Vélemény

Találkozás Csollány Szilveszterrel

​​​​​​​Háború, elment a Bajnok, népszámlálás, omikron – ezek az utóbbi napok talán leggyakrabban közszájon forgó témái. Én most a másodikat választom.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. január 28. 08:00

Csollány Szilveszter
Fotó: youtube

Az emberek újra és újra megosztják a Facebookon Csollány Szilveszter híres, olimpiai aranyat érő gyakorlatát. Életének ezzel a csúcspillanatával emlékeznek rá. Talán azért is, mert rettentő erő, fegyelem, eltökéltség és kitartás árad az aprócska tornászfiúból, s nekünk is épp ilyesmikre van szükségünk, mondhatnánk most és mindenkor, de legfőképpen most, amikor egyik sötét felhő követi a másikat, és nem tudjuk, mit hoz a jövő. De hogy oldjam egy kicsit ezt a komor hangulatot, elmesélek egy régi történetet.

Kutatói munkaértekezleten voltunk Tatán. Családtagot is vihettünk magunkkal. Engem a tini lányom kísért el. A szálloda, ahol laktunk, az élsportolókat felkészítő komplexumhoz tartozott, s csakhamar kiderült, hogy az élsportolók is épp edzőtáboroznak. Azt is megtudtuk, hogy köztük van az akkor már olimpiai bajnok Csollány Szilveszter is. A lányom ettől kezdve egyfolytában csak azon ábrándozott, hogy milyen jó lenne vele találkozni. Mivel ő maga is épp akkor kacérkodott az élsporttal, elmondta, hogy mi mindent szeretne kérdezni az olimpiai bajnoktól. De sosem láttuk őt. Úgy tűnt, „a Csollány” már csak sóhaj marad.

És akkor az történt, hogy a harmadik napon estefelé beszálltam a liftbe. Már majdnem becsukódott az ajtó, amikor valaki beugrott mellém. Egy pici, vékony fiatalember, magyarul mondva tyeplákiban, láthatóan nagyon kimerülten. Éppen csak odapillantottam, és mit látok? Hát a hőn áhított Csollány roskadozik ott mellettem a fáradtságtól! S mire nem képes egy anya?! Elmondtam neki, hogy Pozsonyból jöttünk, a kislányom felnéz rá, és nagyon szeretne vele találkozni, nem lenne-e pár perc ideje. A lányom is sportol, korcsoportos országos bajnok tőrvívásban és örülne néhány biztató szónak, tanácsnak. Csak annyit kell tennie, hogy velem jön, én szólok a lányomnak… Mondta, hogy most jön edzésről, nagyon fáradt, de rendben, elkísér.

Kiszálltunk a liftből. Rohantam előre. Bevágódtam a szobába és lelkesen ecsetelni kezdtem, hogy itt a Csollány, kislányom, találkozhatsz vele. Micsoda? Sikoltott a gyerekem. De én nem megyek ki hozzá! Nincs megmosva a hajam! De hisz reggel mostad, mondom én. Nem, nem megyek ki, minek hívtad ide?! Kislányom, hisz te akartál vele találkozni! De nem így! Nem mindegy, hogy hogyan? Gyere ki, itt áll szegény, majd összecsuklik, és rád vár.

Hiába győzködtem, nem jött ki. A végeredmény az lett, hogy nekem kellett kimennem az ajtónk előtt ácsorgó olimpikonhoz – aki szerintem mindent hallott, mert halvány mosoly játszadozott az ajkán –, és megköszönni, hogy odafáradt. Aztán bementem a szobába, és nagyon nagy kísértést éreztem, hogy jól elverjek valakit.

Persze nem tettem. Most pedig együtt emlékezünk a lányommal. Mosolyogva. Szomorúan.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
béremelés

Elégedetlenek a tanárok az 500 eurós támogatással, valós fizetésemelést követelnek

szlovák katona k

Álhírek és szélsőséges nézetek terjednek a szlovák katonák között

zelenszkij k

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér az oroszok rakétái ellen

dd

Halálos baleset: Kamion elé hajtott egy sofőr

hasnyálmirigy k

Hátfájás is lehet a hasnyálmirigyrák tünete

Hétfőn 89-en lettek rosszul a hőség miatt

Rendkívüli hőségre figyelmeztetnek Dél-Szlovákiában a meteorológusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.