Közélet

A pénztárcánkat féltjük leginkább a háborútól

Brüsszel | Egyre jobban aggódunk az Európai Unió és a saját országunk gazdasági helyzete miatt – derül ki az Eurobarometer-felmérés adataiból. Szlovákiában a lakosok 79%-a szerint rosszak a gazdasági kilátások, a megkérdezettek 70%-a pedig úgy véli, az elkövetkező évben csak romlani fog a helyzet.
author
Bugár Anna

2022. szeptember 12. 19:30

inflacioeurobaro
Az emberek többsége arra számít, hogy a nemzetgazdaság helyzete a következő 12 hónapban romlani fog.  - TASR

A szeptemberi Eurobarométer-felmérés során 27 tagországból több mint 26 ezer résztvevő véleményére voltak kíváncsiak. A nyári közvélemény-kutatás szerint erősödik az EU-ba vetett bizalom, a polgárok támogatják az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott uniós választ, a másik oldalon viszont mély aggodalom övezi a háború gazdasági következményeit.

Az uniós átlagot tekintve a válaszadók 64%-a gondolja azt, hogy rossz az aktuális gazdasági helyzet a hazájában. A téli adatokhoz képest ez 5 százalékpontos emelkedést jelent. A következő 12 hónapra vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban lényegesebb elmozdulást tapasztalunk – a legutóbbi méréshez viszonyítva Szlovákiában 27%-kal, az EU-ban pedig 22%-kal többen számítanak a gazdaság visszaesésére. Átlagban a válaszadók több mint fele, hazai szinten pedig közel háromnegyede véli úgy, hogy a következő évben még inkább súlyosbodni fog a helyzet. Magyarországon nagyobb optimizmusról árulkodnak a számok – 42% nem vár változást, s mindössze 43% szerint lesz rosszabb a nemzetgazdaság. Magyarországon tehát az átlagnál (53%) kevesebben feltételezik, hogy nehezebb helyzetbe kerül az ország gazdasága.

Elszálló árak

Az európaiak legfőbb aggályai szorosan kapcsolódnak a gazdaság borúlátó megítéléséhez. Az inflációval és az energiaellátással kapcsolatos kételyek szintje, mind nemzeti, mind uniós szinten meredeken emelkedett. A szlovákiai közvélemény szerint az áremelkedés, az infláció és a megélhetési költségek támasztják a legnagyobb kihívást az ország elé (69%). A második helyen az energiaellátást emelik ki (31%), a harmadik legsúlyosabb kihívásnak pedig a már említett gazdasági helyzetet (21%) tartják. Míg az uniós átlagot tekintve a válaszadók 15%-át aggasztja a klímaváltozás, addig nálunk ez a téma alacsonyabb prioritást élvez (7%). Fordított trendet tapasztalunk azonban az oktatás terén – az uniós átlagot nézve a megkérdezettek 6%-a jelölte fontos kihívásnak, míg Szlovákiában a lakosok 10%-át aggasztja az oktatási rendszer jövője. Hasonló a tényállás az államadósság és a nyugdíjak kérdésében is – az európai átlagnál jobban aggódunk ezek miatt.

Az EU-ra nézve szintén az emelkedő árak, infláció és megélhetési költségek jelentik a fő veszélyt: 34% mondta azt, hogy az uniót érintő problémák közül ez a legnagyobb kihívás, ami a februári adatgyűjtéshez képest 10 százalékpontos emelkedésre utal. Az energiaellátásra vonatkozó félelmek a korábbi 7. helyről – 12%-os növekedés következtében – a másodikra kerültek.

Válasz a háborúra

Tízből több mint 6 válaszadó állítja, hogy az ukrajnai háború súlyos következményekkel járt személyes pénzügyeire nézve. Szlovákiában ez az arány még magasabb – 76%. A korábbi felmérésekkel összhangban a polgárok megerősítik, hogy támogatják az Oroszország Ukrajna elleni háborújára adott uniós választ. Szlovákiában az EU-s lépésekkel a megkérdezettek fele, a kormány reakciójával pedig 44%-a elégedett.

Az európaiak 78%-a támogatja az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. Tíz megkérdezettből csaknem hét (68%) támogatja a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását – 35% „teljesen támogatja” 33% pedig az „inkább támogatom” lehetőséget választotta. Szlovákiában a humanitárius segítségnyújtással, a háború elől menekülők befogadásával és az Ukrajnának küldött pénzügyi támogatással értenek egyet leginkább. A gazdasági szankciók kivetését és a katonai felszerelések beszerzését, valamint szállítását azonban jóval kevesebben támogatják.

Inkább az EU

Ami az egyes intézményekbe vetett bizalmat illeti, Szlovákia lakosainak fele mondta azt, hogy „inkább nem bízik az EU-ban”, ami az uniós átlaghoz képest nem annyira jelentős eltérés (43%). Ismételten beigazolódott, amire a hazai közvélemény-kutatások már korábban rámutattak – a megkérdezettek 80%-a nem bízik Szlovákia kormányában, a parlament esetében pedig még nagyobb a szkepticizmus – 82%. Összehasonlításképp érdemes kiemelni az uniós átlagot, ami 61 és 62 százalék, valamint Magyarország példáját, ahol a polgárok 40%-a nem táplál bizalmat az EU iránt, a saját kormányuk és döntéshozó szervük viszont magasabb támogatottságot élvez – előbbi 48, az utóbbi pedig 44%-ot.

Kiderült az is, az európaiak 65%-a optimista az EU jövőjével kapcsolatban, ami 3 százalékpontos növekedést jelent a háború kitörése előtt végzett felméréshez képest. Az emberek 47%-a pozitívan vélekedik az EU-ról (az arány 3 százalékponttal emelkedett), s elérte a 2009 ősze óta nem tapasztalt legmagasabb szintet (a válaszadók 36%-a semleges, 16%-a pedig negatívan vélekedik az EU-ról).

Az uniós polgárok nagy része egyetért azzal, hogy az EU-nak be kell fektetnie a megújuló energiaforrásokba (87%), csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét (86%). Emellett 85%-uk úgy véli, hogy az energiahatékonyság növelése csökkenti az unión kívüli energiatermelőktől való függőségünket, s 83%-uk támogatja, hogy a tagállamok közösen vásároljanak energiát más országokból.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.