Vélemény

Világosságot!

Olvastam egy fiatal szlovák írónő saját magáról szóló könyvét, amely bizonyára nem felel meg teljesen a valóságnak, hiszen a művészet eszköztárában benne van a túlzás és az elhagyás.
Lampl Zsuzsanna

2019. október 4. 12:00

femurna
(TASR-felvétel)

Vagyis az írónő maga döntötte el, hogy céljainak megfelelően mennyire túlozta el a valóságot, illetve mit hagyott ki belőle. Mert ez nem dokumentum, hanem regény. A nő tehetséges, önmagában véve a könyv is tetszett, mégis megkönnyebbültem, amikor letettem. Mert mindegy, hogy mi igaz és mi nem, a hangulat a szerző lelkiállapotát tükrözi. Az pedig öngyilkosságba hajlóan depresszív. Sötét és reménytelen az élet, egy picike fénysugár sincs sem a lélek mélyén, sem a társadalomban. Brrr.
Remélem, nem tükrözi korosztálya többségének a lelkiállapotát. Mert így nem lehet élni. És így a problémákat sem lehet megoldani, csak elmerülni bennük, míg le nem húznak egy feneketlen kútba. Persze a társadalmi gondokat fel kell tárni. A szlovák tévécsatornákon jelenleg minimum három aktuálpolitikai indíttatású sorozat fut. Egy krimi, kettő groteszk, amelyek szórakoztatónak tűnnek, de a groteszknek nem ez a funkciója. Politológus diákjaim (már akik nézik) sem nevetnek rajtuk, inkább dühösek. Azt mondják, ez maga a valóság. A túlzást és az elhagyást nem hiszik el. Igen, be kell mutatni a rosszat. De ha folyton csak erről van szó, akkor az emberi agy elzsibbad. Elege van, mást akar. Ezért a jókedvet generáló dolgok utáni vágy nemcsak a tömegkultúra ismérve (ami több entellektüel szerint egyenlő a „bunkók” kultúrájával), hanem egyszerű önvédelmi mechanizmus. Tudom, vannak emberek, akiket aktivizál ez az egyszínű fekete látásmód, de szerintem többen vannak azok, akiket passzívvá tesz. Ezért szőröstül-bőröstül elutasítják a politikát, mert „úgysem változik semmi”, „minden politikus korrupt”, „nem tartják be az ígéreteiket”, „nem képviselik a választóikat”. A választásoktól is elmegy a kedvük. És egyre többen nem is mennek el szavazni. 

Így van ez a szlovákiai magyarokkal is. A Fórum Intézet júniusi felmérése szerint az utóbbi tíz évben idén először csökkent 70 százalék alá a magyarok választási kedve, ami a korábbi időszakhoz képest 10 százalékpontos veszteség. S leginkább a biztosan választani akarók, vagyis a szavazói törzsgárda esett vissza. Azt már máskor is írtam, hogy júniusban a még csak négy magyar párt együttműködése 8 százalékponttal növelte volna a választási kedvet, 12-vel pedig a magyarokra adott szavazatok arányát. Azóta persze mindenféle történt, néha groteszkszámba menő lépések is. De kérem szépen, próbáljunk valami reményt nyújtani. Nem marketingreményt, hanem igazit.

Mert ha elveszik a kedvünket a szavazástól, szavaznak mások, és nem biztos, hogy tetszeni fog a végeredmény. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.