Agro

A Strip Till Bátorkeszin is megvetette a lábát

A sávos talajművelés, az ún. Strip Till fokozatosan megveti lábát a hazai mezőkön is. Ennek a technológiának az egyik új felhasználója Izsák Gábor, aki Bátorkeszi környékén gazdálkodik. De vajon mi a kezdeti tapasztalata a BEDNAR STRIP MASTER EN géppel kapcsolatban?
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 19. 12:30

agroservis

A családi gazdaság 520 hektár szántót művel, amelyen őszi és tavaszi árpát, szemes kukoricát, repcét, cirkot termesztenek, és ebben az évben szójabab is bekerült a vetésforgóba. Sok éven át a hagyományos technika segítségével kezelték a földet. Hét évvel ezelőtt felhagytak a szántással, a talajművelést kultivátorokkal végzik, mélyműveléshez pedig a BEDNAR TERRALAND kultivátort használják.

A1

"Már régóta figyelem azokat a technológiákat és trendeket, amelyek a talajművelésben a világon terjeszkednek. Az egyik az úgynevezett a sávművelés, a Stripp Till, amelyet a gazdák nemcsak az USA-ban használnak sikeresen. A csak sávokban történő talajművelés gondolata vonzott engem. Először is a költségmegtakarítás, de a talajnedvesség-megtartás szempontjából is, ami régiónkban kulcsfontosságúnak bizonyult a kielégítő hozam eléréséhez“ - mondja Izsák Gábor. Ezért 2020-ban úgy döntött, hogy megvásárolja első Strip-Till gépét. A választás a BEDNAR cégre és a STRIP MASTER EN kultivátorra esett, amelyet a komáromi Agroservis, s.r.o. biztosított számára. A gép robusztus munkaegységei, amelyek jól lemásolták a terepet, lenyűgözték őt. Konkrétan a lehetőség a folyékony vagy szemcsés műtrágyáknak a talajprofil két rétegébe történő kijuttatása, és az 50–75 cm-es sávok megmunkálásának nagy variabilitása.

A2

A STRIP MASTER EN 2020 őszén kezdte meg munkáját a vállalatnál a repce alatti talaj előkészítésével. A kultivátort egy John Deere 8320 R traktor húzza. Ennek a technológiának a jobb megítélése érdekében különféle talaj-előkészítési és repcevetési kísérleteket végeztek. A gabona után az első 12 hektár tarlót 75 cm-es sávszélességre dolgozták meg. További 12 hektárt sekélyen tárcsáztak, mielőtt a gépet alkalmazták volna. A sávok kialakításával együtt NPK 10-26-26 műtrágyát adtak 25 cm mélységig. Összehasonlításképpen, a fennmaradó területen a repcét hagyományos technológiával alapozták meg, teljes felületű megmunkálással és 25 cm-es sorközökkel.

A3

Maga a repcevetés Bednar OMEGA FL vetőgéppel történt. A vetőgép sávokba történő pontos vezetését a John Deere-től származó GPS navigáció biztosította az SF 3 szignállal, ez biztosítja a gép + -3 cm-es vezetésének pontosságát, ami elegendőnek bizonyult az adott alkalmazáshoz. Két vetési szekciót vezettek egy sávba, tehát egy sávban két repcesort vetettek 12,5 cm távolságban, így a duplasor közötti távolság körülbelül 50 cm-t jelent, ami teret biztosít a mechanikus műveléshez, vagy a segédnövények vetéséhez. A nagy kérdés a vetéssűrűség helyes beállítása volt. Végül 35 magnál döntöttek 1m2-re.

Március végi látogatásunk alkalmával jólesett látni, hogy a repce hogyan fest az egyes változatokban. "Elégedett vagyok a repceállományokkal, amelyeket előre elkészített sávokban vetettünk. A szeptemberi vetés és a száraz ősz ellenére teljesek, és jó állapotban vannak. Ugyanakkor hazánkban is beigazolódott az a hipotézis, miszerint a repce esetében a sávművelés előtt ajánlatos a területet sekélyen tárcsázni. Ahol ezt nem tettük meg, és egyenesen a sávot lazítottuk, ott a növekedés gyengébb" – mondja a gazda.

A4

Az egyes változatokban a repce gyökérzetének alaposabb vizsgálatánál jólesik látni, hogy a 25 cm mélyen elhelyezett műtrágya a sávművelésben serkenti a mély, kerek gyökér kialakulását. A legegyenletesebb növekedést az a változat mutatta, amelyet megelőzött a sekély tarlóhántás. A következő évadig Izsák Gábor fel akarja szerelni a STRIP MASTER EN gépet applikátorral, és így egy menetben fellazíthatja és elvetheti a repcét. Meg kell fontolni a megfelelő hibrid kiválasztását is, amely jól elágazódó és gyorsan kitölti a sorokat.

A5

A Strip Till technológia más növényekre is alkalmazható. Mivel a sávokat ősszel nem tudták előkészíteni a kukorica alatt, ezt a műveletet csak tavasszal, közvetlenül a vetés előtt hajtják végre. Idén a napraforgót és szójababot is sávokba teszik. "Az előző évek megerősítettek abban, hogy már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az egész területet kiszárítsuk ahagyományos technológiával. A Strip Till lehetővé teszi számunkra a jó vízgazdálkodást, miközben költséget és időt takarítunk meg. Hiszem, hogy a műtrágya pontos elhelyezésének köszönhetően a hozamot is növelni fogjuk" – tette hozzá.

A szponzorált tartalom kép és szövegforrása: Agroservis

www.agroservis.sk

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Az időjárás sem ment meg minket, kemény télre kell felkészülnünk

szurkolok k
Frissítve

TRAGÉDIA: Több százan meghaltak egy focimeccsen, miután szurkolók elözönlötték a pályát (VIDEÓ)

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.