Vélemény

Unaloműző

Ha a tej élet, erő, egészség, akkor a könyv álom, fény és boldogság. Csodálatos dolog (például) Mila nápolyit rágcsálva könyvet olvasni. De örömhír a fogyókúrázóknak, hogy az olvasás önmagában is élmény.
Lampl Zsuzsanna

2014. július 11. 15:51

Új Szó
Vannak mondatok, amelyekről elmondhatjuk, hogy miattuk érdemes volt élni. Persze a szövegkörnyezetnek és az olvasó hangulatának is van szerepe, de ezek a mondatok önmagukban is megállják a helyüket. Például a következő: „Velence még mindig régi pompájában fog tündökölni, amikor Pozsony egészen a Nagyszombatig húzódó bevásárlóközpontok városa lesz” (Boris Filan költő, író). Vagy: „Az élvezet segít fenntartani a rendet, de önmagában nem képes arra, hogy új rendet teremtsen a tudatban” (Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus). Egy új kedvenc, a mi Tóth Lászlónktól, aki egy személyben annyi mindennek tudós tudója, hogy külön tanulmányt lehetne írni róla: „A mondat a leggyakrabban fütyül minden plánumra”. És egy kortalan szépség: „A legnagyobb öröm a földön – szerelmesen örülni az embereknek (Csingiz Ajtmatov, író).
 
Kész csoda a könyv, csak az a gond vele, hogy el kell olvasni, máskülönben nem adja ki titkait. Száz évvel ezelőtt tájainkon a lakosság harminc százaléka analfabéta volt. Ma, aki járt iskolába, valamilyen szinten olvasni is tud. Könyvek milliói jelennek meg, nagyobb részük megvásárolható, de aki nem akar/tud könyvre költeni, a könyvtárakban roskadozó polcokat talál. A jelenlegi statisztikák mégis azt mutatják, hogy egyre kevesebb könyvet olvasunk. Pedig időnk is van, egyre több. Beigazolódni látszanak a hatvanas évek társadalomtudósainak prognózisai. Fourastié például 80 éves átlagéletkort véve alapul kiszámította, hogy nagyjából 700 ezer órát élünk. Ebből kivonta a kereső és egyéb létfenntartáshoz szükséges tevékenységekkel töltött időt, és az jött ki, hogy kb. 370 ezer óra szabad idővel gazdálkodhatunk. Úgy gondolta, nagy problémákhoz vezethet, ha az emberek ezt a temérdek időt nem lesznek képesek értelmesen kihasználni. Már akkor tartott tőle, hogy a tévé fogja uralni a szabadidőt, s valóban így van. Minél több időnk van, annál többet ülünk a tévé előtt, s ez ma, az internet korában is érvényes. Általában véve az, hogy valaki sokat van a számítógép előtt, nem jelenti azt, hogy kevesebbet van a tévé előtt. De azt jelenti, hogy kevesebbet olvas, főleg könyvet (beleértve az elektronikus formátumot is). Sok ember számára az olvasás időpocsékolás, nem értik, mi a hozadéka egy versnek, novellának, mesének, regénynek, tudós értekezésnek. Nem hiszik el, hogy minden könyv egy kaland.
 
Mindez azért jutott eszembe, mert minden családban van tévé, szinte mindenütt internet, de itt a nyár, és állítólag sok gyerek unatkozik.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
rejtő

Itt nyugtalankodott csendesen – Rejtő Jenőről

csemadok

GALÉRIA: Vasárnap tartották a Csemadok országos emlékműsorát

test

Mit tegyünk, ha elkapjuk az omikront?

dddd

Elhunyt Mokány Csaba színész, rendező

utasszállító illusztráció

Tizenegy órát töltött egy potyautas egy repülőgép futóműaknájában

ddd

Squid Game-univerzumot tervez a Netflix

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.