Ursula tippje

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen első évértékelője nem volt sokkoló. Az egykori német védelmi miniszter nyugodt hangon mondta végig közel másfél órás beszédét az Európai Parlament brüsszeli épületében. 

A franciák – szokás szerint – az utolsó percig kardoskodtak, hogy Strasbourgban legyen az ülés, végül győzött a Covid-racionalitás – maradtak Belgiumban.

Leyen beszédében sok időt áldozott a külpolitikára. Ez már csak azért is meglepő, mert a külügyekben az uniónak nem sok hatásköre van. Bár van külügyi főképviselő és külügyi szolgálat, ezek inkább koordinálják a tagállamok által bedobott közös ügyeket. Ezekből pedig kevés a konszenzusos, márpedig itt csak akkor lehet uniós cselekvés, ha konszenzus van.

Azt pedig az utóbbi tíz év remekül bizonyította, hogy külügyekben egyetértést elérni vagy lehetetlen, vagy legalábbis nagyon időigényes feladat, aminek a végén egy erősen felvizezett konszenzus várja a feleket. Emiatt is csőd a közös fellépés, hiszen a válságokra nehéz ilyen modus vivendivel reagálni. Kijev, Minszk, menekültválság, Törökország, Szíria, vagy akár csak az Északi-sarkért folyó nagyhatalmi verseny mind olyan terület, ahol az unió erősen lemaradt a nemzetközi szereplők mögött. Jobb esetben a Párizs–Berlin tengely valamit végül letett a diplomácia asztalára, de ez gyakran túl kevés, és túl későn jön. Mint a minszki megállapodás az ukrán fegyveres konfliktusban.

Innen válik érdekessé a beszéd. Von der Leyen kitért arra, hogy emiatt ennyire lassú az unió a globális térben, majd amellett kardoskodott, eljött az ideje, hogy minősített többséggel hozhassanak döntést a külügyekben – legalább az emberi jogok és a szankciók esetében. Az uniós gazdaságpolitika és számos más terület már régóta így működik, a tagállamok által hagyományosan érzékenynek tartott területek tartoznak a konszenzusos közös politika alá – ha egyáltalán van közös politika.

Ezért az orosz vagy iráni szankciókról való szavazás, vagy Navalnij, illetve Kína és az emberi jogi kérdésekben messze van az unió az egyhangú egyetértéstől. A szavazási feltételek módosítása – a többségi szavazás bevezetése – természetesen nem a Európai Bizottságtól, hanem a tagállamokat tömörítő Európai Tanácstól függ, sőt, a szer-ződések módosításától. Ez tehát nagyon is hosszú távú terv, mégis érdemes eljátszani a gondolattal.

Milyen hatással lenne a tagállamokra, ha e területeken „leszavazhatnák” őket? Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a blokkoló kisebbségnek is egyet kell érteni a blokkolásban, és nem elég egy vagy két renitens vétója. A gyakran különutas országok hamar rosszul érezhetnék magukat, viszont talán a potyautasok száma is csökkenne.

Ursula von der Leyen alaposan beleállt – persze a maga nyelvezetében – a kínai–uniós versenyegyenlőtlenségek ecsetelésébe, sőt még azt is kifejtette, hogy értékrendjében mennyire különbözik a két blokk, hiszen tényleg ég és föld a demokratikus intézményrendszer és az egypárti kommunista diktatúra. Bár ebben igaza van, a legtöbb kínai befektetés mégis a német és a brit iparba érkezett, így ezer sebből véreztették a közös fellépést a nagyobb tagállamok – is. Nem lesz könnyű a konszenzusépítés, de nagyon is szükséges ahhoz, hogy ne szalámizhassák le sokadszor Európát, ahogy az az elmúlt száz évben, 1914 óta, a kontinens hibájából annyiszor megtörtént.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?