Vélemény

Show-műsor után romeltakarítás

Hihetetlenül nehéz örökséget vesz át Joe Biden, aki az évszázad eddigi leghajmeresztőbb, legkiélezettebb amerikai elnökválasztása után léphet be a Fehér Házba 2021. január 20-án.
Sidó H. Zoltán

2020. november 8. 13:44

trump
Madame Tussaud londoni panoptikumában máris átöltöztették Trumpot golfruhába (TASR/AP-felvétel)

Addig Donald Trump mint dühöngő bika pusztíthat, pereskedhet, hazugságözönnel bombázhat. Jogi próbálkozásai aligha vezetnek eredményre, de akadályozhatják a tisztánlátást és tovább gerjesztik az elégedetlenséget. A koronavírus a beiktatásig még amerikaiak sorával végez, már most közel 10 millió fertőzött van, és a gazdaság minden eddiginél nagyobb segítségre szorul – épp a járvány miatt.

Az utóbbi 100 év leginkább mobilizáló elnökválasztása jelzi, hogy Trump, mint egy bányászlámpa, rávilágított az USA egyik komoly problémájára: a társadalom erőteljes megosztottságára. Miközben a milliós nagyvárosok szombattól ünnepelnek, vidéken és középnyugaton ökölbe szorulnak a kezek. Kiderült, hat a trumpizmus, lehet folyamatosan vádaskodni, teljes valótlanságot állítani (a Twitter alig győzte letiltani üzeneteit), tízmilliók vevők rá. Bár bemocskolta a jó erkölcsöt és tisztességet, komoly károkat okozott a demokratikus intézményeknek, kockára tette rengeteg amerikai életét a járvány során, mégis minden elődjénél több voksot tud felmutatni. Ahogy a német Die Zeit írta: a fő tényező, hogy bejött Trump nacionalizmusa, így politikai lenyomata még egy ideig velünk marad. Bejött neki az az érvelés, hogy a munkahelyeket csak úgy lehet megtartani, ha nem engednek be idegeneket. Hogy Kína állásokat vesz el, és az európaiak gazdagok, de a biztonságukat az USA-val fizettetik meg.

További érdekes tanulság a hibás felmérések. Szinte mindegyik biztos Biden-sikert jósolt, aztán Trump magabiztosan elnyerte a 29 elektort adó Floridát, ami egyből nyílttá tette a versenyt. Különös, hiszen a közvélemény-kutatások őshazája éppen Amerika, George Gallup révén 90 évre nyúlik vissza a hagyománya, erre 2016 után (amikor Hillary Clintont favorizálták) újra kiderült, vagy le kell porolni a módszertant, vagy a társadalom mélyrétegeiben olyan változások történtek, melyekre nem figyeltek eléggé. S ha már Florida, azt is rosszul jelezték, hogy a latin-amerikai szavazók többsége a demokrata jelölt mellé áll. Trump hiába mennydörgött falépítésről a mexikói határon, hiába kőkemény bevándorlásellenes politikája, a kubai és a venezuelai származásúak simán rá szavaztak.

Talán nem kell nagy bátorság a kimondásához, hogy ha nem jön a koronavírus, pontosabban, ha Trump kicsit komolyabban áll hozzá, és védekezésként nem fertőtlenítő befecskendezést javasol, akkor még négy évig ő maradna a Fehér Ház ura. Különösen a járvány kezdetén látott viselkedése taszíthatott el sokakat. Sosem értette meg, hogy az idősek és az egészségügyi ellátásból alig részesedők a legveszélyeztetettebbek – ennek mérlege 240 ezer halott, ami a vietnámi háború emberveszteségének négyszerese…

A milliárdos elnök vonzerejét mutatja, hogy a kongresszusban a demokraták nem növelték erejüket, a szenátusban sem sikerült fordítaniuk, igaz, Georgia államban mindkét szenátori helyért elmaradt a győztes az abszolút többségtől, ezért január 5-én új választást tartanak. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert ha az elnök pártja kisebbségben van a szenátusban, akkor jóval szűkebb a mozgástere, hiába vannak átfogó elképzelései, ha azokat nem tudja áterőltetni a törvényhozás két házában. És Bidennek vannak elképzelései (környezetvédelem, kevesebb világkereskedelmi korlátozás, adórendszer), emellett próbálja felépíteni, amit Trump a nemzetközi színtéren lerombolt. Lesz mit helyrehozni, hiszen olyan döntéseket hozott meg, amelyek szinte elképzelhetetlennek tűntek: az USA kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, felmondta az iráni atomalkut, felrúgta a párizsi klímaegyezményt, és épp a koronavírus idején jelentette be, hogy országát 2021-ben kilépteti az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Biden nyilatkozataival igyekszik csillapítani a feszültséget, megtartja a WHO-tagságot és újra aláírná a klímaegyezményt. Közel 50 éves politikai karrierjének egyik fő jellemzője, hogy ő az a demokrata, aki képes alkukat kötni a republikánusokkal. Akár ellenzékben volt, akár Obama alelnöke, sokszor tudott kompromisszumot kötni. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert rendkívüli politikai tapasztalataira nagy szükség lesz a lövészárkok betemetésében, a társadalmi megosztottság mérséklésében. Garantáltan unalmasabb és visszafogottabb lesz az elnöksége, mint Trumpé, de a Fehér Ház nem a show-műsorok forgószínpada. Nyugalma remélhetően kiterjed a világpolitikára is, ahogy azt pályafutása példázza: a tapasztalat, a hozzáértés hosszú távon képes legyőzni a populista és nacionalista hőzöngést, aminek káros hatása épp Közép-Európában érződik igazán...

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.