Vélemény

Svätopluk pálcái

A napokban egy szlovák politológus nekem szegezte a kérdést, hogy megőrültünk-e mi, szlovákiai magyarok.
author
Lampl Zsuzsanna

2019. szeptember 6. 08:15

tömeg

Csak forgácsolódtok, mondta, mit akartok, politikai öngyilkosságot? Ismeritek a Svätopluk-mondát?

Ismerjük, hogyne, magyar iskolában is tanultuk. Svätopluk fejedelem a halálos ágyán három pálcából álló köteget ad a három fia kezébe, és felszólítja őket, hogy törjék el. Nem tudják eltörni. Aztán szétszedi a köteget és egyesével adja nekik a pálcákat, amiket aztán játszi könnyedséggel kettéroppantanak. A szimbólum egyértelmű, de a fejedelem, ismerve az emberi természetben rejlő mohóságot és hatalomvágyat, a biztonság kedvéért meg is magyarázza: „ha összefogtok, senki sem tud majd legyőzni benneteket, de ha versengés alakul ki közöttetek, akkor önmagatokat fogjátok elpusztítani”.

Ez a fajta „egységben az erő” történet persze nemcsak a szláv mitológiában létezik, de egyrészt teljesen mindegy, hogy honnan származtatjuk, másrészt épp azért elterjedt, mert egyetemes igazságot fejez ki. Az egység kritikus helyzetekben jól bevált recept, még akkor is, ha ez nem egy külső, hanem egy belső ellenség legyőzésére irányul. Mint például egy betegség esetében, amikor az egyik családtag gyógyulása érdekében összefog az egész család. Vagy mint a mi szlovákiai magyar politikánk esetében is, mert nekünk sem külső ellenséget, hanem elsősorban önmagunkat, a saját megosztottságunkat kell legyőznünk. Persze abból kellene kiindulni, hogy miből, honnan és kiktől ered ez a megosztottság, mert hisz az iskolában is azt tanultuk, hogy a múltból érted meg a jelent. S ezzel a mi politikai megosztottságunkkal kapcsolatban annyi, de annyi mítosz kering. Akik viszont tényleg tudják, hogyan történt, egyelőre nem tartják helyesnek(?), fontosnak(?), megengedhetőnek(?), hogy nyíltan beszéljenek. Talán majd egyszer, mindenesetre nem most.

Marad tehát a közelmúlt és a jelen.  Amelyről elmondható, hogy 2010 után folyamatosan csökkent a szlovákiai magyarok választási kedve, és a választási részvételük is.

Tehát egyre kevesebben érzik fontosnak, hogy szavazni menjenek, és egyre kevesebben is mennek.

Ezt a Fórum intézet felmérésein kívül, – amelyek nem 40 vagy legfeljebb 100 magyar megkérdezésén, hanem 800-tól 3000-ig terjedő reprezentatív magyar mintán alapulnak –, a hivatalos választási statisztikák is alátámasztják. Mi az oka ennek a növekvő választópolgári passzivitásnak? 

Júniusi felmérésünk szerint elsősorban a következők: a politikusok nem tartják be az ígéreteiket (89 százalék), a Híd és az MKP között nincs összetartás (84 százalék), a politikusok nem a választók érdekeit képviselik (78 százalék). Miközben a megkérdezettek 88 százalékának egyik alapvető érdeke az, hogy legyen saját magyar parlamenti képviseletünk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.