Vélemény

Népboldogító nemzetiek

Érdemes magasabb fokozatra állítani az éberségünket, ha valamelyik párt már a nevében hordozza vagy túlságosan gyakran használja a nemzeti kifejezést.
Sidó H. Zoltán

2018. október 22. 10:01

danko

Szinte biztosra vehetjük, hogy az ilyen politikai formáció szellemi láthatára csupán a melldöngetésig ér, vagy rosszabb esetben egészen ordas dolgok elkövetésében mesterkedik. 

Szlovákia már 1990 óta meg van áldva a maga nemzeti pártjával, amiből egy időszakban a belső hatalmi harcok okán kettő is akadt – ez volt egyébként a legjobb, amit történhetett: egyik sem jutott be a parlamentbe…

A nemzetiek kényszeresen boldogítani akarják nemzetüket, ám igyekezetük vagy könnyeket fakaszt, vagy csak a párt jár jól vele. A terhelt múltú SNS-t sosem lehetett azzal vádolni, hogy korrektül előkészített, háttértanulmányukkal aládúcolt, hatásvizsgálatokkal megerősített törvénytervezetekkel rukkol elő. A Szlovákiát a fellendülés útjáról időnként a szakadék szélére sodró párt mostani elnöke, a tiszteletbeli százados éppen dugdossa jogi doktori szakdolgozatát. A szlovák nyelv rejtelmeivel máig ismerkedő, egy szikár tőmondatba is belebukó Andrej Danko emberei megint fékezhetetlenek a népboldogítás terén. Míg JUDr. Danko az egyetem alagsorának polcrendszereiben próbálja a lehető legjobban eldugni plágiumgyanús munkáját, addig a párt védelmi minisztere olyan páncélozott csapatszállítókkal próbálja erősíteni a nem túl acélos honi hadsereget, amelynek ha meg akarják őrizni úszóképességét, akkor az előírtnál vékonyabb páncélzata lesz, ha pedig a harci jármű védelmi képességét fokozzák, akkor a többletsúly miatt elsüllyed. Közben az elszabadult SNS-képviselők lazán beterjesztettek egy olyan törvénytervezetet, amely garantált mélyütés a hazai tulajdonú élelmiszerboltoknak. Az ágazati különadó pompás bevétel lenne – minő véletlen – az SNS kezében levő agrártárcának, miközben éppen a viszonylag legtöbb hazai élelmiszert forgalmazó társaságokat, sok esetben a családi kisboltokat taszítanák vele lehetetlen helyzetbe. Azzal érvelnek, hogy a honi agrárágazatot szeretnék a különadó bevételéből megerősíteni (a központi pénzelosztás a korrupció újabb melegágyát veti meg), mondván, boltjainkban a külföldi termékek dominálnak. Halkan megjegyezzük, hogy a korántsem dicső 1990-es években az SNS vígan asszisztált a gyárak, köztük az élelmiszer-ipari üzemek „becsületes, nemzeti érzelmű mečiari” vállalkozók kezére játszásában, áron alul. A szavak szintjén nemzetben, tettekben saját zsebben gondolkodó privatizálók aztán gyorsan kiszipolyozták ezeket, majd fillérekért elherdálták.

Eltűnt az archívumból a Danko munkájával azonos című doktori értekezés

2018. október 17. 16:48

Eltűnt az archívumból a Danko munkájával azonos című doktori értekezés

Az uniós normákba ütköző, az adót is megadóztató többletterhet csak a külföldi kézben levő, méretes üzletláncok képesek veszteség nélkül elviselni, a többi jó esetben nullszaldós, rosszabb esetben veszteséges lesz – ezzel oda a fejlesztés, a munkahelyteremtés, a béremelés. Így válik egy jóindulatúként tálalt, a nemzeti ipart látszólag segítő elképzelés romboló hatásúvá. Samuel Johnson, az angol nyelvet megújító 18. századi gondolkodó magvas megállapítása szerint a gazember utolsó mentsvára a hazafiság. Az SNS esetében hozzátehetjük: ez érvényes a kiforrott dilettánsokra is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.