Agro

A hőség a tejtermelésre is hatással van

A magas hőmérséklet miatt a gazdasági állatok is szenvednek. A fejőstehenekre már a 24 °C feletti hőmérséklet is negatívan hat.
Czigler Mónika

2019. augusztus 20. 08:30

Főként a délnyugati járásban lévő állatállományt sújtják a hőségek. „A hőstressz következtében a tehén az energiája nagy részét a szervezet hűtésére használja fel, ahelyett, hogy azt a tejtermelésre összpontosítaná. A hőség negatívan befolyásolja a tejben lévő zsírok és fehérjék mennyiségét is” – magyarázta Margita Štefániková, a szlovák tejtermelők szövetségének illetékese.

A Lévai járásban található nemesoroszi szövetkezetben 220 fejőstehenet tartanak. Zoltán Cibula, a szövetkezet elnöke elmondta, a hőség miatt a tehenek nem fekszenek le, kevesebbet esznek, és többet isznak. „Ennek következtében kevesebbet is kérődzenek, így kevesebb tejet termelnek. A produktívabb tehenek naponta átlagosan 5-6 literrel, a gyöngébben teljesítők 3-4 liter tejjel is kevesebbet adnak” – mondta az elnök.

Az állattenyésztőknek a hőségekben a betegségek terjedésére is jobban oda kell figyelnie. Ilyenkor ugyanis gyakrabban előfordul, hogy a tehenek tőgye begyullad, de fenyeget a dermatitisz és a láb egyéb megbetegedése, légzészavarok, a nehezebb ellés, illetve egészében véve a tehén egészségi állapotának romlása. A hőség miatt a tehenek termékenysége is csökken, amelynek eredménye kilenc hónap múltán mutatkozik meg a legmarkánsabban. Ezért Margita Štefánikoá figyelmeztetett a kellő vízellátás, a környezet hűtésének, illetve az istállók szellőztetésének fontosságára.

A hőség miatt a nyerstej-hozamának csökkenését két százalék körül határozták meg a termelők. „A hőség és a szárazság tovább nehezíti a tejtermelők helyzetét, hiszen a nyers tejért járó felvásárlási ár a támogatások beszámításával sem fedezi az előállítási költségeket, így tovább növekszik a veszteség a szektorban” – tette hozzá Margita Štefániková.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Idén sem lesz kiegyenlített költségvetés

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?