Vélemény

Von der Leyen katonás Európája

Az évértékelő beszédek dekódolása mindig kremlinológia. A hatalmi viszonyok kibogozása apró jelekből, mondatokból. Egy egyórás retorikai gyakorlatban nem sok problémát lehet megoldani, de egyáltalán nem mindegy, hogy miről esik szó. Ez kijelöli a prioritásokat és elküldi az üzeneteket.
Feledy Botond

2021. szeptember 18. 09:30

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Érdekes módon Ursula von der Leyen rengeteg védelempolitikai javaslatot dobott be az unió helyzetét értékelő éves beszédébe. Ugyanis ez a terület nem tartozik a közösségi kompetenciák közé, magyarán: az Európai Bizottságnak itt nem sok hatásköre van. Ez a tagállamok féltve őrzött saját hatásköre, a hírszerzéssel együtt. Mégis, ezekről beszélt Von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke Európai Védelmi Uniót szeretne, kiberbiztonsági előrelépéseket sürgetett, ehhez saját félvezetőipart építene és támogatna közös uniós alapból.

Az időzítés nem lehet véletlen. Közvetlenül a német parlamenti választás előtt, és lassan a francia elnökválasztáshoz közeledve a Párizs–Berlin tengely puhítható. Egész pontosan: kénytelenek foglalkozni egy évértékelő beszéddel a kampányidőszak miatt, és ezzel Von der Leyen ügyesen tematizálhat olyan ügyeket, amelyek egyébként a belpolitikára fókuszáló kampányokban ritkán kerülnek elő.

Emmanuell Macron francia elnök megígérte, hogy védelempolitikai uniós csúcstalálkozót szervez a 2022-es francia uniós elnökség idején, számára ez egyben a kampány legélesebb szakasza lesz. Szóval jöhet az Európa jövőjéről szóló konferencia – lényegében egy európai lokális konzultációsorozat kicsúcsosodása. A francia elnököt az uniós agendája is nagyban hozzásegítette a győzelemhez, a francia belpolitika viharai mellett pedig jól jöhet neki egy uniós védelmi kezdeményezés. Ez persze a francia hadiipar számára se közömbös. Von der Leyen számára pedig egy szövetséges, és ne felejtsük, korábban ő német védelmi miniszter volt!

Mindemellett Kínát dobta be szokatlanul élesen az Európai Bizottság elnök asszonya, és nem csak klímaügyben sózott oda Pekingnek, hogy hatékonyabb klímavédelmi intézkedései hiányában veszélybe kerül a többi ország összefogásának sikere. Kínai előretolt helyőrségekről beszélt, a védelempolitika infrastrukturális „lábainak” kiépítéséről. Úgy fogalmazott: hiába finanszíroz az unió útépítést és hiába tudunk kiváló utakat építeni, ha azok például egy kínai tulajdonban levő kikötő és egy kínai működtetésű bánya között húzódnának. „Ennél okosabb döntéseket is tudunk hozni.” Meglehetősen pontos.

Ezért bár nem védelempolitikai intézkedés, de a geopolitikai rivalizálással összefüggő sakklépése volt, hogy beemelte beszédébe a Global Gateway projektet, amely az EU – megkésett – válasza lesz a kínai egy út, egy övezet kezdeményezésre. Másképp fogalmazva: a kínai politikai befolyás gazdasági infrastruktúrán keresztül történő növelésének ellensúlyozására két dologra is szükség van. Egyrészt, hogy az uniós tagállamok megértsék, hogy a kínai projektek egyáltalán nem gazdasági alapúak, hanem a kínai nagyhatalmi stratégia oszlopai. Kiszolgálni ezt olyan, mintha a saját lábunkat egyre rövidebbre reszelgetnénk.

A másik, hogy nem elég tehát ébernek lenni, hanem megelőző módon az EU-nak afrikai, ázsiai és más területeken is lépnie kell, jelen kell lennie a globális infrastruktúra-építés 21. századában. Legyen szó kikötőbővítésről, csipgyártásról vagy az Európán belüli fegyverkereskedelem könnyítéséről. Von der Leyen nagyon kemény beszédet mondott – a pozíciójához képest mindent kimondott, amit kimondhatott.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rajka

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

covid

Majdnem mindenki meghal a lélegeztetőgépen – aki túléli, nem épül fel teljesen

Peter Sabaka

Az új variánstól rémült meg a világ: Ezt mondja róla Sabaka…

koronavírus Csehország

Már a szomszédban is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az omikron

Richard Sulík

Sulík is kritizálja Matovič adóreformját…

tvnoviny

VIDEÓ: Egy dühős család támadt az egészségügyi dolgozókra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.