Agro

A tejfeldolgozók munkásait is folyamatosan tesztelik

Az állatgondozókat, tejtermelőket és a tejfeldolgozó üzemek munkatársait folyamatosan tesztelik, hogy biztosítani tudják az ellátást. Ez óriási anyagi ráfordítást igényel, amelyet az állam nem, vagy csak részben térít.
Czigler Mónika

2021. március 26. 17:45

tejtermelés

A tejtermékek őstermelői és feldolgozói több mint tíz hónapja állják a sarat a koronavírus-járvány és annak következményeivel szemben. A tej, vaj, joghurt vagy túró ellátása az üzletekbe nem állt le, és a fogyasztók továbbra is elérhetik a hazai tejtermékeket. A tejtermelők és -feldolgozók ezekben a nehéz időkben is elegendő jó minőségű terméket biztosítanak a fogyasztóknak. „Ennek érdekében üzemeikben hosszú távon magasabb szintű higiéniai színvonalat, valamint védőeszközöket is biztosítanak alkalmazottaik számára. Ezen magától értetődő intézkedések mellé az elmúlt időszakban még egy, a dolgozók rendszeres tesztelése társult" - mondta Alexander Pastorek, a szlovákiai őstermelők szövetségének elnöke.

A vírus terjedésének megakadályozása, valamint a tejtermelés fenntartása, a tehénistállók és állatok folyamatos gondozása érdekében a rendszeres, heti tesztelést az Agrocoop Imeľ is biztosítja, amely 60 embert foglalkoztat. "Minden héten jönnek hozzánk a községben is tesztelő egészségügyi dolgozók, és tesztelik alkalmazottjainkat. Mi magunk vásároltuk meg a teszteket, valamint a tesztelés folyamatát is saját zsebből finanszírozzuk. A cégnek ez hetente körülbelül ezer euróba kerül. Tavaly december közepétől rendszeresen végezzük a tesztelést. Mivel alkalmazottaink nem tartoznak az elsőbbségi oltás folyamatába, ilyen megoldást választottunk, amíg nem kerül rájuk a sor” - mondta Alexander Pastorek.

Ugyanígy járnak el a tejfeldolgozó üzemek is. "Rendszeresen, hetente háromszor teszteljük az alkalmazottakat. Októbertől január közepéig elvégeztük saját tesztjeinket, a tesztelés havi ötezer euróba kerül. Az alkalmazottak tesztelésének teljes költsége eddig megközelítette a 20 000 eurót "- mondta Peter Novoroľník, a Rajo tejüzem termelési igazgatója.

2021 januárjában a pozsonyi tejüzem mobil tesztelési pont státuszt kapott, és így az állam vállalta, hogy megtéríti a tesztelés költségeinek egy részét. A legtöbb tejgazdaság és más tejipari vállalat azonban nincs ilyen helyzetben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állam egyáltalán nem téríti meg nekik a teszteket.

Az állam csak akkor téríti meg a tesztelést, ha egyszeri országos tesztelést hajt végre, vagy ha az a COVID Automata részét képezi, és csakis azoknál a vállalatoknál, ahol 250 főnél több az alkalmazott. A hazai tejgazdaságok és tejüzemek általában nem felelnek meg ennek a feltételnek.

"Ezt bizonyos igazságtalanságként érzékeljük, bár megértjük, hogy nem lehet minden öt alkalmazottal rendelkező vállalatnál mobil tesztelési pont. Nálunk azonban minden ugyanúgy működik, mint az önkormányzatoknál végzett tesztelésnél, azzal a különbséggel, hogy nem tudjuk megszerezni az akkreditációt és nekünk nem térítik a költségeket. Úgy tűnik, mintha a kezdeményezésünk az állam számára haszontalan lenne. De folytatjuk, bár nem vagyunk akkreditált tesztelési pontok, „csak” felelősségteljes munkáltatók" - tette hozzá Alexander Pastorek.

A költségek megtérítésére azoknál a vállalatoknál is szükség van, amelyek mobil tesztelési pont státuszt szereztek. Jelenleg ugyanis csak 3,50 eurót kapnak egy tesztért. "Örömmel fogadnánk a teszteléssel járó általános költségek megtérítését ugyanolyan összegben, mint amennyit az önkormányzati tesztelésekért fizetnek, tesztenként 5 euró értékben, hogy minden rezsiköltségünket fedezni tudjunk" - tette hozzá Peter Novoroľník.

-er

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az idei népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi identitásunkat. (A szerző felvétele)

Min múlik a kettős identitás?

Eduard Heger

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Dunaszerdahely

Elkezdődött az adaptációs időszak

AstraZeneca

Az EU nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcinájára

film

Misszió volt számára ez a film

Jakub Kulhánek
Frissítve

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.