Ő lehet az új Gyimesi a parlamentben

Vlček Erik bejutott a szlovák törvényhozásba
Pozsony |

A Hlas színeiben jutott a parlamentbe Vlček Erik komáromi kajakos, aki a jövőben lehet akár az új Gyimesi is. Lapunknak elmondta, kész képviselni a magyar érdekeket.

Hogyan értékeli a Hlas választáson nyújtott teljesítményét?
Bár az előzetes felmérések alapján a Hlas több százalékot is elérhetett volna, ahhoz képest, hogy egy fiatal pártról van szó, úgy gondolom a majd 15%-os eredmény egy nagyon jó teljesítménynek számít. Tegnap este az eredményvárón úgy búcsúztunk el, hogy mindenki boldog volt és örültünk ennek az eredménynek. A saját teljesítményemnek is nagyon örülök és hálás vagyok, hogy a párt annyira megbízott bennem, hogy a 26. helyről mérettethettem meg magam.

Ön magyar nemzetiségűnek vallja magát?
Anyukám, feleségem és két lányom magyar nemzetiségűek. Én 10 vagy 15 éves koromig szintén az voltam, utána viszont inkább módosítottam nemzetiségemet szlovákra, hiszen a különböző sportversenyeken Szlovákiát képviseltem és hát, így alakult.

Azt mondta, a gyermekei magyar nemzetiségűek. Ez azt jelenti, hogy magyar iskolába is járnak?
Szlovák iskolába járnak, viszont a feleségemmel két nyelven neveljük őket, aminek hála tökéletesen beszélnek magyarul, én pedig próbálok velük szlovákul beszélni. Sajnos a kisebb lányommal gond is van, mivel jobban beszél magyarul, mint szlovákul, ezért az iskolában többet kell tanulnia.

Már elkezdődtek a koalíciós spekulációk. Ön támogatja, hogy ha úgy alakul, a Hlas az SNS-el közösen alakítson kormányt?
Nem vagyok abban a pozícióban, hogy ezt eldöntsem. Azonban úgy gondolom, hogy az SNS-el közös koalíció nem lenne a legmegfelelőbb, mivel nem úgy látom, hogy egy stabil párt lenne. Nem lenne okos döntés velük koalícióba lépni.

Jobban preferálna egy olyan koalíciót, amelyben a Progresszív Szlovákiával alakítanának kormányt?
Mivel erről még nem született elnökségi döntés, nem szeretnék nyilatkozni.

Szeretné a jövőben parlamenti képviselőként a magyar kisebbségi érdekeket képviselni?
Természetesen.

Milyen intézkedéseket tenne a magyar kisebbség érdekében?
Ez jelenleg egy nagyon komplex kérdés, azonban számomra elsősorban régióm, Komárom képviselete lesz a fontos. Eddig Komáromnak nem volt képviselője, így most elsődleges célom ennek a régiónak a fejlődése.

Ha ismét felmerülne a parlamentben a kettős állampolgárság tiltásának kérdése, Ön támogatná a tiltás eltörlését?
Maximálisan.

Ha a Beneš-dekrétumok kérdése merülne fel, szintén képviselni tudná a kisebbségi érdeket a Hlas színeiben?
Ez egy olyan bonyolult kérdés, amibe jelenleg nem mennék bele.

Tehát tartózkodik, értem. A választás előtt lapunk megegyezett a Hlas vezetőjével, hogy interjút készíthetünk vele. Amikor azonban elküldtük az előzetes témaköröket, – amelyben kimondottan a magyar kisebbséget érintő kérdésekre voltak – Pellegrinitől az a válasz érkezett: az ilyen kérdésekkel nem foglalkoznak. Most, hogy több mint valószínű, kormányalakító tényező lesz a Hlas gondolja, hogy nagyobb nyitottsággal állnak majd az ilyen kérdésekhez?
Szerintem ez egy olyan téma volt, amiben az elnök úr nem szeretett volna a választás előtt hibát elkövetni, de úgy vélem, ezentúl foglalkozni fogunk ezekkel a kérdésekkel is.

Ön milyen területeken szeretne a jövőben tevékenykedni?
Elsősorban a sporttal szeretnék foglalkozni, hiszen ebben vagyok otthon. Úgy gondolom a sporton keresztül tudok segíteni az embereknek, hiszen ez a téma egészségügyi szempontból is nagyon fontos.

Hogyan értékeli, hogy nem jutott be magyar párt a parlamentbe?
Mivel az emberek azt látták, a magyar pártok csak egymással veszekednek, többen is szlovák pártra szavaztak. Talán tényleg az lenne a legjobb, ha a magyar pártok azt a 3%-ot sem kapnák meg, ami az állami támogatáshoz szükséges, hiszen akkor kiderülne, ki az, aki tényleg szívből politizál és ki az, aki csak pénzért. A magyaroknak pedig szüksége lenne egy új karizmatikus politikusra.

Az előző parlamenti választás után Gyimesi György az OĽaNO listáján jutott be, majd ő lett az „egy fecske”, aki saját elmondása szerint egyedül próbálta képviselni a magyarok érdekeit a parlamentben. Ön magára vállalja a jövőben ezt a szerepet?
Én készen állok. Azért is kaptam ilyen magas pozíciót a Hlasban, hogy a déli régiókat és a magyarok érdekeit képviseljem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?