlakozzanak. Ma már egyre kisebb számban vannak azok, akik állományukkal nem csatlakoznak egyik speciális nemesítési programhoz sem, hanem továbbra is saját kisebb-nagyobb tehénállományuk keretein belül imitálnak valamiféle tenyésztési programot, a legtöbb esetben saját kárukra. Tudniillik fajtától függetlenül egy hatékony fajta tenyésztéséhez, főleg annak nemesítéshez összehasonlíthatatlanul nagyobb létszámú populáció szükséges, mint akár Szlovákia egész tehénállománya. A szlovák tarka szarvasmarha nemesítése is nyitott, a szimentáli típusú populációkra épül, mint a svájci és a bajorországi populációk, de akár a magyar tarka, a cseh tarka, vagy egyéb szimentáli populációkra. A szimentáli az egyik legrégebbi és legszélesebb körben tenyésztett szarvasmarhafajta. A nemesítési programjában nyitott egyéb populációk felé, elsősorban a vörös színű holstein fríz irányában (tejhozamnövelés és tőgyformajavítás), de akár a húshasznosítású fajták felé is, annak függvényében, hogy a populáción belül milyen genetikai vonalak (vérvonalak) kialakítása a cél. A jelenlegi szlovákiai nemesítési program célja kialakítani a hús-tej kettős hasznosítású jelleget, ahol a tejprodukción van a hangsúly. Gazdaságosság szempontjából a cél nagyobb mennyiségű tömegtakarmány-adag befogadóképessége, a magas tejhozammal egybekötve, a rendszeres termékenység, a korai tenyésztésbe vétel, emellett a hosszú életkor és jó adaptációs képességek elérése. A tenyésztési cél különös hangsúlyt fektet a stabil tőgyfüggesztésre, a gépi fejésnek megfelelő tőgyalakra és könnyű fejőképességre, a jó izomzatú, szilárd patájú, száraz végtagokra. Tejhasznosságban laktációnként elérni a 7000 kg átlagos tejhozamot, 245 kg tejfehérje-mennyiséget, a 3,5% fehérje és a 4% zsírtartalmat. Életkorban a 4-5 laktációt és a 30 000 kg életkori tejprodukciót.

marha

Húshasznosításban a cél az 1300 g napi tömegsúly gyarapodás, az 58–60 vágási százalék elérése. A testméretek szempontjából pedig a 142–146 cm keresztcsontnál mért magasság a felnőtt teheneknél és a 150–160 cm a felnőtt tenyészbikáknál. A felnőtt tehenek átlagsúlya 700–800 kg és a felnőtt tenyészbikáké 1200–1300 kg legyen. A szövetség honlapjára tekintve, ill. a tapasztalatokból is ismeretes, hogy ezek a várt eredmények elérhetők. A 2020-as év kimutatásai szerint a legjobb szlováktarka-tenyészetek már megközelítik a 10 000 kg laktációs átlag tejhozamot. Több tenyészet átlagában kimutatják az egyévenkénti borjazást, azaz a két borjazás közti időszak nem haladja meg a 365 napot. Ezek valóban kitűnő eredményeknek mondhatók egy kettős hasznosítású fajtánál.

A szarvasmarha-tenyésztés terén szakmailag képzett és tapasztalt szakembereknél nem kérdés, hogy a genetikailag homogén állományok tenyésztése jóval előnyösebb. A szlovák tarka szarvasmarha nyitott, elsősorban a szimentáli fajtára épülő tenyésztői programja lehetőséget ad akár kisebb, akár nagyobb tenyészeteknek kialakítani egy, a saját elképzeléseire, ill. körülményeire szabott homogén tehénállományt. A kettős hasznosítás keretein belül kiválasztható, hogy elsősorban a tejprodukcióra, vagy a hízómarha-eladásra helyezzük e a hangsúlyt. Nem érdemes azonban egy, főleg kisebb állományon belül mindkét irányú tenyésztői programot alkalmazni.

Mint minden egyéb vállalkozásnál, a szarvasmarhaprogram irányának eldöntése előtt érdemes alaposan és sok szempontból elemezni a tenyésztő saját körülményeit, a tenyésztési feltételeknek megfelelő körülmények kiépítésének lehetőségeit. Szlovákiának szinte egész területe alkalmas a szlovák tarka szarvasmarha tenyésztésére. A fajtán belül is kiépíthetők a helyi körülményeknek megfelelő tenyésztői programok, kivéve a magas hegyvidéki területeket, amelyek inkább a pinzgaui fajta tenyészésére alkalmasak.

Végül, akár ötletként, a szarvasmarha-tenyésztés összefüggésében is érdemes elgondolkodni a tenyésztők közti integráció lehetőségein. Élni azzal a lehetőséggel, hogy Szlovákia határain belül, viszonylag kis távolságokra, a Csallóköztől a Bodrogközig, onnan a Tátra aljáig találhatók különböző, a szarvasmarha-tenyésztésre alkalmas területek. Számtalan példa mutatja, hogy a dombos vidékek legelőin húsmarhát tenyésztők nagy része kereskedőkön keresztül külföldre értékesíti a növendékmarháját, mivel nincsenek megfelelő takarmánytermelési feltételei az effektív szarvasmarha-hizlaláshoz. Viszont erre kitűnőek a feltételek Szlovákia déli részein. Ezek a feltevések jelenleg, a globális felmelegedéssel és az úgymond „egészséges táplálkozással” összefüggésben a szarvasmarha-tenyésztés leépítése felé irányuló európai törekvések körülményei közt, szinte utópiának tűnhetnek. Viszont figyelembe kell venni például azt, hogy Szlovákia már alaposan leépítette szarvasmarha-állományát, továbbá, hogy a tej- és a húsfogyasztásról nem olyan könnyű leszoktatni az emberiséget, ráadásul nem is biztos, hogy egészséges lenne. Emellett a szarvasmarha metángázkibocsátás-hatásának mértéke is vita tárgya. A szarvasmarha-tenyésztés egyike a Szlovákiát képviselő, a 2021–2027-es KAP-tárgyalók feladatainak.

Varjú János, a komáromi Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

ddd

Meddig terhelhető egy gyermek?

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.