Andrea Kalavská - Felvétel: Matej Jankovič/Plus jeden deň

A belügyminiszterré kinevezett Drucker munkáját fejezné be utódja

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 22. 10:35

Pozsony | Az egészségügyi minisztérium élére, a belügyminiszteri poszt várományosának, Tomáš Druckernek a helyére a tárca eddigi államtitkára, Andrea Kalavská kerül. Mint Drucker eddigi csapatának tagja, várhatóan folytatja a két éve megkezdett munkát.

Tomáš Drucker egyik munkatársát, Andrea Kalavskát, a tárca eddigi államtitkárát javasolja az egészségügyi tárca élére Peter Pellegrini megbízott kormányfő. Kalavská kinevezése ellen élesen tiltakozott az egészségügyi nővérek kamarája.

Eddigi beosztásának megfelelően a megkezdett munkát akarja folytatni. Kijelentette, hogy nem tervez politikai karriert. „Pártkarriert nem akarok építeni – jelentette ki, miután meghallgatta őt is Andrej Kiska államfő – A miniszteri posztot is nehezen vállaltam, elsősorban a már megkezdett projekteket akarom folytatni.”

Kinevezése ellen tiltakozott az egészségügyi nővérek kamarája, állításuk szerint rossz tapasztalataik voltak vele államtitkárként. „Többször tárgyaltunk Andrea Kalavskával, és arra a meggyőződésre jutottunk, hogy a döntéseire nem hat a tárgyilagos, tényszerű érvelés, hanem a politikai hatás és az érdekcsoportok befolyása” – írja állásfoglalásában a nővérek kamarája (SKSaPA). A leendő miniszter tudomásul vette a nővérek bírálatát, és kijelentette, hogy igyekszik majd elérni, hogy javuljon a róla alkotott képük.

2018. március 21. 17:20

Drucker még nem tudja, leváltja-e Gašpart

Az egészségügyi tárca eddigi tevékenységét inkább pozitívan értékeli Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) vezetője. „A legutóbbi miniszterek közül Tomáš Drucker egyértelműen a jobbak közé tartozik” – mondta lapunknak Szalay. Szerinte az látszik, hogy elkezdődött a szakmai munka, az egészségügy átalakítása. „Sikerült megállítania gyógyszerek reexportját” – emelte ki a szakember. A pozitívumok között említette az éjszakai orvosi ügyeletek átalakítását és az éjszakai kórházi ügyelet indokolatlan igénybevételéért fizetendő 10 eurós díj bevezetését. „Ez ugyan kis dolognak tűnik, de egy baloldali, smeres vezetés esetében szimbolikus jellegű – állítja Szalay. – Ez a közvetlen díjfizetés rehabilitációja.”

Elismeri azonban azt is, hogy még sok munka vár a tárcára. „A kórházak tehermentesítése biztosan nem az utolsó lesz, mivel nem állították be úgy a rendszert, hogy a kórházak adósságtermelése megszűnjön” – jelentette ki Szalay. Az eHealth rendszer bevezetése körüli problémákat is elkerülhetőnek tartotta volna. „Ugyanakkor már az is nagy eredmény, hogy idén januárban elindult a rendszer, még akkor is, ha sok a kezdeti probléma” – véli a HPI vezetője. (lpj, TASR)

Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét