Vélemény

Szálljunk szembe – kivel is?

A lesz-e vagy sem magyar politikai képviselet kérdése abban a pillanatban fog eldőlni, ahogy a Progresszívek ráfordulnak a magyar szavazatokra.
Kerényi György

2019. május 17. 10:00

progresívne
A progresszívek (TASR-felvétel)

Lehet „új tartalmakkal megtölteni a magyar pártok együttműködését”, lehet Bugár Bélának örökös díszelnöki posztot kreálni, válhat Fidesz-szatellitből önálló párttá az MKP: 

ha a Progresszívek kiírják majd magyar nyelvű plakátjaikra mondjuk azt, hogy 10%, mert ennyire vinnék le annak a határát, hogy hány kisebbségi kell egy településen ahhoz, hogy a magyar hivatalos nyelv legyen, akkor a kisebbségi magyar elit egy része kereshet magának más foglalkozást. 

(Sőt, talán még ezt sem kell beígérniük, e nélkül is elvisznek annyi magyar szavazót, hogy többé nem lesz magyar párt a parlamentben.) És az ő szlovák választóikat ez a 10% csöppet sem fogja zavarni, hiszen azokat sem érdekli már, hogy kivel is vannak egy vérből, ahogy a fiatal magyarok nagy része is furán érzi magát, ha azt hallja: nemzetstratégiában gondolkodás. És rossz lenne az a kisebbségi magyaroknak, ha több nonfiguratív köztéri szobor lenne komoran néző Petőfik és Štúrok helyett?
 
Lehet berzenkedni azon, hogy a fiataloknak más a közös kulturális kötőszövetük, mint szüleiknek, hogy ez az egész határkérdés (nem csak a fizikai, hanem az etnikai határállítás is), amin száz éve pörgünk, fura anakronizmus nekik – de visszakényszeríteni őket ahhoz a kárpát-medencei durcás nagyképűséghez, amiben pedig mi vagyunk a legjobbak, meddő próbálkozás. 

Ettől még ők is berágnak azon, ha lehülyemagyarozzák őket, de az identitásukban valószínűleg sokkal kisebb súlyú a nemzeti, mint elődeiknél.

Vagy talán nem is kisebb súlyú, inkább máshol van. Nehéz ezt megérteni nekünk, akiknek – még ha liberálisnak valljuk is magunkat – a nemzeti indoktrináció mélyen beépült az érzelmeinkbe. Persze, eddig is születtek ezzel szemben vagy ezt is szintetizáló politikai cselekvési programok, de ez a mostani paradigmaváltás lehet – amit egyébként évek óta mérnek már a kutatók. A ki vagy te? kérdése, vagy az asszimiláció, amelynek világos, vagy-vagy jelentéstartománya volt, náluk már nehezen értelmezhető. 

Kicsit olyan ez, mint hogy hiába használunk mi, idősebbek, ugyanannyi órában internetet, mint ők, soha nem érthetjük meg, hogy az hogyan szervezi az ő világképüket. 

És ami eddig csak ennek a generációnak a politikától való elfordulásaként mutatkozott, most, főleg a városi, iskolázottabb rétegeknél (vagyis ez egyelőre osztályalapú politikai törésvonal is) politikai kifejeződést is találhat magának. Korábban is szavaztak urbánus magyar fiatalok például az SaS-re, de csak a rossznak ítélt választék, nem igazi azonosulás miatt.

Persze nagy elégedetlenségünkben se veszítsük el éberségünket, elvtársak: ez a nem jobboldali identitárius – mint Trumpé vagy Orbáné – establishment vagy elitellenesség is vezethet a jogállami intézmények meggyengítéséhez. Ott a népakaratot képviselő vezér, itt Az Azonnali Megoldásért Kiáltó Ügy az, ami indokoltnak láttathatja a lassú és kötözködő fékek és ellensúlyok meggyengítését. Kicsit félve ír le ilyet az ember, nehogy Kövér Lászlónak tűnjön (aki nem valami független fake news gyár, hanem a Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint mondta azt, hogy a klímaváltozás miatti aggodalom a nyugati sajtó agymosása miatt tudta letaszítani a trónról a migráció fenyegetését): a zöld fundamentalisták erős állama hamar eljuthat a gazdaság megregulázásától az emberekéig. Az arcfelismerő rendszerek tökéletesek a visszaeső nejlonzacskó-használók kiszűrésére is.

A korrupcióellenesség proteszthulláma azért sikeres, mert identitás-diskurzusként jelenik meg, és azonosulási lehetőséget kínál a politikai identitását kereső új, globalizált generációnak. De a korrupción és klientelizmuson alapuló intézmények miatti csömör (hogy is szólt Čaputová szlogenje?: Szálljunk szembe a rosszal!) purgáló lendületében új zsarnokságoknak is megágyazhat. Van, akinek jól, másoknak fenyegetően hangzik az új brit klímavédelmi mozgalom, a Kihalás Lázadása követelése, hogy álljon föl egy állampolgári gyűlés, amelynek véletlenszerűen kisorsolt, a társadalmat reprezentáló tagjai ajánlásokat tesznek a kormány munkájára a klímaváltozás kapcsán. Bármit is mond Orbán: a döntéseket ugyan emberek hozzák, de csak az intézmények jelentik szabadságunk biztosítékait.
A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.