Pénztári nyűg

onkiszolgalo k

Az utóbbi években egyre több élelmiszerüzletben próbálják kényszeríteni az embert, hogy önmagát szolgálja ki a pénztárnál. Valakiknek ez tetszik?

Miért említettem kényszerítést? Elmesélem két esetemet a dunaszerdahelyi Tescóban.

Az első pár hete történt. Édesanyámat kísértem el egy nagyobb bevásárlás alkalmával. Délelőtt 9 órára összegyűjtöttük, amit akartunk, és ballagtunk a pénztárakhoz. Ott senki. Önkiszolgálónál páran. Egy alkalmazott szólt: „Menjenek az önkiszolgálóhoz!” Megkértük: jöjjön ő a pénztárhoz, ott szolgáljon ki minket. Erre ő: nem teheti, kevés vásárló esetén nem ülhetnek oda. Eszerint a Tescónak csak a sok vevő számít, kis számú vásárló nem kap azonos kiszolgálást? Ez lenne a demokrácia, amelyben megengedett a megkülönböztetett bánásmód. Felháborító, hogy bár hajnali 6-tól nyitva a hatalmas alapterületű üzlet, délelőtt 9-kor nincs kiszolgálás. Mi náluk akartunk elkölteni egy rakás pénzt, részükről meg ilyen a hozzáállás. Alkalmazott: „Főnöki utasításra csak akkor mehetünk a rendes pénztárhoz, ha sok a vásárló.” Kértem: hívja ide a főnököt. Állítólag nem volt ott. „Akkor odaülhet” – mondtam. Erre ő: „Figyelik, hogy kevés vásárló esetén ne üljünk oda.” Mondom: „Vagyis mégis itt a főnök, csak nem akar szólni neki.” Erre megismétli, hogy menjünk az önkiszolgálóhoz. Én nem használom azt az ócska gépet, mert már volt vele gondom (akkor egyszer oda kellett mennem, mert akkor is csak úgy szolgáltak ki). „Jöjjenek nyugodtan, segítek” – mondta. „Legyen, de hozzá nem nyúlok” – válaszoltam. Sok termékünk volt, a harmadiknál „lefagyott”. Vártunk. Újra működött. Aztán nem ismert föl egy vonalkódot. Még egy alkalmazott odajött megoldani. Megint elakadás. Újra odajött. Erre én: „Látják, a maguk főnöke a vevőket akarja rászoktatni egy ilyen gép használatára, miközben magukból is kettő kell, hogy megoldják, ha gond adódik.” Fizetéskor azt mondja az egyikük: „Tegye ide a pénzt!” Elfelejtette, hogy nem akarok hozzányúlni – ne tanítson pénztárosságra, én nem kapok érte fizetést! De jó, csak haladjunk. Összeszedtem a visszajárót. Bő 10 perc múlva indulhattunk haza.

Június 17-én ismét nem kaptam rendes kiszolgálást. Kértem a panaszkönyvet. Alkalmazott: „Nekem nincs jogom odaadni.” Ilyet még nem hallottam. Akkor hívja azt, aki odaadhatja, sőt inkább a főnököt! Erre ő: „Két hétig nincs.” Az mit érdekel engem, attól még jogom lenne a panaszkönyvhöz.

Nem meglepő, hogy amint méltóztat egyvalaki a pénztárhoz ülni, máris sor kígyózik nála. Végtelenül felháborító, számtalanszor tapasztalható, hogy míg megpakolt kosárral és mérgelődve egyre többen várnak arra, hogy valaki a pénztárhoz üljön, addig az önkiszolgáló pénztárakat őrzi egy-két alkalmazott, az információs pultnál meg gyakran hárman is beszélgetve töltik munkaidejüket. Volt, amikor több mint fél órát vártam a pénztárnál, az információs pultot támasztó alkalmazottak pedig közben oda-odapillantottak, és a szemükkel vigyorogva jelezték: várjál csak vásárló, mi nem megyünk oda.

A Tescóban nincs kitéve látható helyen olyan figyelmeztető felirat, amely szerint náluk kis számú vevő esetén nincs igazi pénztári kiszolgálás, és hogy emiatt olyankor a vevő kötelessége elvégezni a pénztármunkát. Márpedig ilyen figyelmeztetés híján kötelességük lenne hagyományos módon kiszolgálni – különösen, ha a vevő ezt kéri. Ne feledjük, a pénztárosok fizetése benne van a termékek árában!

Egyes vásárlóknak mindez mégis tetszik. Hát nekem nagyon nem tetszik

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?