Vélemény

Vasárnap zárva

Tízből kilenc ember egyetért azzal, hogy a legnagyobb ünnepeken nincsenek nyitva az üzletek. Kétharmaduk pedig vasárnap is zárva tartaná őket.
Mózes Szabolcs

2018. július 10. 10:23

Egy éve lépett hatályba a szörnyű magyar műszóval ünnepi boltzárnak nevezett törvény, amelynek eredményeként az állami ünnepeken és a munkaszüneti nappal járó legfőbb egyházi ünnepeken (karácsony, húsvét) zárva vannak az üzletek. Összesen 15 és fél nap egy évben.

Tavaly még nagy volt a sivalkodás, mely szerint győztek a vallási fanatikusok és a populisták, csökkent a fogyasztói szabadság szintje, éhen halnak az emberek, ám valahogy sikerült átvészelni emberáldozatok nélkül a pár zárvatartást.

Sőt, a minap meglepő eredményt hozó felmérés adatai láttak napvilágot.

A Focus ügynökségnek az egyebek között a tudományos akadémia számára készített kutatása alapján az emberek túlnyomó többsége egyetért a korlátozással. A legfontosabb ünnepek alatt csak 7-8%-nyi válaszadó vásárolgatna, s ami még meglepőbb, az emberek kétharmada azzal is egyetértene, hogy a zárvatartást terjesszék ki az összes vasárnapra, amire egyébként a fejlett fogyasztói társadalommal bíró nyugati államok jelentős részében is vonatkoznak bizonyos megkötések.

2018. július 4. 16:08

Majdnem mindenki egyetért a boltok karácsonyi és húsvéti zárvatartásával

A vasárnapi zárvatartás sokáig a kereszténydemokraták örökzöldje volt, a parlamentben viszont többször is megbukott erre irányuló javaslatuk. Ennek csak egyik oka lehetett az üzletesek erősebb lobbingja, valamint az, hogy sokan ebben konzervatív-liberális kultúrharcos frontvonalat véltek felfedezni és ösztönösen nyomták a nemet – a képviselők nem kis része pedig a népharagtól félhetett. Ami, mint látszik, nem jött el, még ha a zárvatartást tavaly csak kicsiben vezették is be.

S lehet, hogy pont ez a sikeres implementáció kulcsa. A több mint tucatnyi ünnepnap ugyanis az üzleteseknek sem jelentett nagy érvágást, és mintegy bevezetőként megmutathatta a kételkedőknek, hogy túl lehet élni egy-egy „zárt napot”. Ezt mutatja a felmérés aktuális eredménye is, amely szerint csak a megkérdezettek alig 5%-a rohant egy-egy ilyen ünnepnapon külföldre vásárolni – egy részük vélhetően kihasználva a szabadnapot egyébként is ment volna.

Húsvétkor Richard Sulík posztolt a Facebookon nagy visszhangot kiváltó bejegyzést a témában, azt ígérve, hogy ha kormányra kerül az SaS, eltörlik a szabályozást. Nemcsak az aktuális pártpolitikai kínálat, hanem a most publikált felmérés adatai alapján is valószínű, hogy a következő években ellentétes mozgás lesz várható a parlamentben: a „boltzár” bővítése vasárnapokra vagy a vasárnapok egy részére. Ahogy ez Lengyelországban is történik, ahol első lépésben havi két vasárnap lesznek csukva a boltok, majd folyamatosan háromra, végül négyre emelkedik. A társadalmi többség már most meglenne ehhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jövőre indul a kórházreform

Vonat elé hajtott egy autó, egy anya és lánya sérült meg súlyosan

59 éves nőt gázolt halálra egy autó az R1-esen

Somorja: Új körforgalom létesült a Csölösztői úton

Uniós bíróság: az Egyesült Királyság szabadon visszavonhatja uniós kilépési szándékát

35 alatt házasodóknak 15 ezer euró kölcsön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?