Közélet

Eltűnt az archívumból a Danko munkájával azonos című doktori értekezés

Pozsony | A pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Kara (PraF UK) archívumában nem találták meg A közigazgatás és fő jellemzői című, 1999-ben megvédett doktori értekezést. Ezt Eduard Burda dékán jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón, reagálva a média kérésére, hogy tegyék közzé a munkát. A dékán azt ígérte, kivizsgálják a helyzetet.
TASR

2018. október 17. 16:48

Andrej Danko - TASR-felvétel

Burda elmondása szerint az utolsó bejegyzés arról, hogy valaki kikölcsönözte, majd visszahozta a munkát, 2011. február 21-én délután keletkezett. Ekkor dokumentálták utoljára, hogy a munka az archívumban volt. A szóban forgó értekezés egy évvel korábban készült, mint Andrej Danko (SNS) házelnök azonos című munkája, amelyet a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen védett meg.

Burda elnézést kért a kialakult helyzet miatt. „Ennek nem szabadott volna előfordulnia, továbbra is keressük (a munkát) és kiderítjük, mi történt” – jelentette ki a dékán. Hozzátette: elrendelte a könyvtári állomány ellenőrzését, melyet az elektronikus formában el nem érhető doktori értekezésekkel és szakdolgozatokkal fognak kezdeni.

 

2018. október 16. 13:51

Nicholsonová feljelentést tett Danko doktori értekezésével összefüggésben

Burda arról is beszámolt a sajtótájékoztatón, hogy a Komenský Egyetem Jogi Karától is kérvényezték egy doktori értekezés hozzáférhetetlenné tételét. „Egy 1988-ban készült munkáról van szó, a kérvényező neve egyáltalán nem ismerős nekem, ezért nem hiszem, hogy érdekes lenne a média számára” – tette hozzá a dékán. Elmondása szerint jogi elemzést kértek az ügyben, az ebben megfogalmazott ajánlások szerint fognak eljárni. Addig is blokkolták a szóban forgó értekezés kölcsönzését.

Andrej Danko a Komenský Egyetem Jogi Karán szerezte meg a Mgr. titulust, majd a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen a doktori címet. A doktori értekezése csak az arra jogosult személyek számára hozzáférhető. A médiában megjelent információk szerint ugyanilyen címmel és témában készültek más munkák is, az egyik 1999-ben, egy évvel Danko védése előtt, a Komenský Egyetem Jogi Karán. A Bél Mátyás Egyetem vezetése korábban felszólította a parlament elnökét a doktori értekezés közzétételére. Danko azt állítja, hogy a munkája nem titkosított, a kompetensek hozzáférhetnek. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) kedden feljelentést tett a Főügyészségen a házelnök doktori értekezésével összefüggésben hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanúja miatt. Danko nem fűzött megjegyzést Nicholsonová lépéséhez. A házelnök azzal kapcsolatban, hogy a média kétségbe vonta a jogi végzettségét és a titulusát, korábban nem zárta ki, hogy büntetőjogi lépéseket tesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hol itt az igazság?

Az ország nagy részén talaj menti fagyokra kell számítani

Elhozta a három pontot Nagymihályból a DAC

Ütések, migránsok, kivezényelt gyerekek – EP-kampány Magyarországon

Sűrű füst, kiabálás és vér - egy utas számolt be a pozsonyi buszbalesetről

Négyszáz program a Budapesti Könyvfesztiválon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?