Vélemény

Szabadság?

Most kezdődött az idősek hónapja, és már vége is van. S pontosan ez a lényeg: tegnap még fiatalok voltunk, holnap már idősek leszünk. S ami közte van, elröppen, ám nem úgy, mint egy cikázó pillangó, mert az még visszajöhet, de a fiatalság már nem. ​​​​​​​
author
Lampl Zsuzsanna

2021. október 30. 19:50

(Pixabay)
(Pixabay)

Pedig mennyire szeretnénk! Látszólag erre a mindannyiunkban meglevő természetes vágyra épít az ifjúságkultusz. De csak látszólag.

Mert az ifjúságkultusznak nem az a lényege, hogy számtalan nő és férfi fekszik be a fiatalító szépségsebész kése alá vagy szántatja fel apró tűkkel az arcát, hogy aztán a megújulás reményében a saját vérével vesse be. Ezek csak következmények. A lényeg az ifjúságnak mint értéknek a központba helyezése, és az olyan, többnyire az ifjúságnak tulajdonított készségek istenítése, mint például a dinamizmus, rugalmasság, kreativitás, kockázatvállalás, alkalmazkodókészség. S a leglényegesebb, hogy mindezeket a globalizált gazdaság szolgálatába állítsuk. Mert a globalizált gazdaság működtetéséhez pontosan ilyen emberekre van szükség. Sikereik a céget illetik. Kudarcaikban magukra maradnak.

Jan Keller morva szociológus szerint az ifjúságkultusz nem a fiatalok kezdeményezésének a gyümölcse, hanem a multinacionális cégek, a politika és a média működésének logikája által életre hívott, kívülről jövő követelés. Elkendőzi a tényleges gazdasági-társadalmi viszonyokat, és eltereli az új nemzedékek figyelmét a valódi problémákról.

Az ifjúságkultusz a 20. század hatvanas éveiben keletkezett. A mindenfajta tekintély elleni harcot tűzte a zászlajára, az emberi vágyak korlátlan kielégítésének nevében, ami egybecsengett a fiatalokra jellemző lázadozó mentalitással. Ez az úgynevezett új baloldal (másképpen kulturális vagy liberális baloldal) által szorgalmazott ideológia, amely korábban megdönthetetlen határokat és erkölcsi tabukat kezdett ki és döntött meg, teljesen megfelelt a neoliberális jobboldalnak is. Sőt, jó szolgálatot tett neki, hiszen hozzájárult a fogyasztás, s így a haszon növeléséhez. A jobboldal persze látszólag elhatárolta magát ettől az ideológiától, mert ha nyíltan mellé áll, akkor elveszítette volna konzervatív szavazótábora tetemes részét, azokat az embereket, akik nem akarták feladni helyi és nemzeti identitásukat, kultúrájukat. Hiszen ők épp azért nem választották a baloldalt, mert arra ösztönözte őket, hogy szabaduljanak meg ezektől a biztos pontoktól, amelyek állítólag gátat képeznek a korlátlan lehetőségek világában. Viszont az agymosás elindult, és számtalan jelenség, amelyet ma normálisnak tekintünk, ide vezethető vissza.

Ilyen például az úgynevezett prekarizáció, az a munkaerőpiaci jelenség, amikor az emberek csak részmunkaidőben dolgozhatnak vagy csak meghatározott időre kapnak munkaszerződést, illetve az is, amikor a munkaadó követelésére vállalkozói engedélyt kell kiváltaniuk. Mindez bizonytalanságot szül – a prekarizáció szó is ezt jelenti –, de persze ráfoghatjuk, hogy ez nézőpont kérdése.

Szabadságnak is értelmezhetjük.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.