Vélemény

Válás angol módra

Theresa May még mindig belebukhat a brexitbe a brit parlamentben.
Dudás Tamás

2018. november 21. 10:30

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Hosszú és sokszor frusztráló tárgyalások után megszületett a régóta várt megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. E hír hallatán sokan fellélegeztek, ugyanis az elmúlt hetekben egyre jobban kísértett a megállapodás nélküli brexit. Theresa May brit kormányfő sok energiát fektetett abba, hogy létrejöjjön a megállapodás, és közben pártján belül is folyamatosan küzdenie kellett a keményvonalas brexitet támogató hangos kisebbséggel. Ez a csoport már nyíltan szembefordult vele, mert a megállapodást ebben a formában vállalhatatlannak tartja Nagy-Britannia számára. Mindezek ellenére Maynek sikerült bebiztosítania, hogy a kormány kiálljon a megállapodás mellett, így a kilépési folyamat újabb szakaszához érkezett. Igaz, ez áldozatokkal is járt, a brit kormány újfent elvesztett egy brexitfelelős minisztert.

A megállapodás csökkenti a bizonytalanságot, és erre nagy szüksége van a gazdaságnak. Nagyon fontos, hogy Nagy-Britannia a március végi távozás után is a közös piac része marad, legalább 2020 végéig, és ez az átmeneti időszak közös megegyezéssel még egyszer meghosszabbítható. Garantálva lesznek a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok és az EU-ban élő britek jogai is, és megegyezés született a brit pénzügyi kötelezettségek rendezéséről. Megoldás született az ír–észak-ír határszakaszról: a brexit után sem lesz látható határ közöttük.

2018. november 20. 11:49

Spanyolország jelen formájában nem szavazza meg a Brexit-megállapodást

Ha 2020 végéig sem születne végső megegyezés London és Brüsszel között a kereskedelmi kapcsolatokról, életbe lép egy biztosíték, ideiglenes vámunió jön létre egészen addig, amíg szükség van rá. A vámunió szabályaiba azonban a briteknek nem lesz beleszólása, ezért a keményvonalas brexitet támogatók szemében ez a legnagyobb szálka. 

Joggal érezhetjük úgy, hogy egy maraton végén itt a célegyenes. Hétfőn az EU-tagáállamok külügyminiszterei rábólintottak a megegyezésre, ez megnyitotta az utat a november 25-i EU-csúcshoz, ahol May és az EU-ban maradó 27 tagország kormány- és államfői aláírják a kilépési megállapodást. Korai lenne azonban hátradőlni, a megállapodást jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának, az Európai Parlamentnek és a brit parlamentnek is. Az EU-tagországok és az európai parlamenti jóváhagyás nem tűnik rögösnek, de a brit parlamentben a Konzervatív Párt keményvonalas brexitet támogató képviselői mindent megtesznek, hogy elgáncsolják a megállapodást és esetlegesen magát Theresa Mayt is. Nem kevés konzervatív képviselő gondolja azt, hogy a brit kormány túl nagy engedményeket tesz az EU-nak, ezért a rebellis képviselők bizalmatlansági szavazást terveznek May ellen. A bajokat tetézi, hogy a kormányfő északír szövetségesei sem elégedettek a megállapodással, ezért az ő szavazataikra sem lehet biztosan számítani. Nélkülük viszont nem lesz meg a többség, ami a megállapodás lezárását jelentené.

Mindenképpen forró lesz a december a brit parlamentben, és nemcsak a brexitmegállapodás a tét, hanem May politikai jövője is.

Ha sikerül átvernie a megállapodást, hosszabb időre megszilárdíthatja kormányfői pozícióját. Ha nem, az szinte biztosan May végét jelenti a kormány élén.

És mi lesz a brexittel, ha a megállapodás elbukik a brit parlamentben? Akkor Nagy-Britannia valószínűleg rendezetlen keretek között hagyja ott az EU-t, ugyanis szinte lehetetlen új megállapodást összehozni március végéig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Burgenland, a mesebeli táj

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Meghalt „Európa arca”

A németek többsége biztonságban érzi magát, de nagy részük nem bízik az állam védelmében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?