Vélemény

Svätopluk pálcái

A napokban egy szlovák politológus nekem szegezte a kérdést, hogy megőrültünk-e mi, szlovákiai magyarok.
Lampl Zsuzsanna

2019. szeptember 6. 08:15

Csak forgácsolódtok, mondta, mit akartok, politikai öngyilkosságot? Ismeritek a Svätopluk-mondát?

Ismerjük, hogyne, magyar iskolában is tanultuk. Svätopluk fejedelem a halálos ágyán három pálcából álló köteget ad a három fia kezébe, és felszólítja őket, hogy törjék el. Nem tudják eltörni. Aztán szétszedi a köteget és egyesével adja nekik a pálcákat, amiket aztán játszi könnyedséggel kettéroppantanak. A szimbólum egyértelmű, de a fejedelem, ismerve az emberi természetben rejlő mohóságot és hatalomvágyat, a biztonság kedvéért meg is magyarázza: „ha összefogtok, senki sem tud majd legyőzni benneteket, de ha versengés alakul ki közöttetek, akkor önmagatokat fogjátok elpusztítani”.

Ez a fajta „egységben az erő” történet persze nemcsak a szláv mitológiában létezik, de egyrészt teljesen mindegy, hogy honnan származtatjuk, másrészt épp azért elterjedt, mert egyetemes igazságot fejez ki. Az egység kritikus helyzetekben jól bevált recept, még akkor is, ha ez nem egy külső, hanem egy belső ellenség legyőzésére irányul. Mint például egy betegség esetében, amikor az egyik családtag gyógyulása érdekében összefog az egész család. Vagy mint a mi szlovákiai magyar politikánk esetében is, mert nekünk sem külső ellenséget, hanem elsősorban önmagunkat, a saját megosztottságunkat kell legyőznünk. Persze abból kellene kiindulni, hogy miből, honnan és kiktől ered ez a megosztottság, mert hisz az iskolában is azt tanultuk, hogy a múltból érted meg a jelent. S ezzel a mi politikai megosztottságunkkal kapcsolatban annyi, de annyi mítosz kering. Akik viszont tényleg tudják, hogyan történt, egyelőre nem tartják helyesnek(?), fontosnak(?), megengedhetőnek(?), hogy nyíltan beszéljenek. Talán majd egyszer, mindenesetre nem most.

Marad tehát a közelmúlt és a jelen.  Amelyről elmondható, hogy 2010 után folyamatosan csökkent a szlovákiai magyarok választási kedve, és a választási részvételük is.

Tehát egyre kevesebben érzik fontosnak, hogy szavazni menjenek, és egyre kevesebben is mennek.

Ezt a Fórum intézet felmérésein kívül, – amelyek nem 40 vagy legfeljebb 100 magyar megkérdezésén, hanem 800-tól 3000-ig terjedő reprezentatív magyar mintán alapulnak –, a hivatalos választási statisztikák is alátámasztják. Mi az oka ennek a növekvő választópolgári passzivitásnak? 

Júniusi felmérésünk szerint elsősorban a következők: a politikusok nem tartják be az ígéreteiket (89 százalék), a Híd és az MKP között nincs összetartás (84 százalék), a politikusok nem a választók érdekeit képviselik (78 százalék). Miközben a megkérdezettek 88 százalékának egyik alapvető érdeke az, hogy legyen saját magyar parlamenti képviseletünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?