Vélemény

Sok mindent nem értek

Most látható igazán, milyen emberek vagyunk.
Lampl Zsuzsanna

2020. március 19. 18:31

Az EUharminc napra lezárja külső határait
Az EU harminc napra lezárja külső határait. - Ľubomír Kotrha karikatúrája

Az utóbbi hetekben történtek dolgok, amiket nem értek. Közvetlenül a parlamenti választás után több ismert szlovák közszereplő nyilatkozta, mekkora baj meg kár, hogy nincs magyar párt a parlamentben. Nem értettem ezt, mert egyesek maguk is tettek azért, hogy ne legyen.

Például volt, aki ősz óta folyamatosan kimutatta, hogy sem a Híd, sem az MKÖ nem fog bejutni, ráadásul mindkét párt támogatottságát félremérte, amivel biztosan sok magyar szavazót befolyásolt. Aztán volt, aki a kampány során azt nyilatkozta, hogy a kitűnő kisebbségi programmal rendelkező szlovák pártok is kellőképpen tudják érvényesíteni a magyarok érdekeit. De leginkább azt nem értettem, hogy az a két ember, akit magam is személyesen ismerek, most miért sajnálkozik folyamatosan a magyarok elbukásán, mikor ide s tova harminc éve ritka találkozásaink során minden egyes alkalommal nekem szegezték a kérdést, hogy mi akar lenni ez a nacionalizmus, amit a magyar párt(ok) képvisel(nek).

Aztán jött a vírus. Nemrég írtam a Kínából hazaérkezett és önkéntes karanténba vonult lányról. A barátnője, aki vele együtt jött, jót röhögött ezen, mert ő még véletlenül sem zárkózott be, két nap múlva bulit csapott a barátaival. Nem értem az ilyen embereket. S nem értem azokat sem, akik orvos létükre képesek úgy kimenni az emberek, mi több, a páciensek közé, hogy potenciális vírushordozók, hiszen vagy ők, vagy valamelyik családtagjuk Olaszországban járt. De nem értem azt sem, hogy milyen célt követtek azok az állami segítséggel Magyarországról hazatranszportált atyámfiai, akik elszöktek a kötelező karantén elől.

Aztán nem értem Von der Leyen asszonyt, aki pár napja még kikelt magából egyes európai államok ellen, mert mertek a saját államhatáraikról maguk dönteni, s azt sem értem, most meg miért beszél arról, hogy a politikai vezetők alábecsülték a vírust. Azt sem értem, hogy a jövendő miniszterelnök és sleppje, akik közül egyikre sem szavaztam, de a választás után úgy gondoltam, kapnak tőlem is esélyt, miért acsarkodik még most is, ebben a krízishelyzetben is Pellegrini miniszterelnök ellen, aki a vírust nem alábecsülve más európai kormányfőknél hamarabb vezettette be a szükséges óvintézkedéseket.

De nem értem azokat az orvosokat, nővéreket, gyógyszerészeket, sofőröket, futárokat, eladókat, postásokat és még sok mindenki mást sem, akik nem kukacoskodnak, nem vádaskodnak, nem hibáztatnak mindig másokat, nem okoskodnak, hanem teszik a dolgukat. A polgármestereket sem értem, akik megszervezték a rászorulók megsegítését. S végképp nem értem azt a sok nőt, akik megértették, hogy az védőmaszk most egész Európában hiánycikk, hogy e téren nincs segítségnyújtás meg szolidaritás, s ezért önerőből nekiálltak maszkokat varrni. Ráadásul sokaknak ingyen osztogatják. Nem értem!

Vagyis értem. Az egyik oldalon kétszínűség, felelőtlenség, önzés, gyűlölködés. A másik oldalon kötelességtudat, emberség, segítőkészség.

Most látható igazán, hogy milyenek vagyunk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.