Vélemény

Ugyanaz, ami már soha nem lesz ugyanolyan

A globalizáció végéről, de legalábbis átalakuló gazdaságról folyik a diskurzus a járvány árnyékában: drámai szavak, természetes túlzásokkal vagy józan jövendölések? Attól függ, mit értünk a dolgok jelentős megváltozásán.
Szombathy Pál

2020. április 18. 18:25

koronavírus
- TASR-felvétel

Nagy veszélyek és krízisek idején szeretünk nagy szavakat használni. Az ember ilyen: saját életét és korát hajlamos a legjelentősebbnek látni.

A jelen tetteit, következményeit sokkal vészterhesebbnek érzi, de miért ne lenne így: mi ezeket a pillanatokat kaptuk, s közben keveseknek van hajlama a történelem türelmes tanulmányozására. Ráadásul a világjárvány globális gazdaságra gyakorolt visszavonhatatlan következményeinek, mint központi témának, megágyazott az elmúlt évek legfontosabb diskurzusa a klímaváltozásról, márpedig annak tónusa igen sötét, amit a téma politikai ereje és az alarmizmus marketingje fokoz. Paradox helyzet, de a járvány csapása a világgazdaságra nagy, a környezetnek ugyanakkor áldás: az ember átmeneti visszahúzódása csökkenti a környezet terhelését. Jó a fűnek, rossz a fodrásznak, pedig a haj is nő.

Mit gondoljunk a borúlátó, nagy átrendeződéseket kilátásba helyező jövőképekről? Nyilván érdemes az érvek végiggondolása mellett lehámozni az ilyenkor eluralkodó érzelmeket és szorongásokat, s azt is vegyük figyelembe, hogy nehéz időkben mindenki még érdekesebbeket szeretne mondani, erre pedig ott a dramatizálás. Senki sem tudja kivonni magát a megváltozott hétköznapok hatása alól, a helyzetértékeléshez viszont elengedhetetlen lenne némi időbeli távolság: egyelőre tehát hangosan gondolkodnak a társadalmak, tudósok, közgazdászok, az értelmiség. És ott vannak a politikusok, akiknek munkaköri kötelessége a plasztikus, egyszerű fogalmazás, valamint a nehézségek kidomborítása mellett a remény megjelenítése is – amit a politikai versenyben nyilvánvalóan mindenki magához szeretne kötni. Aki jól kezeli a válságot, választást is nyerhet vele.

„Fontos tudnunk, hogy nem lesz olyan az élet a következő hónapokban, és valószínűleg a járvány után már sohasem, mint a járvány előtt volt. A gazdaságok nem úgy néznek majd ki néhány hónap múlva, mint ahogy a járvány előtt kinéztek.” (Orbán Viktor a közrádióban)

Sok idő kell még ahhoz, hogy el lehessen dönteni, mely országok kezelték a leghatékonyabban a koronavírust, s ennek megítélése azért sem lesz könnyű, mert nincsenek pontos mérőszámaink, ez nem sportverseny, ahol stopperrel nézzük az eredményeket. Nyilvánvalóan torzítják az összevetést az eltérő nemzeti stratégiák (szigorítani, de hogyan?, drasztikus vagy fokozatos karanténok?), a tesztelések mennyisége és alkalmazási módja, a halálesetek száma, a lakosság fertőzöttségi mértéke, az országok urbanizáltsága, gazdaságföldrajza – nem folytatom, pedig lehetne. Európa egyes országaiban már a járványszigor fokozatos feloldásán dolgoznak, míg máshol – így Magyarországon is – további szigorítások várhatóak a tetőzéshez közeledve. Eközben pedig egyre több szó esik a hogyan továbbról: miként regenerálódnak a gazdaságok, mi változik majd?

„Az EU-ban idén a magyarországi bruttó hazai termék csökken Málta után a legkevésbé a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020–2021-es világgazdasági prognózisának előzetese alapján. Az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.” (MTI-hír)

Íme egy zavarba ejtő hír azok számára, akik korábban a mindenkori kritikus igazmondó orákulumnak tekintették a Nemzetközi Valutaalapot, nemkülönben azoknak, akik a szervezetet a magyar jobboldali kormányok ellenségének. És közben születtek a magyar gazdaságot negatívan árazó előrejelzések is: akkor mindenki higgyen a politikai vonzalmainak megfelelő előjellel? Tartsuk magunkat inkább ahhoz az elvhez, hogy felfordulások idején óvatosan ítélkezzünk, merthogy a vírus elmehet, de mi ugyanazok maradunk: szokásaink rabjai. Ezért sem hiszem, hogy vége lenne a fogyasztás- és növekedésvezérelt világnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kozmetika

Arcápolás szájmaszkban? – kérdések a kozmetikák nyitása körül

Zuzana Čaputová

Čaputová szerint a Szputnyikról szóló szerződést nyilvánossá kéne tenni

Heger elutazott első hivatalos külföldi útjára, Prágába

Heger elutazott első hivatalos külföldi útjára, Prágába

koronavírus-vakcina

Az OĽaNO képviselői az oltásra vonatkozó, életkor alapján történő regisztráció eltörlését kérik

Érsekújvár

Kedvező visszajelzések a szülőktől és sikeres beíratási eredmények

koronavírus

A szakértők szerint sem kéne teszteltetniük azoknak, akik már egy ideje megkapták a vakcinát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.