Vélemény

Népszaporulatot nem lehet vásárolni

Igor Matovič nem az a fajta politikus, akit a csendes szakpolitizálás le tudna kötni. A volt kormányfő a barikádon érzi igazán jól magát, ezért veti magát egyik csatából a másikba. A pénzügyminisztériumba érkezve sem tartott sokáig, amíg kinézte magának a következő bombasztikus küzdelmet.
author
Dudás Tamás

2021. május 12. 08:00

matovic
Pofonegyszerű... (TASR-felvétel)

Pénzügyminiszterként most a szlovák népszaporulat javítását tűzte ki célul, és saját szavai szerint a családok támogatásáért kész minden követ megmozgatni. Attól tartok azonban, hogy egy olyan küzdelembe kezdett, melyet nem tud megnyerni. A demográfiai folyamatok bonyolultak, és a rendelkezésre álló kutatások azt mutatják, hogy extra pénzügyi támogatással nem lehet népszaporulatot vásárolni.

A demográfiai trendek kutatói már rég rámutattak arra az alapvető viszonyra, hogy a gazdasági fejlődés nagymértékben csökkenti az egy nő által világra hozott gyerekek számát. Ez a gazdasági fejlődés egyik velejárója, különféle kultúrájú és vallású országokban egyaránt megfigyelhető. Európában a termékenység a legtöbb országban már a reprodukciós szint alatt van, ami egy anyára átlagban 2,1 gyereket jelent. Az Európai Unióban egy tagország sem éri el ezt a szintet, még a legmagasabb termékenységű Franciaország sem. Ez hosszú távon népességcsökkenést okoz, ami a lakosság elöregedésével együtt a jövőben komoly gazdasági és társadalmi problémákat okozhat. A szlovákiai termékenység az uniós átlag szintjén helyezkedik el, ez 2019-ben egy anyára 1,57 gyerekeket jelentett.

A demográfiai probléma tehát valós, emellett a globális koronavírus-járványnak köszönhetően 2020-ban az elhalálozások száma Szlovákiában már meghaladta a születések számát. A gond az, hogy Igor Matovič a maga megszokott Durrbele Bumm módján közelít meg egy nagyon összetett problémát. A szociális hálón minden további részlet nélkül feldobott egy jól hangzó összeget a családi pótlékról – mellyel szülőként nehéz nem egyetérteni. Érthető, hogy sok család fantáziáját megmozgatja az egy gyerekre juttatott havi 200 eurós családi pótlék, a kérdés azonban az, hogy ezzel lehet-e gyerekvállalási kedvet vásárolni. Válaszért nem kell messzire menni, az elmúlt években a lengyel és a magyar kormány egyaránt nagyszabású családtámogatással szerette volna a születések számát növelni. Eddig sem a magyar, sem a lengyel termékenység nem mutat számottevő javulást, de a pénzügyi támogatásokat szorgalmazók már a termékenység stabilizálását is jó jelnek tekintik.

A fiatal családok pénzügyi gondjai nyilvánvalóan szerepet játszanak a gyerekvállalási kedv csökkenésében, de a probléma ennél sokkal bonyolultabb. Mindenképpen beszélni kell a bölcsődék és az óvodák hozzáférhetőségéről, de nagyon fontos téma az anyák számára a karrier és az anyaság összeegyeztethetősége. El lehetne gondolkozni a szülői szabadság rugalmasabbá tételéről, ami Csehországban pozitív eredményeket hozott.

Látható, hogy nem csak egyféle családtámogatási politika létezik, és az optimális modell kiválasztásához komoly szakértői és társadalmi vitára van szükség. Félő, hogy ez újfent elmarad. Matovič hőskomplexusa az elmúlt egy évben nem kevés konfliktust szült, és már látható, hogy a családtámogatási politika is konfliktusforrássá válik. Aki nem ért egyet Igor Matovič javaslatával, az a szlovák családok ellensége, és jobban szereti a kaviárt, mint a gyerekeket. Józan elemzések helyett ismét politikai konfliktust kapunk, melyből a szlovákiai családoknak vajmi kevés haszna lesz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k
Frissítve

Čaputová: Ha tovább mélyül a politikai válság, jobb lesz új választást tartani

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

káčer k

Káčer: Addig kell segítenünk Ukrajnának, amíg csak lehet

autóbaleset k

TRAGÉDIA: Autóbalesetben szörnyethalt két fiatal férfi

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Így spóroljunk a karácsonyi lakomán!

Így spóroljunk a karácsonyi lakomán!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.