Vélemény

Nyári hack

A macska-egér játék nagyban zajlik a kibertérben.
Feledy Botond

2019. augusztus 1. 12:17

tt

Vigyázat, a címben nem a nyári strandmenüből a hekk, hanem az informatikából ismert hack(er) szerepel. Míg Európa nyaral, addig a kibertérben rendületlenül zajlik tovább a háború. 

Az egymilliós Johannesburg negyede áram nélkül maradt. Egy sikeres zsarolóvírus-támadás elegendő volt, hogy a város áramellátásáért felelős City Power gépei felmondják a szolgálatot, számos helyen ezzel tartós áramkimaradást okozva. A gépek merevlemezén lévő összes adatot olvashatatlanná tevő vírust azóta eltávolították és a legtöbb helyen ugyan újraindult a szolgáltatás, mégis intő jel: a legfejlettebb országokban is könnyen előfordulhat, hogy egy „mezei” vírus egy felkészületlen – vagy csak balszerencsés – céget megtalál, aki százezreket szolgál ki. Mennyire felkészültek vajon a hazai cégek...? 

A kibertér biztonsága mára elsődleges nemzetbiztonsági érdek. Az USA híres ügynöksége, a National Security Agency, amelyet a Snowden-ügy kapcsán ismerhetett meg legutóbb a világ, arra készül, hogy önálló kiberbiztonsági parancsnokságot indítson a szervezetén belül idén októbertől. Ez persze nem jelent óriási újdonságot, a briteknél ennek a szervnek a megfelelője, az NCSC már régóta fut. Az NSA-n belül is megvoltak a kapacitások, lényegében rangban emelnek rajta, és ezáltal alighanem a forrásokban is. Meg üzennek az ellenfeleknek is ezzel a lépéssel. 

Eközben pedig a banki szektor egyik szereplője ellen sikeres támadást bonyolított le egy magányos hacker. Az informatikusként dolgozó nő kihasznált egy komolyabb tűzfal-sérülékenységet a Capital One nevű pénzügyi vállalatnál. Nem is a technika a lényeges, hanem a folyamat maga. Mindez március végén történt, idén tavasszal. 
A cég ezt azonban csak júliusban vette észre, miután egy etikus hacker program keretében felfedezték a sérülékeny pontot. 

 

Addig azonban a hackernő 100 millió (!) banki felhasználó különböző szintű adatait szerezte meg, társadalombiztosítási számokat és bankkártya adatokat is, egyes esetekben. Ha ezt az adatbázist értékesítette – ezt egyelőre nem tudjuk – akkor idén rengeteg elektronikus identitás-lopás elé nézhet az USA és Kanada, ahol az áldozatok vannak. 

Nincs tökéletes biztonság, nem is lesz. A macska-egér játék nagyban zajlik a kibertérben. A rétegzett védelem, a titkosított adatbázisok, a körültekintő adattárolás mind egyegy várfalat jelentenek. A leggyengébb védelmű helyeket pedig meg fogják enni a hackerek reggelire. 
Hol tart Szlovákia és Magyarország ennek a tudatosításában? Ki védi meg a polgárokat, ki segít a polgárok önvédelmi reflexének kialakításában...?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!