Vélemény

VV Viktor

Kérték, hogy mi legyen a valóság.
Kerényi György

2019. január 19. 13:00

Lomnici megvédi.   Fotó az ominózus  interjúból - Youtube, 444.hu

Egy szót, ami fontos, és kértek, hogy mondjuk el, hogy az őrök védték, tehát, hogy védték, jó?

 – mondja a magyar állami tévé riportere szakértőként szereplő interjúalanyának egy kiszivárgott, még vágatlan felvételen. És lőn: a „független” szakértő szerint a biztonsági őrök csak védték a „közmédia” székházát az onnan erőszakkal kidobott parlamenti képviselőktől.  
„Kértek, hogy mondjuk el”. Aki fizet, az húzat: idén 92 milliárd adóforintba kerülnek ezek a Miniszterelnöki Hivatalban lekottázott bolondos dallamok. Ez a világon a legtöbb közpénzt felhasználó állami televízió, és ebben évek óta csak migránsokról, Sorosról és a kormány sikereiről hallunk. 

A Fidesz amerikai kommunikációs tanácsadója nemrég egy svájci lapnak részletesen elmesélte (talán lejárt a szerződésében a titoktartási klauzula), hogy az elmúlt években hogyan hazudták föl Soros Györgyöt a legfőbb gonosszá a pártállami propagandában. Közvélemény-kutatásokkal

megnézték, alkalmas lenne-e a nyílt társadalmak nemzetközi támogatója patás ördögnek, és amikor kiderült, hogy igen, beindították a kommunikációs úthengert.

Végig hazudott a Fidesz? Igen. Nem fogja bevallani, ahogy Gyurcsány tette (persze csak a sajátjai előtt) 2006-ban, de ma már úgysem gyújtana fel senki egy tévészékházat. Eltelt egy évtized, megszoktuk a fideszes Való Világot. Sokan belakták, sokan leléptek, a legtöbben együtt élnek vele. Addig jó, míg Kádár él. 
 

Nagy-Britanniában

a brexitet is fölhazudták 52%-ra, Trumpot is betolták az oroszok,

már az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani is pedzegeti (Trump nem),  lehetséges, hogy a kampánycsapat és Putyinék összejátszottak. A BBC egyik sztár műsorvezetője a parlamenti brexit szavazás után föl is mondott, mondván, a pártatlan tájékoztatás jegyében a BBC ugyanannyi teret adott a laposföld-hívőknek (a brexit melletti érveknek), mint az igazságnak. Épp a napokban ki is laposodik szépen Britannia.

Valamikor azt tartották igaznak, hogy a Föld lapos. 200 éve az is nyilvánvaló volt, hogy a feketék alábbvalóak, mint a fehérek, ezért ők a rabszolgák. Már nem így gondoljuk, az egykor mindenki által osztott igazságok változnak: mára az emberi együttélés alapja lett, hogy minden ember egyenlő. 

Pár napja a magyar „közszolgálati” tévében egy beszélgetős műsorban arról volt szó, hogy azok, akik a homoszexualitást betegségnek tartják, el vannak nyomva, holott rengeteg meleg vágyik a segítségre, arra, hogy kigyógyítsák a bajából. Bár a homoszexualitás 1973 óta nem szerepel a betegségek nemzetközi osztályozásában (ugyan nem Soros vetette ki, de gyanús tudósok), és mivel Orbán a szilveszterét arra áldozta, hogy ott legyen Brazíliában egy olyan elnök beiktatásán, aki inkább látná holtan a fiát, mint hogy megtudja, hogy az meleg, a „köztévé” elkezdett szalonképessé tenni egy rég hamis narratívát. Előbb-utóbb az orvostudomány is kap egy Magyarságkutató Intézetet, mert itt az ideje, hogy leszámoljunk a ballib véleményterrorral, és végre ki lehessen mondani: a magyar nem csak finnugor, de meleg sem lehet!

Hogy mi ezzel hazudozással a baj? Hiszen a politikai küzdelem mindenütt a valóság meggyőző megrajzolásáért folyik. Aki több emberrel hiteti el, hogy az ő narratívája az igaz, az megnyeri a választást. Csak közben egy olyan világ válik valóssá, amely az emberi együttélés évszázadok alatt finomodott normáit igyekszik semmissé tenni (ráadásul konzervatívnak hazudva saját tradíció-ellenes radikalizmusát).

Magyarországon 2010 óta majdnem duplájára nőtt az idegenellenesség mértéke; a Fidesz-szavazók többsége már inkább Oroszországot választaná szorosabb szövetségesnek (emlékszünk még a tovariscsi konyec plakátjukra?), mint az USA-t: a Való Világ kezd igazivá válni.

De a versengő valóságmagyarázatok akkor sem egyenértékűek, ha kamerák tucatjai hitetik el velünk az egyikről, hogy az az igazi. A Föld nem lapos. Csak néha úgy néz ki.

A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?