Vélemény

Szövettan

Lassan négy hónap telt el azóta, hogy a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás és a Híd egyesülésével megalakult a Szövetség. Az új párt keletkezését a mérsékelt optimizmus helyett a gyanakvás, a bizalmatlanság szele lengte be, a kezdeti tipegést sűrű botladozás kísérte, a háromlábú csimota öngáncsolva próbált araszolva haladni, úgy, hogy a legvaskosabb láb az amputáló fűrésszel hadonászott.
author
Sánta Szilárd

2022. január 21. 15:00

Szövetség mózes forró sólymos
- Somogyi Tibor felvétele

A Szövetség, amely deklaráltan azért jött létre, hogy a szlovákiai magyarokat összekapcsolja és visszavezesse a parlamentbe, eddig ezen az úton kudarcokat tud felmutatni. Nem kell, hogy ez szükségszerűen így maradjon, de ha nem történik változás a cselekvésben és a kommunikációban, akkor a legkitartóbb szavazók hite is szertefoszlik.

Az egyes platformok – egyeztetés nélkül – olyan témákkal állnak elő, amelyekkel az „elődpártok” szavazóinak egy csoportját szólítják meg, ugyanakkor szövetségi szinten nem integrálnak, hanem polarizálnak, ezzel lehetetlen helyzetbe hozzák a szövetségeseket.

Technikai értelemben nem segít a helyzeten, hogy a közösségi médiában zajlik a kommunikáció. A közösségi média pedig egy olyan toxikus terep, amely a polarizálásra, az üzenetek kioltására nagyon alkalmas. Egészségtelen mértékben csavarodtunk rá a közösségi oldalakra, a lájkbajnokságok leváltották a komolyabb eszmecseréket.

A három szövetségi platform külön buborékot fújt a Facebookon, ezek egymással ritkán érintkeznek, helyenként rivalizálnak vagy elhatárolódnak egymástól – a Szövetség oldalának van messze a legkevesebb követője, mintha nem is építenék ezt az oldalt.

A partizánkodó platformok érzékelik, hogy a párt vezetése nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, és lubickolnak ebben a kicsikart mozgástérben. Szimpatikus is lehetne ez a szabadság és minimális befolyás valakinek, ha nem egy pártról lenne szó, mert itt bizony erősebb irányításra, kézre van szükség.

A Szövetség eddigi működésére egy másik aggasztó jelenség is hosszú árnyékot vet, ez pedig az, hogy egy köldöknéző szlovákiai magyar világba süppedt, ahol egyelőre a köldököt keresi. Minimális kapcsolat van a szlovákiai pártokkal, szervezetekkel, intézményekkel. A szlovák törvényhozásba igyekvő magyar pártnak szlovák kapcsolatokat is kellene építenie, mert egy áporodott, pállott szlovákiai magyar rezervátum istápolása senkinek sem érdeke.

A Szövetség egyelőre nem előre megy.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
machajbefutott

Machaj veszi át a közmédia irányítását

Sulík

Sulík újabb csomaggal lepi meg a vállalkozókat

parlament k

Júniusban a Hlas nyerné a választást a Smer és az SaS előtt; négy százalék felett a Szövetség

dacnjie

GALÉRIA: Kikapott a DAC a Pakstól, Njie összeesett a pályán

A jelenlévők egyszerre emelték fel a kezüket (a szerző felvétele)

Egy helyben toporgás Nagymegyeren

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.