Vélemény

Törékeny világgazdaság

A világgazdaság szereplői 2020 óta nem igazán jutottak friss lélegzethez. Alig mászott ki a világgazdaság az elmúlt száz év legnagyobb globális járványa által okozott gödörből, amikor Oroszország brutálisan és teljesen feleslegesen megtámadta Ukrajnát.
author
Dudás Tamás

2022. április 27. 07:30

Kotrha
Kotrha

Az orosz–ukrán háború által gerjesztett gazdasági hullámok az egész világgazdaságban gyorsan terjedtek az elmúlt hetekben, és világossá vált, hogy 2022 sem a jó hírek éve lesz.

Hogy mennyit változott a világ január óta, az világosan kiolvasható a Nemzetközi Valutaalap múlt heti világgazdasági előrejelzéséből. A világgazdaság növekedése ugyan még nem állt le teljesen, de januárhoz képes az IMF csaknem egy teljes százalékponttal csökkentette az éves várható ütemet. Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb gazdasági visszaesést Ukrajna és Oroszország fogja elszenvedni, de a növekedés lassulása szinte minden gazdaságában érzékelhető.

Szlovákia számára nem jó hír, hogy a fejlett országok csoportjában az eurozóna legnagyobb gazdaságai lassulnak a legnagyobb mértékben, a szlovák gazdaság teljesítménye ugyanis Németországgal fonódik össze a legnagyobb mértékben. Az IMF elemzői ezért Szlovákia gazdasági növekedését 2,6 százalékra csökkentették, de ha elhúzódik az orosz–ukrán háború, nem kizárt, hogy a növekedés a 2 százalékot sem éri el.

Igazán kényes helyzetben azonban a fejlődő országok vannak, amelyeket a háború gazdasági hatásai több irányból is veszélyeztetnek. A magas élelmiszer- és energiaárak a legszegényebb országok lakosságát fenyegetik a legjobban, a Világbank szerint tovább növekszik a mélyszegénységben élők száma. Az egyre dráguló élelmiszerek miatt emelkedik az éhezők száma is, ami egyre több országban növeli a társadalmi feszültségeket. Érdemes észben tartani, hogy a 2011-es arab tavaszként emlegetett kormányellenes tüntetések egyik fő mozgatórugói éppen a magas élelmiszerárak voltak. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet adatai szerint globális szinten az élelmiszerárak ma még magasabbak, ami nem jó előjel az elkövetkező hónapokra.

Félő továbbá, hogy a törékenyebb fejlődő országok elvesztik a már így is nyugtalan nemzetközi befektetők bizalmát, ami akár államcsődök sorozatához vezethet. Az első államcsőd már be is következett, Srí Lanka a múlt héten jelentette be, hogy ideiglenesen beszünteti külföldi adósságai törlesztését. A több hónapja politikai és gazdasági káoszban vergődő ország kormánya bejelentette, hogy a világjárvány és az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai miatt nincs elegendő külföldi valutája a törlesztőrészletek fizetéséhez, és a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult gazdasági segítségért. A Bloomberg elemzői szerint legalább egy tucat további fejlődő ország van hasonló veszélyben, és államkötvényeik vásárlásáért a befektetők egyre magasabb hozamot követelnek.

A világgazdaságot fenyegető kockázatok miatt a pesszimistább elemzők egyre gyakrabban emlegetik a stagflációt is, ami magas inflációval együtt járó gazdasági visszaesést jelent. Az elmúlt két évtizedben legalább Kína gyors gazdasági növekedésére lehetett számítani, de a koronavírus és a háború miatt most ezzel a világgazdasági mentőövvel sem lehet kalkulálni. Ahogy azt az IMF vezető közgazdásza megfogalmazta, egy elhúzódó orosz–ukrán háború nagymértékben hozzájárulhat a világgazdaság széttöredezettségéhez, és hosszabb időre befagyaszthatja a növekedési kilátásokat. A jó hírek jelenleg hiánycikknek számítanak, és csak bízni lehet abban, hogy a világgazdaság épségben átvészeli az elkövetkező bonyolult hónapokat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
machajbefutott

Machaj veszi át a közmédia irányítását

Sulík

Sulík újabb csomaggal lepi meg a vállalkozókat

parlament k

Júniusban a Hlas nyerné a választást a Smer és az SaS előtt; négy százalék felett a Szövetség

dacnjie

GALÉRIA: Kikapott a DAC a Pakstól, Njie összeesett a pályán

A jelenlévők egyszerre emelték fel a kezüket (a szerző felvétele)

Egy helyben toporgás Nagymegyeren

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.