Vélemény

Politikai divatok

Rátaláltak a járvány utáni két legfontosabb témára
Márius Kopcsay

2020. május 30. 13:48

kormány

Aki keresztény, az támogatja a vasárnapi zárvatartást. Aztán pedig az abortuszok betiltását.

Röviden így vázolható fel az elmúlt és az elkövetkező napok politikai eszmecseréje. Világjárvány idején nyilván nincs más fontos téma. Bár a koronavírus-járvány csodával határos módon szinte elkerülte az országot, a gazdasági következmények annál súlyosabbak lesznek, ezért is megdöbbentő, hogy ilyesmikről folyik a vita, nem pedig a mentőcsomagokról és a kilábalásról.

Mi több, ez a két téma már politikai miniföldrengéseket is eredményezett, kilépett például a Smerből Podmanický képviselő úr, aki azt tervezte, hogy Kéry képviselő kollégájával valamiféle politikai értékrendi platformot hoz létre. És láss csodát, a politikai értékek, mint valami mágnes, magukhoz rántották Kotleba három képviselőjét is: Tomáš Tarabát, Štefan Kuffát és Filip Kuffát.

A kérdés már csak az, hogy ezek a most függetlenként vezetett parlamenti képviselők végül besorakoznak-e valahova – Boris Kollárt elég közelinek találhatják magukhoz, de ez egyelőre spekuláció. A lényeg, hogy Podmanický elárvultnak érezte magát a Smerben, mert bár a fősodorhoz szinte mindenben igazodott, van egy különleges, személyes vonzalma az egykori szlovák államhoz és Tisóhoz, amivel a Smerben eléggé egyedül maradt.

Másrészt változnak az idők, 2002-ben Fico még arra vetemedett, hogy gúnyt űzzön a vasárnapi zárvatartás kérdéséből. Azt tanácsolta az egyházi vezetőknek, béreljenek ki egy-egy sarkot a bevásárlóközpontokban és ott misézzenek – a báránykák így időt takaríthatnak meg, mert bevásárlás közben hallgathatják, hogy mit beszél a pap. Nos, ma már sokkal konzervatívabb álláspontot képvisel a Smer ebben a kérdésben is. Ficónak az sem jelentett problémát, hogy részt vegyen egy barnás színezetű maticás ünnepségen, majd a szlovák nemzeti felkelésre emlékezzen. De hogy ne menjünk vissza ilyen messzire, 2014-ben Richter szociális ügyi miniszterrel még az Isztambuli Egyezmény jelentőségét hangoztatta. Eltelt néhány év, és a smeresek is rendre részt vesznek a szerződés rituális parlamenti megtaposásában. A szlovák belpolitikára is érvényes, hogy különféle divathullámok jönnek – hol a migránsok jelentik a fő témát, aztán az Isztambuli Egyezmény, az LGBT-jogok, az abortusz, a vasárnapi kiflivásárlás… És egy politikai pártnak, amelyet a hatalmi érdekek és a pénz tart össze, biztos szavazóbázisra van szüksége, tehát fel kell ülnie ezekre a hullámokra. És mindig a megfelelő álláspontra helyezkedni. Ez részben válasz arra a kérdésre is, hogy mi változna, ha a Smer lecserélné a pártelnököt.
Nagyjából semmi.


A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.