Populista fesztivál a parlamentben

üzlet zárva k

Ahogy az várható volt, a szeptemberi parlamenti választás kampánya abban a pillanatban elindult, amikor a parlamenti képviselők megszavazták ennek pontos időpontját. A politikai pártok többségének a politikai jövője nem teljesen biztos, ezért megkezdődött a politikai jópontok beszerzése – kihasználva azt, hogy a kormánykoalíció romjai már csak papíron léteznek, és innentől fogva már mindenki saját magára dolgozik.

Ennek eredménye, hogy a parlamentben olyan populista fesztivál kezdődött, amilyet már jó ideje nem láttunk. Már a most zajló parlamenti ülésszakon is több olyan képviselői javaslat került a honatyák elé, melyek jól láthatóan magukon viselik a kezdődő kampány jelét. Említhetjük például az ingyenes ebédek ismételt teljes körű bevezetését az iskolákban, mellyel a Sme rodina szeretne új szavazókat szerezni. A párt képviselőit nem zavarja az a tény sem, hogy az ingyenes ebédek drasztikus beszűkítését a kormányba éppen a Sme rodina munkaügyi minisztere terjesztette be. A magas infláció az iskolai ebédeket is megdrágította, és Boris Kollár pártja kitűnő politikai érzékkel találta meg azt a témát, amely sok családot érint. Az OĽaNO és az SaS ugyan próbálnak a költségvetés jelentős hiányára figyelmeztetni, de a parlamenti erőviszonyokat elnézve nem lesz nehéz parlamenti többséget szerezni az ingyenes ebédeknek.

Az ingyenes iskolai ebédekről legalább azt elmondhatjuk, hogy pozitív hatással vannak a hátrányosabb helyzetű családokból származó gyerekekre, de már megérkeztek a parlamentbe azok a javaslatok is, melyeknek pozitív hatásai több mint megkérdőjelezhetőek. A konzervatív érzületű parlamenti képviselők például ismét felmelegítették a vasárnapi boltzár ötletét, ami rendszeresen visszatérő téma. A törvényjavaslat a kiskereskedelemben dolgozó anyákra való tekintettel betiltaná a boltok vasárnapi nyitvatartását, és évente csak négy vasárnapot engedélyezne a vásárlóknak. A beterjesztők arra hivatkoznak, hogy a közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége támogatja a vasárnapi boltzárt, de ennek gazdasági mellékhatásai is vannak.

Tény az, hogy a kiskereskedelemben többségben nők dolgoznak, de az már vitatható, hogy ezek mennyire örülnének annak, ha a vasárnapi munka lehetősége megszűnne. Nyilvánvalóan vannak olyanok is, akik örülni fognak, ha vasárnap a családjaikkal lehetnek, de a vasárnapok kiesése jövedelemcsökkenéshez is vezet majd, ugyanis a vasárnapi munka extra bérpótlékot is jelent. A vasárnapok kiesése negatívan érintené a diákokat is, akik a jövedelmüket gyakran a kiskereskedelemben egészítik ki a hétvégék folyamán. A pénzügyminisztérium számításai szerint a vasárnapi boltzár 1740 munkahely megszűnéséhez vezethet, amit a magyarországi adatok is alátámasztanak, mikor az egy évig érvényben lévő boltzár miatt mintegy 4000 munkahely szűnt meg a kiskereskedelemben. Mindeközben természetesen a vásárlók komfortja is csökkenne, ezért nem meglepő, hogy Magyarországon a kormány a 2015-ben bevezetett vasárnapi boltzárt már 2016-ban feloldotta.

Tartok tőle, hogy az iskolai ingyenes ebédek és a vasárnapi boltzár még csak a kezdet, és a parlament még előttünk álló üléseire további populista hangvételű képviselői törvényjavaslatok is érkeznek majd. A parlamentben jelenleg ugyan nincs egyértelmű többség, de az új szavazatokkal kecsegtető javaslatokra nem lesz nehéz ideiglenes koalíciókat toborozni. Továbbra is érvényes azonban, hogy mindennek ára van, és főleg azokat a javaslatokat kell majd óvatosan kezelni, melyek további pénzügyi terhet jelentenének a már amúgy is nagy hiánnyal küszködő költségvetésnek. A már benyújtott javaslatok azonban azt sejtetik, hogy az óvatosság szeptemberig hiánycikk lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!