Vélemény

Önbizalom idegen nyelven

Bár az alapiskolai beíratások csak áprilisban lesznek, a környezetemben több pozsonyi szlovák szülő már most mérlegeli, melyik iskolát válassza a gyermekének.
author
Lampl Zsuzsanna

2019. február 9. 17:30

iskola

A legközelebbit? Más városkerületbelit? Vagy idegen tannyelvűt, amit egy bizonyos réteg mostanában nagyon menőnek tart? 


Egy szlovák énekesnő mondta, hogy kiskoruktól kezdve csak angolul beszélt a gyermekeivel, hogy aztán zökkenőmentesen tanulhassanak az angol iskolában, amit azért választott, hogy ne földhözragadt szlovákok legyenek, hanem világfiak. 

A „földhözragadt” szót nyugodtan kihagyhatta volna, elég lett volna annyit mondani, hogy ne legyenek szlovákok. 

Pedig nem az a természetes, hogy szlovák szülőknek szlovák legyen a gyermeke? Mint ahogyan feltehetőleg az angol szülőknek meg angolok a gyermekei? Egy dologra azonban rájött a hölgy: szlovák iskola nélkül nincs szlovák identitás.

Mint ahogyan magyar iskola nélkül sincs magyar identitás. Ezzel a magyar szülők többsége is tisztában van. Ennek ellenére – vagy az énekesnő logikáját követve épp ezért – mégis vannak, akik a szlovák alapiskolát választják a magyar gyermeküknek. Ezek a szülők azzal indokolják döntésüket, hogy magyar iskolában a gyermek nem tanul meg szlovákul és nem fog érvényesülni az életben.
 

De hát az alapiskola nem nyelviskola. Elsődleges feladata egy szellemiség, egy kulturális hagyomány átadása, amibe természetesen a nyelv is beletartozik. Tehát azok a szülők, akik magyar iskolába íratják a gyermeküket, nem azért teszik ezt, hogy a gyerek ne tanuljon meg szlovákul és ne érvényesüljön, hanem azért, mert fontosnak tartják, hogy az anyanyelvén tanuljon – ami Comenius óta a legjobb alternatíva – , hogy kötődjön a magyar kultúrához és ne váljon nemzetiségileg és kulturálisan gyökértelenné. Emellett ők is akarják, hogy tudjon szlovákul. 

A szlovák iskolában a magyar gyermek a szlovák nyelven kívül a szlovák kultúrát és szellemiséget sajátítja el, és sajnos, részben egy magyarellenességet is, aminek következtében sokszor le akar magáról vetni mindent, ami magyar. A magyar alapiskola tapasztalataim szerint nem nevel szlovákellenességre, és szlovákul is megtanít egy bizonyos szinten. Illetve még inkább megtaníthatna, ha a magyar gyermekek a szlovák nyelvet alapjaitól kezdve tanulhatnák. Ugyanúgy, mint például az angolt vagy a németet tanulják ők is és a szlovák gyermekek is. 

A magyar pedagógusok már régóta kérik, hogy a magyar iskolákban idegen nyelvként lehessen tanulni a szlovákot, ami nem veszélyeztetné annak államnyelv pozícióját. 

De nem csak a nyelvtudáson múlik az érvényesülés. Bizonyított, hogy sok egyében kívül önbizalom is kell hozzá. S e szempontból nem szeretnék annak a gyermeknek a bőrében lenni, akitől egyszeriben idegen nyelven várják el, hogy tanuljon és teljesítsen.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.