Vélemény

Omladozó Szövetség

Találóan állapította meg hetekkel ezelőtt az egyik kollégám, hogy a Szövetség eddigi közszereplése vészesen hasonlít a szlovák kormánykoalíció eddigi, viszálykodásoktól hangos ténykedésére.
author
Szilvássy József

2022. szeptember 17. 20:00

A Szövetség közgyűlése jóváhagyta: a közös párt elnöke Forró Krisztián
- Somogyi Tibor felvétele

További hasonlóság az is, hogy a kormánypártok között Eduard Heger képtelen volt rendet teremteni, máig sem tudja vagy meri magát függetleníteni Igor Matovičtól. Forró Krisztián meg – Mózes Szabolcs szerint – nem képes kibújni Berényi József mellényzsebéből.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a hosszas viták után kivajúdott Szövetség teljesítheti a legtöbb hazai magyar potenciális választópolgár óhaját azzal, hogy elsősorban az ő érdekeiket, egyszersmind a dél-szlovákiai régiók képviseletét tűzték zászlajukra. De ez azonban eddig legfeljebb a fogadkozásaikban nyilvánult meg. Nemzeti közösségünk többsége elégedetlen eddigi tevékenységükkel, amelynek egyik tükre az, hogy e politikai tömörülés megalakulása óta még csak meg sem közelítette a minimális célként kitűzött ötszázalékos parlamenti küszöböt. Emlékeztetőül érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Koalíció Pártja 2006-ban megtartott parlamenti választáson az érvényes voksok 11,68, négy évvel később pedig a Híd a 8,13 százalékát szerezte meg.

A legfőbb ideje lenne tudományos szinten felmérni, vajon mik az okai ennek a nyugtalanító ténynek. Ha lenne ilyen kutatás, akkor nyilvánvalóan vezető helyen tüntetnék fel a Szövetség csaknem egyéves szürkeségét, országos, de még a dél-szlovákiai súlytalanságát is. A pártvezetők rendszeresen tartanak ugyan sajtótájékoztatókat, amelyeken olykor fontos észrevételek és időszerű problémafelvetések hangzanak el, ám ezek tiszavirág-életűek, mert a szlovák sajtóban legfeljebb néhány soros tudósításokban jelennek meg. Vagy még annyi sem. Csak ezzel a módszerrel nem lehet kivívni a gyalogpolgárok támogatását. Idáig egyetlen kivétel akadt: elsősorban az Összefogásnak köszönhetően a Sajón bekövetkezett természeti katasztrófa országos, sőt nemzetközi figyelmet váltott ki. Hozzájárultak ahhoz, hogy a sokáig egymásra mutogató, tétlenkedő környezetvédelmi és gazdasági tárca végre cselekedett. Bűnösen hosszú semmittevést követően.

További hátráltató tényező a három platform vezetőinek olykor a tagok egymás közötti rivalizálása, amely nem ritkán gyűlölködésben, egykori vélt vagy valós sérelmek felhánytorgatásában nyilvánul meg. Szomorú példaként a Berényi–Bugár pengeváltásokat, továbbá Mózes káderezését említem, amikor toxikusnak minősítette a Híd néhány vezetőjét. Nem csökkent a párton belüli rossz légkör azután sem, hogy Bugár Béla és két társa kilépett a Szövetségből.

Sajnos, a közérdekre fittyet hányó önző érdekérvényesítés csak nem akar csitulni, amit legutóbb a Szövetségben fellobbant vita igazolt a párt Nagyszombat megyei elnökjelöltjével kapcsolatban. Nem szűntek meg politikai színterünkön az övön aluli ütések sem. Így lehet jellemezni Simon Zsoltnak, a Magyar Fórum elnökének minapi bejelentését, miszerint pártja ebben a régióban Jozef Viskupič jelenlegi elnök újraválasztását támogatja. Ami elvben legitim döntés, ám ezzel a Szövetség jelöltjének az esélyét csökkentheti. Ráadásul aligha tévedek, ha azt állítom, hogy Simon így akar bosszút állni azért, mert a Szövetség sem a megalakulásakor, sem azóta nem hajlandó közösködni vele és a pártjával.

Nem érdemes további olajat önteni az amúgy is sistergő tűzre, mert így is egyértelmű, hogy a Szövetség egyelőre nem váltja valóra a megalakulásához és a működéséhez fűzött reményeket. Ilyen zilált állapotban fut neki a regionális, továbbá a helyhatósági választás előtti kampánynak. És a voksolásoknak, amelynek eredményei vízválasztók lesznek. Kiderül, hogy életképes lehet-e a jelenleg omladozó Szövetség, ha új, egymással szembeni előítéletektől mentes és rátermett személyek gombolják újra azt a bizonyos mellényt. Vagy a magyar párt ebben a felállításban kimúlásra van ítélve.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.