Vélemény

Szemfényvesztés magyaroknak?

A kormányprogram alapján egyelőre nem lehet eldönteni, hogy Matovičék nem értik-e a magyar kisebbséget, vagy hülyének néznek minket.
author
Hegedűs Norbert

2020. április 21. 08:00

Igor Matovič vél
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Lehet-e bármit tervezni olyan időszakban, mikor azt sem tudjuk biztosan, hogy meddig marad nyakunkon a koronavírus?

A kérdés természetesen csak elméleti: a kormánynak mindenképp elő kellett állnia egy programmal, az már más kérdés, hogy mi fog belőle megvalósulni. Így aztán Igor Matovič kormánya vasárnap bemutatta a dokumentumot, amely, ha komolyan gondolják, egyfajta sorvezetőként fog szolgálni az elkövetkező négy évben. A program elfogadása kicsit kapkodósra sikeredett, de ez a jelenlegi helyzetben teljesen érthető: az elmúlt egy hónapban minden a koronavírus elleni küzdelemről szólt, nem csoda, hogy a határidőt kicentizték.

A krízishelyzet ellenére Matovič 121 oldalas programmal érkezett, ez a leghosszabb, amit eddig Szlovákia látott. Hangsúlyos helyet kap benne a korrupció elleni harc, a transzparenciára való törekvés, az igazságszolgáltatás megtisztítása. Ígéretet kaptunk a vállalkozói környezet javítására és az egészségügy rendberakására is. Az Egyszerű Emberek vezetője még arra is ügyelt, hogy korábbi internetes ankétjának főbb pontjai is bekerüljenek a célkitűzések közé.

A koronavírus elleni küzdelmet említi a program, de a járvány hosszú távú következményeivel nem igazán számol, ez pedig több elemző figyelmét is felkeltette.

Ugyanis még ideális körülmények között sem biztos, hogy lenne elég pénz a kitűzött célok megvalósítására, és a járványt követő gazdasági visszaesés biztosan betesz a tervek egy részének. Hogy a Covid-19 meddig marad velünk és mekkora károkat okoz, azt ma még senki sem tudja – de az biztos, hogy a felépülés hosszú lesz, ezért talán nagyobb teret érdemelt volna ez a kormányprogramban.

Érdekes lett a program kisebbségekkel foglalkozó része is. Az általános fogadkozásokon kívül (nem fogják korlátozni az eddigi kisebbségi jogokat, nem lesz szándékos asszimiláció)

Igor Matovič a kettős állampolgárságot tiltó törvény enyhítését helyezte kilátásba.

Mégpedig oly módon, hogy azok, akik hosszú távon egy másik országban élnek, felvehetik az adott ország állampolgárságát anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot.

Ez egy látszatmegoldás, ami a törvény által sújtott szlovákiai magyarok többségén nem segít: aki a szülőföldjén akar maradni, de felvenné a magyar állampolgárságot, az továbbra is elveszíti a szlovákot.

PR-szempontból talán jól hangzik az „enyhítés” szó, de teljesen figyelmen kívül hagyja a valós problémát, sőt még meg is erősíti annak logikáját. Megfeledkezik ugyanis arról, hogy

Fico kicsinyes választörvénye célzottan a szlovákiai magyarok ellen szólt.

Ha most mindenki visszakapja a szlovák állampolgárságát, csak a Szlovákiában élő magyarok nem, akkor az új törvény csak sót hint a korábbi sebekre. Két lehetőség van. Az első, hogy Matovičék egyszerűen nem értik, mi a probléma. Ez a jobbik eset, mert így – ha van bennük hajlandóság – még felfoghatják a magyar nézőpontot, és akár változtathatnak is a törvényen. A második eset rosszabb: értik a problémát, csak nem nagyon akarják felkavarni az állóvizet, a magyarok száját pedig betömnék üres frázisokkal és látszatmegoldásokkal.

Még egyetlen olyan kormány sem volt, amelyik száz százalékig megvalósította volna a programját. Végeredményben minden a lehetőségeken és az akaraton múlik, és kizárólag Matovičéktól függ, hogy milyen irányban indulnak el. A fő szándék egyértelműnek tűnik: felszámolni a Smer mocsarát, véget vetni a bizniszelésnek, kivenni Szlovákiát az oligarchák kezéből. Ezek mögé a célok mögé, azt hiszem, minden szlovákiai magyar fel tud sorakozni. Cserébe nem várunk olyan sokat. Kezdetnek talán megteszi, ha nem néznek minket hülyének.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„A gyomrom felfordult” – Matovič hosszú Facebook-bejegyzésben fakadt ki az orvosszakszervezetre

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.