Kultúra

A mexikói határnál csendül fel A fal

Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere és dalszerzője az amerikai-mexikói határon, a tervezett falnál szeretné előadni a zenekar legendás The Wall című albumának dalait.
Juhász Katalin

2019. január 11. 11:41

Roger Waters (Képarchívum)

A társadalmi és politikai kérdésekben gyakran véleményt nyilvánító brit zenész ezzel a koncerttel Donald Trump falépítési terve ellen akar tiltakozni. 

Szerinte minden zenész kötelessége felemelni a hangját, ha igazságtalanságot tapasztal a világban, függetlenül attól, hány emberhez jut el az üzenete. 

Waters az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy rendkívül kártékonynak tartja Trump kezdeményezését, az országok, nemzetek, vallások és emberek közötti, létező vagy szimbolikus határokat ugyanis le kell bontani, nem pedig megerősíteni. 

„Ébresztőt szeretnék fújni. Rádöbbenteni az embereket, hogy a szélsőjobb politikája veszélyes zsákutcába vezet.

Meggyőződésem, hogy a zene, amely nem ismer határokat, egy legitim tiltakozás terepe lehet”- mondta Waters. 

A zenész korábban Hitler 1930-as évekbeli németországi térhódításához hasonlította Trump választási kampányát, és arra figyelmeztetett, hogy a „trumpizmus” legalább olyan veszélyes, mint a fasizmus. 

A tervezett koncert időpontját egyelőre nem közölték. A 75 éves zenész hamarosan új szólóalbummal jelentkezik, és egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az eredeti Pink Floyd újjáalakulásától sem zárkózik el, ha a többiek is benne vannak. 

Bár a Fal (The Wall) című album eredetileg, 1979-ben nem egy konkrét esemény kapcsán íródott, az újkori történelem során más konnotációt kapott: Waters 1990-ben a berlini falnál is előadta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?