Vélemény

Pragmatizmus

Lassan megszoktuk ezt a diplomáciai mutatványt: Budapesten járt menetrendszerű éves találkozóján az orosz elnök.
Feledy Botond

2019. november 1. 14:01

Putyin
MTI-felvétel

Az ukrajnai háború kitörése idején, 2014-ben ez szokatlan, tulajdonképpen barátságtalan húzás volt. Ekkor indított azzal Putyin elnök, hogy megkoszorúzta az 1956-os forradalmat leverő szovjet katonák emlékművét. Az azóta Oroszországra nehezedő szankciók inkább a magyar oldalra játszottak. Bár diplomáciai elszigeteltségről szó sincs Moszkva kapcsán – Trump elnöktől Macronig sok találkozója van –, de érezhető az euroatlanti tábor összezárása. A Szkripal-ügy után szinte minden NATO-tagállam kiutasított orosz kémeket a nagykövetségekről. Két éve nyíltan folyik a társadalmi vita az orosz dezinformációs műveletekről, a Russia Today és a trollgyárak hol finom, hol durva torzításai, húzásai egyre ismertebbek. Vannak országok, ahol könnyebb volt a hidegháborús logikához visszarendeződni, ahol nem hezitáltak sokat az orosz–amerikai tengelyen: ilyen például Varsó, vagy meglepő módon Bukarest, ahol egyértelműen Washington mellett tették le a voksot. Persze érthető, hiszen őket közvetlenül fenyegethetik keleti határaikon az orosz harci eszközök.

Ehhez képest Magyarország, és a másik két visegrádi ország maradt a diplomáciai pragmatizmusnál.

Budapesten gázszerződések, paksi bővítés, egyiptomi vonatügylet, metrófelújítás, helikopter-karbantartás az orosz téma. Mindegyik körül megjelentek a korrupciós vádak, ahogy az a nagyobb közbeszerzéseknél sajnos szinte kivétel nélkül történik. Nincs ez máshogy Kínával kapcsolatban sem, legyen szó Budapestről vagy Belgrádról. Az orosz kapcsolatokba visszatérő óvatosság viszont egyre érezhetőbb. Tavaly kiszivárgott – aligha véletlenül –, hogy a magyar katonai elhárítás több orosz felderítőt lekapcsolt, hazaküldött. A Nemzetközi Beruházási Bank – az oroszok befektetési trójai falova – ugyan Budapestre költözött, de nyílt titok, hogy a magyar és az amerikai szolgálatok együttműködnek a megfigyelésében. Úgy tűnik, a korábban orosz kapcsolatokkal gyanúsított radikális ellenzéki párt elveszítette moszkvai megrendelőjét. A román gázmezőkért keményen dolgozik a MOL, hogy onnan is alternatív forrás álljon rendelkezésre; a török vonal szintén szolgálhatja – sok egyéb érdek mellett – az energiaportfolió diverzifikációját.

A kárpátaljai magyarság ügyét szemtelenül felhasználták a Kijevvel szembeni oroszbarát érdekcsoportok, ez mutatkozott meg látványosan a magyar pártiroda elleni „szélsőséges” támadásban. Ezek azok az események, amelyekről 2018-ig vagy nem tudtunk, vagy addig nem innen fújt a szél.

Mindenesetre Orbán és Putyin közös sajtótájékoztatója arról árulkodik, hogy sokat finomodott a magyar álláspont.

Washingtoni nyomásra, óvatosságból, az orosz nyomulással szembeni ösztönös védekező reflex beindulásával, az önkormányzati választások eredményeképpen? Ki tudja. De Orbán most Putyin mellett állva mondta ki, hogy NATO- és EU-tagok vagyunk. Ezután persze jött a kötelező tiszteletadás a politikai kommunikáció nyelvén, de a korábbi körökhöz képest visszafogottabban. A szavak szintje persze a legkönnyebben elleplezhető szint. Nézzük meg, milyen tettek követik. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.