Agro

A Galleko® készítmények a cukorrépában és burgonyában

Az egész év folyamán közöltük ezeken az oldalakon a Galleko kísérleti eredményeit. Főként a repcében, árpában, búzában és a kukoricában végzett kísérleti eredményeket közöltük. Ezen terményeket Szlovákia és Csehország szinte minden területén megtalálhatjuk. Most azonban azokat a terményeket vizsgáljuk meg, amelyek esetében a termőterület évről évre csökken Szlovákiában.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. december 17. 11:44

burgonya

A csökkenés egyik oka a gazdasági rentabilitás mértéke. A Galleko készítmények hatásának köszönhetően jelentősen javítják a hozamok mutatóját, ezzel pedig a gazdaságos termesztéshez is hozzájárulnak.

 

Galleko a cukorrépában

Az első termény, amelynek figyelmet szeretnénk szentelni, a cukorrépa. Ezt leginkább már csak Szlovákia nyugati részein termesztik (majdnem 98 %-át a teljes területnek). 2017-ben és 2018-ban kisparcellás kísérletek folytak a CSME-en Prágában (Červený Újezd). Mindkét szezonban a Galleko rast, Galleko list és a Galleko kvet a plod készítményeket alkalmazták.

Az alapelemek közé tartoznak a szerves anyagok, aminosavak, növényi hormonok, stresszhatás-csökkentő anyagok, tengeri alga kivonatok, makro- és mikroelemek kiegyensúlyozott elegye. Az összetétel sokat elárul a hatásról. Ezek láthatók úgy a földfelszín alatt, mint afelett is. A kezelt cukorrépa esetében nagyobbak a répafejek, a levélzet dúsabb és nagyobb, mint a kontroll esetében. Az egyedek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, főleg a szárazságnak. Hatással vannak a készítmények a cukortartalomra is. Mindezek felett a készítmények alkalmazása összeköthető a gomba- és rovarölő készítmények alkalmazásával, valamint a gyökéren kívüli tápanyagutánpótlással is.

A 2017-es évben elsőként a Galleko rast (0,7 l/ha) volt alkalmazva a 6 leveles fázisban. Másodikként a Galleko list készítményt alkalmazták 0,8 l/ha adagban a bezáródás időszakában, a harmadikat pedig (Galleko kvet a plod 1 l/ha) a hetedik hónap végén.

2018-ban kissé változtattunk a metodikán. A Galleko list készítményt 0,8 l/ha adagban kétszerre alkalmaztuk, mégpedig a hatodik hónap közepén (0,4 l/ha), a másodikat a hónap végén (0,4 l/ha). A végeredménynél figyelembe kell venni az időjárási körülményeket is. 2017-ben ugyanis április-szeptember között a csapadékmennyiség elérte a hosszúéves átlag 88 %-át, addig 2018-ban csak annak 51 %-át. Azonban a hőmérsékleti értékek magasan a normális szint felett voltak. A növényeknek tehát meg kellett küzdeniük a szárazsággal és a meleggel is.

A negatív időjárás viszonyok idén sem kerülték el növényeinket. Az év eleje száraz volt, a fordulópont május elején érkezett meg. A csapadék azonban hideget is hozott, amely rányomta bélyegét a kelésre, illetve a fiatal növény fejlődésére. Épp ezért kezdtük a félüzemi kísérleteket Tomáš Buk termesztőnél (CSK, Louny járás) a Galleko arider (0,5 l/ha) készítménnyel. Feladata, hogy csökkentse a stresszhatásokat. Ezek felett előnye, hogy akár a gyomirtó szerrel együtt is alkalmazhatjuk.

A kezelés aztán a Galleko rast és a Galleko list (0,4 l/ha + 0,4 l/ha) közös alkalmazásával folytatódott, és a Galleko kvet a plod (0,8 l/ha) készítménnyel fejeződött be. Bár manapság még mindig vannak termelők, akik kételkednek a segédanyagok hatékonyságában, a fotódokumentáció bizonyítja a Galleko készítmények pozitív hatását.

A kísérlet vizsgálatakor, június 25-én, a hőmérséklet emelkedésével és a csapadék csökkenésével jelentős különbségeknek lehettünk szemtanúi. Evidens, hogy az azonos körülmények ellenére a Galleko-val kezelt növények jobb állapotban voltak.

cukorrépa

 

galleko

 A Galleko készítmények stressz-csökkentő hatása – félüzemi kísérletek a cukorrépában, Tomáš Buk (CSK Louny járás), felül: kontroll; alul: Galleko kísérlet. Fotó: 2019.6.25.

 

Ezen kísérlet kiértékelésénél a répafejek nagyságában, illetve a cukortartalomban is látható volt a különbség (kontroll: 19,3%, Galleko kísérlet: 19,7%). Az átszámításnál a 16% cukortartalomra és a hozam növekedésére ez 11 %-os növekedést jelet a Galleko javára.

A kisparcellás kísérleti eredmények esetében a korábbi szezonban csakúgy, mint a tavalyi félüzemi kísérletek esetében is a Galleko készítmények javították a gazdasági mutatókat a cukorrépában.

 

Galleko a burgonyában

A másik termény, amelynél a termőterület visszaesőben van, a burgonya, amelynek a 70%-a Nyugat-Szlovákiában terem meg. A burgonya esetében a következő Galleko technológia vált be: Galleko univerzál a kezdeti fejlődési fázisban, valamint a Galleko list a későbbi fázisban. A kisparcellás kísérletek a 2017-2018-as szezonban zajlottak, csakúgy, mint a cukorrépa esetében a CSME-en Prágában. Az eredmény annál is érdekesebb, mivel 2018-ban ezt a terményt is nagyban sújtotta a szárazság. Április-augusztus folyamán ezen a területen összesen 176,4 mm csapadék hullott, és a hőmérséklet felülmúlta a többéves átlagot.

Mindkét említett szezonban a Galleko nem csak a burgonya össztermését illetően eredményezett növekedést, hanem a fogyasztásra alkalmas gumók száma is nőtt a nagy szárazság ellenére. A helyzetet jól szemlélteti a zárójelentés: „Az eredményeket nagyon pozitívan értékelem, mert olyan vegetáció alatt nyertük, amikor jelentős volt a csapadék hiánya a kulcsfontosságú fejlődési fázisban. Az alkalmazott kezelés több mint 13 %-os emelkedést hozott a fogyasztásra alkalmas gumókat illetően. Az eredmények egyértelműen igazolják ezen készítmények alkalmazásának szükségességét” (Ing. Petr Dvořák, PhD.; Éves jelentés 2018 - A Galleko készítmények alkalmazásának igazolása a kisparcellás kísérletek során a burgonyában).

Félüzemi kísérleteket idén végeztek a Galleko készítményekkel a Záhorie Farms s.r.o. vállalatnál is (SZK, Malacky járás). A metodika nagyon hasonló volt, mint az előző esetben, csak épp a Galleko list nagyobb adagban volt alkalmazva (1 l /ha). Már szemmel is látható volt a különbség a kontroll és a kísérleti variáns között. A kísérleti variáns esetében látható a dúsabb föld feletti rész és a sorok bezáródása is jobb volt, mint a kontroll esetében.

galleko

burgonya                                                                              

Burgonya, félüzemei kísérletek, Záhorie Farms s.r.o. (SZK, Malacky járás), felül: kontroll; alul: Galleko kísérlet. Fotó: 2019.7.10.

A különbségek láthatók voltak a felszín felett is. Itt azonban a Galleko megoldás javára szólt a magasabb szám, illetve az egyöntetűbb gumók. A végeredmény magáért beszél. A kísérleti variáns 11 %-al magasabb termést hozott, mint a kontroll változat. A különbség, vagyis a +6,35 t/ha, jelentős gazdasági előnyt jelent, és javítja a burgonyatermesztés gazdaságosságát.

Szívesen meglátogatjuk Önt személyesen is, további információ érdekében keressen a 0911 44 44 78-as mobilszámon, e-mailen: info@galleko.com, vagy keresse fel internetes oldalunkat: www.galleko.com.

Martin Šotík, Galleko

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.