Szerethető karácsonyi paradoxonok és logikátlanságok

karácsony karácsonyfa

Akárhogy is tekintek az ünnepekre, a karácsony megünneplésének jelenlegi koncepciója kissé logikátlannak tűnik számomra.

Tegyük félre egy pillanatra a hagyományt, és vizsgáljuk meg az egészet hideg fejjel, érzelmek nélkül! Az emberek úgy döntöttek, hogy minden évben három napig, esetünkben december 24-től 26-ig, teljes mértékben jól fogják magukat érezni, egyszerűen boldogok lesznek. Nagyon őszintén készülnek az ünnepekre, néha hónapokig, de különösen az utolsó hetek hektikusak. Nem sajnálnak energiát, időt, pénzt, mert ugye semmi sem hiányozhat, senkinek sem lehet túl kicsi az ajándéka, mindennek tipp-toppnak kell lennie. Nos, amikor elérkezik a várva várt dátum, végre találkoznak szeretteikkel, és arra vágynak, hogy néhány igazán boldog pillanatot éljenek át.

De itt a bökkenő: vajon tervezhető-e a boldogság, még a pillanatnyi boldogság is egy adott napra vagy akár egy órára, ahogyan egy munkahelyi találkozót tervezünk a naptárunkban?

Főleg, hogy ennek a boldogságnak – ahogyan azt mindenhonnan halljuk – nem ilyen hétköznapi, átlagos boldogságnak kellene lennie, hanem mesésnek, egyenesen varázslatosnak. Békés, nagylelkű, szép lesz a karácsony, tudjuk meg a reklámokból, filmekből, dalokból. Milyen szép, a legszebb, ami valaha volt, az év legcsodálatosabb időszaka! Csodák történnek ilyenkor, a megkeseredettek felfedezik az életörömöt, az elhagyatottak találkoznak a szeretettel, a cinikusoknak megenyhül a szívük. A szemek ragyognak és mosolyok díszítik az arcokat.

Nem azt mondom, hogy ilyen eufória vagy akár pozitív belső átalakulás nem lehetséges. De – hacsak nem vagyunk gyerekek – valószínűleg nem fogjuk minden évben átélni ezt a fajta eufóriát a karácsonyi asztalnál. A társadalom egészére jellemző ünnepi lelkesedés ellenére az embereken időnként komor hangulat vesz erőt. Szakítások, betegségek, nosztalgia, depresszió és alváshiány – ezekből egyik sem igazodik a naptárhoz, és az üresség érzését gyakran még az ajándékok, a ponty vagy a majonézes saláta sem képes kiváltani. Az ember érzi az óriási nyomást, hogy most szinte kötelező „boldognak és vidámnak” lenni – de néha hiába igyekszünk, egyszerűen nem megy, és minél jobban igyekszünk, annál rosszabb… De hogy ne legyünk igazságtalanok, a logikátlanságok az emberiség velejárói. Az emberi fajnak már számos veszélyes, kellemetlen, rosszindulatú paradoxont sikerült produkálnia; a karácsonyi logikátlanságok a szerethető és viszonylag ártalmatlanok közé tartoznak. Ezért meglehetősen rendhagyó módon azt kívánom, hogy ne legyenek túl nagy elvárásaink a karácsonyi ünnepekkel szemben, birkózzunk meg minden szomorúsággal, és tegyünk valakit boldoggá! Nemcsak ajándékkal, hanem egy egyszerű, kellemes gesztussal vagy akárcsak egy kedves szóval is.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?