Zűrzavaros oltási lottó

Danglár

A vakcinalottó szlovák köztévében lezajlott első sorsolását követően valóságos győzelmi jelentést tett közzé a pénzügyi tárca, óriási sikerként beállítva Igor Matovič nyereményjátékát, amelyre pár hét alatt 715 ezren regisztráltak.

A bejelentkezők csaknem harminc százaléka nyugdíjas. További mintegy 10 ezer személy állítólag közvetlenül az első műsor után jelentkezett be. A közlemény szerint a nyilvános sorsolást több mint félmillióan nézték vasárnap este a szlovák köztévén. Arról viszont semmit sem tudtunk meg, vajon nőtt-e az oltási kedv.

A sorsolás utáni első visszhangok jórészt fanyalgóak voltak. Legtöbben a sorsolás bonyolult szabályait kifogásolták, amit igazoltak az élő adásban váratlanul felbukkant gubancok. Egyik kisorsolt személy a megadott húsz másodpercnél később vette fel a készülékét, egy másik alighanem megrettent a két műsorvezető izgatott nógatásától és kikapcsolta a mobilját. A legnagyobb felháborodást a 400 ezer eurós nyeremény közelébe kerülő kelet-szlovákiai hölgy esete váltotta ki. Ő a megszabott húsz másodpercen belül jelentkezett, csak a képernyőn megjelenő jelszót nem tudta kellő időben megmondani, a sorsolást ugyanis interneten nézte, ahol néhány másodperces késéssel közvetítik az adást. Nagy volt a felzúdulás, máig ezrek vitatkoznak azon, vajon szabályosan fosztották-e meg az óriási nyereménytől.

A pénzügyminiszter viszont a Facebookra feltett bejegyzéseiben a rá jellemző hangnemben gúnyolódott a veszteseken... „300 meg 400 ezres nyeremény elszállt a semmibe. Micsoda dráma! Legközelebb már félmillió a tét!” – hergelte Matovič önmagát és követőit. Számuk aránylag rövid időn belül háromezerre nőtt, nagy többségük felháborodva reagált: „Matovič úr, szégyellheti magát a tévében látott bohóckodás miatt, ennek nincs párja a világon. Az egészségügyben négyezer nővér, meg legalább háromezer orvos hiányzik, maga meg ostobaságokra szórja a közpénzt ahelyett, hogy ebből az eurómilliókból a munkakörülményeiket javítaná” – írta egy kommentelő. A bírálatok miatt kissé megszeppent miniszter hétfőtől azon tüsténkedik, hogy a peches asszony jogtisztán hozzájuthasson a nyereményhez.

Máshol is igyekeztek vakcinalottóval növelni a lakosság oltási kedvét. Az egyesült államokbeli Ohióban öt héten át ötször egymillió dollárt sorsoltak ki a beoltottak között, a beoltott fiatalok pedig jelentős ösztöndíjakat nyertek. Harminc százalékkal emelkedett a beoltottak száma, holott a sorsolásokat semmivel sem turbózták fel. Az amerikaiak tudatosították, hogy most nem valóságshow-t készítenek, hanem az oltást népszerűsítő adást.

Egyetlen tévéműsorból nem érdemes végkövetkeztetéseket levonni, de az tény, hogy nálunk az elmúlt hetekben nem emelkedett számottevően az oltást kérők száma.

Egyesek Ferenc pápa közelgő látogatása miatt vártak az eddiginél lényegesebb elmozdulást. Azért is, mert ebbe Matovič nem szólhat bele. A múlt vasárnap esti tévés sorsolás újra igazolta: ahol a volt kormányfő ügyködik, ott legtöbbször zűr és zavar keletkezik. Ráadásul az öntömjénezés és a bosszúvágy sem párolgott el belőle. Az utóbbival nemrég az egészségügyi miniszter szembesült, mert pénzügyminiszter kollégája hetekig késleltette a kormányban a korábban jóváhagyott összegnek az átutalását, amelyből a most látott vakcinalottó első adásához képest színvonalasabb és hatásosabb kampányt indíthatott volna. Matovič még azt sem tudatosítja, hogy kicsinyességével nem az indokolatlanul bírált Vladimír Lengvarskýnak árt, hanem azoknak a bizonytalan ezreknek, akik értelmes érveket hallva mégiscsak rászánhatják magukat valamelyik oltóközpont felkeresésére. Mert az alattomos vírus a közelben ólálkodik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?