Agro

A burgonya szermaradványmentes védelme

A burgonya gazdaságos termesztése nagy kihívást jelent a vegyszer betiltások, a levegő növekvő szén-dioxid-tartalma és a hőmérséklet növekedése miatt. A kevés nyári csapadék és a gyakori hőségperiódusok miatt a burgonya vegetatív fejlődése hamar leáll, ezért öntözés nélkül a nyugat-európai termésszinteket hazánkban nem lehet elérni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. június 7. 09:14

Sokszor már a korai fejlődési szakaszban fellép a nedves rothadás, amit több baktérium okozhat. A betegség ellen a szántóföldön több hatásmechanizmusú készítménnyel lehet védekezni. Elsősorban Trifenderrel kezelt gumót kell ültetni. Később a vegetáció alatt Chitopron 5% illetve Cellaris készítménnyel kell többször kezelni, ami megakadályozza a baktérium kialakulását.

Mindenki által jól ismert betegség a sugárgombás varasodás, mely hazánkban elsősorban a kistermelőknek okoz nagy problémát. A betegség ellen csak a Trifenderrel történő gumócsávázással lehet közepes hatékonysággal védekezni. A legfontosabb védekezési eljárás a vetésváltás és az egészséges vetőgumó használata.

A félelmetes burgonyavész

A burgonya legfontosabb gombabetegségei csapadékos nyár esetén a burgonyavész. E gombás betegség járványszerű fellépése teremtette meg a növényvédelmi kórtan tudományát a 19. század közepén. Különleges életmódja miatt az egyik legtöbbet kutatott kórokozó, s napjainkban is számos vizsgálat tárgya e gomba. A betegség a szárakat és a levélnyeleket is megtámadhatja, melyeken több cm hosszúságú, megnyúlt, sötét színű foltok képződnek. Ezek általában az epidémia kezdetén jelentkeznek, ezért korai felismerésük a sikeres védekezés záloga. Már preventíven kell alkalmazni a Cellaris készítményt, és az első jelek megjelenésénél PlanTonicot kell használni CuproTonickal egyetemben. A betegség késői fertőzés esetén a gumón is okozhat tüneteket, melyek szürkés, fényes foltok formájában jelennek meg. A gumófertőzés a tárolóban tovább folytatódhat, illetve követheti száraz korhadás vagy baktériumos nedves rothadás. A burgonya alternáriás szárazfoltossága a burgonyavészhez képest kisebb növényvédelmi problémát okoz. E betegség fellépését a burgonyavész ellen használt Cellaris vagy Folicit hatékonyan meggátolja.

Hogyan építsük fel a védekezést?
Csak egészséges, vetőgumót ültessünk el.

  • A 4–5 éves vetésváltást tartsuk meg. A kórokozó az előző évben termesztett burgonya hajtásmaradványain is áttelel.
  • Mély fekvésű, vízállásos területre ne ültessünk burgonyát.
  • Az ültetést 8 °C-os talajhőmérsékletnél kezdjük, a sorokat az uralkodó szél irányába helyezzük, hogy a lombozat esőtől, harmattól hamarabb felszáradhasson.
  • A környéken található burgonya-árvakelést semmisítsük meg.
  • Harmonikus tápanyag-ellátottságra törekedjünk, kerüljük a túlzott nitrogénadagolást.
  • Betakarítás előtt 3–5 héttel szártalanítsunk a megfelelő gumópárásodás érdekében.
  • A kíméletes betakarítás után minél hamarabb végezzük el a válogatást, és csak leszárított gumót tároljunk be.

A helyes vegyszermentes védekezésnél tudni kell, hogy a ma köztermesztésben lévő burgonyafajták zöme fogékony a legfontosabb burgonyabetegséggel, a burgonyavésszel szemben, ezért ellene intenzív védekezés szükséges. Az elmúlt 100 évben a kémiai védekezésben alkalmazható hatóanyagok száma megtöbbszöröződött. Az utolsó pár évben viszont mindenki megköveteli a vegyszermentes termelést. És itt merül fel a kérdés, hogyan kell ezt elérni gazdaságos és hatékony módon? A lényeg, hogy mindjárt az ültetésnél el kell kezdeni a megelőzést. Trifenderrel csávázott gumókat ültetünk. A kibújt leveleket a Chitopron 5% és a Cellarisz készítményekkel kezeljük. Ez utóbbi egy új típusú baktériumölő, mely képes egy speciális filmet kialakítani, és így védeni a növényt. Csapadékos időben a PlanTonic mélyhatású szer és a CuproTonic keverékét szükség szerint többször is használjuk. A gumókat drótférgek és egyéb talajlakók ellen a SoilTonic G granulátummal védjük, egyszerre juttassuk ki a gumókkal még ültetéskor. Szedés előtt augusztusban ismét PlanTonic E-vel kell beöntözni, hogy ne legyen kártétel a betakarítandó gumókon.

 

A védekezés időzítése

A burgonyavész ellen átlagos évjáratban általában elegendő két védekezés. Nem szabad azonban megvárni az első tüneteket, mert súlyos epidémia alakulhat ki. A további védekezéseket döntően az időjárás alakulása befolyásolja. A kórokozó hőoptimuma 16–22 °C között van, míg 28 °C felett a gomba inaktiválódik. A betegség járványszerű fellépésére akkor számíthatunk, ha a június havi csapadék összege legalább 100–120 mm. Sorzáródás után, csapadékos június esetén mindenképpen preventíven kell fellépnünk. A fent említett kombinált hatóanyagú szereket a fertőzési viszonyoktól függően az adott tenyészidőben 2–6 alkalommal szükséges kijuttatni. A gyakori júniusi esők lerövidítik a kijuttatott szerek hatástartamát, ezért járványveszély esetén akár 7–8 naponta is szükséges védekezni. A készítmények gyógyító hatására ne alapozzunk!

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Tamašek Zoltán

 

BIOTOMAL S.R.O.

941 36 Rúbaň 176

035/ 64 07 740

bioservis@biotomal.sk

www.biotomal.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

rendőrség

Külföldiek bunyóztak Pozsonyban

rendőrség

Medve sétálgatott Garamszentkereszt utcáin

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.