Vélemény

Pat és Mat a parlamentben

Gyermekkorom kedvelt meséje volt az „A je to!”, melynek két kétbalkezes főszereplője, Pat és Mat mindig a lehető legkevésbé effektív módon oldott meg egy-egy problémát. De még ők is elsírnák magukat, ha látnák, mi zajlik a parlamentben.
Hegedűs Norbert

2019. június 25. 08:30

Sokadszorra futnak neki képviselőink az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának, és valószínűleg már senki sem tudja pontosan, mi várható. Csütörtökön vajúdtak a hegyek és egeret szültek: egyetlen jelöltet sikerült megválasztani. Pedig egy pillanatra talán mindenki elhitte, hogy most talán sikerül. Fico húzta ugyan a száját, de végül úgy tűnt, beadja a derekát: a Smer képviselői szavazni fognak, ígérte. Már mindenki túl akart lenni ezen a tragikomédián. Aztán mégse.

Tizenkét éve tudta mindenki, hogy el fog jönni az a pillanat, mikor egyszerre jár le kilenc alkotmánybíró mandátuma, és emiatt megbénulhat az Alkotmánybíróság. Nem hogy nem sikerült elkerülni ezt a pillanatot, lassan fél éve tart a taláros testület körüli mizéria, és egyelőre nem is látni a végét.

Két ok, illetve inkább ezek kombinációja vezetett ide. Egyrészt a szavazások utáni interjúkból nyilvánvalóan kiderült, 

hogy bizonyos képviselőknek ténylegesen problémát okoz helyesen kitölteni a szavazólapot (ekkor jutott eszembe Pat és Mat).

Másrészt a hírek szerint a koalíciós politikusok – leginkább Robert Fico miatt – nem tudnak megállapodni a jelöltekben.

Épp ezért érdemes megállni egy kicsit annál az embernél, akit csütörtökön sikerült megválasztani alkotmánybíró-jelöltnek. Radoslav Procházka többszörösen bukott politikus, aki a változás ígéretével jutott be a parlamentbe, majd a Ficóval kötött paktum után szétesett alatta a pártja, aztán sikertelenül pályázott az Európai Bíróságra, és még mindig itt sertepertél. A jelöltek első meghallgatása során a rivaldafényt ellopta előle a szintén pályázó Fico, így csak néhány kellemetlen kérdésre kellett válaszolnia. Ezt követően türelmesen várt, és úgy tűnik, megérte. A szakmai hozzáértését kevesen vonhatják kétségbe: 

ténylegesen ő az ország egyik legképzettebb alkotmányjogásza, ezzel nem lehet megfogni. Procházkával más problémák vannak.

Egy alkotmánybírónak ugyanis nemcsak kiváló jogásznak kell lenni, hanem olyan morális integritással kell rendelkeznie, ami lehetővé teszi, hogy őrködjön az alkotmány betartása felett. Procházka esetében pedig pont itt merülnek fel kérdések, emiatt bukta el az Európai Unió Törvényszékének bírói posztját is. 

Márpedig ha Luxembourgba nem volt jó, miért felelne meg Kassán?

Érdekes módon a parlamenti többség nem osztja ezeket a kétségeket.

A végső döntés persze Zuzana Čaputová államfő kezében van, aki korábban már kifejezte aggályait Procházkával kapcsolatban. De ez még messze van, hiszen Čaputová azt is mondta, hogy addig nem nevez ki alkotmánybírákat, amíg nem lesz teljes a jelöltek száma.

Lehetséges, hogy ez már ma megtörténik, de attól tartok, még jó pár epizód hátra van Pat és Mat parlamenti ténykedéséből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?