Vélemény

Nem lehetünk összeszerelő ország

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 21. 19:53

Nagy visszhangja volt a Samsung döntésének, hogy a következő hetekben bezárja két szlovákiai gyára közül az egyiket. Az aggodalom teljesen érthető, a dél-koreai gigász Szlovákia kulcsfontosságú külföldi befektetői közé tartozik.

A szlovák közvélemény a külföldi befektetők érkezéséhez volt szokva az elmúlt két évtizedben, nem pedig gyárbezárásokhoz. A vállalat a termelés hatékonyságának növelésével érvel, vedrődi részlegét bezárja és összes tevékenységét a közeli Galántán található gyárában összpontosítja. Persze, a háttérben ennél azért több van.

Szlovákia gazdasági fejlődését ismerve a Samsung döntése nem teljesen meglepő. A kétezres évek elején az ország magas munkanélküliséggel küzdött, és ez vonzóvá tette az alacsony béreket kereső külföldi multik számára. A befektetők nagy része az autópályák hiánya miatt Nyugat-Szlovákiában telepedett le, és éppen ez kezd ma komoly gondokat okozni. Mára teljesen kiapadt a régió munkaerőpiaca, a munkaerőhiány és a bérek növekedése erősen veszélyezteti az összeszerelő üzemek versenyképességét.

A munkaerőhiányt a vállalatok külföldi vendégmunkásokkal próbálják megoldani, de ez nem lehet hosszú távú megoldás sem számukra, sem a szlovák gazdaság számára.

Válsághelyzet még nincs, de a Samsung döntése bepillantást enged Szlovákia gazdasági jövőjébe. Az alacsony hozzáadott értéket biztosító összeszerelő üzemek kora lassan lejár, a vállalatok ezek számára Szlovákiánál alacsonyabb költségű országokat fognak keresni. A gazdaság számára kulcsfontosságú autógyárak ma nincsenek emiatt közvetlen veszélyben, de a beszállító üzemek és az elektrotechnikai iparág már nincs ekkora biztonságban. Ez a folyamat önmagában pozitív is lehet, ha az összeszerelő üzemeket magasabb hozzáadott értékű befektetőkkel tudjuk helyettesíteni. Ezek a befektetők viszont képzett munkaerőt keresnek, amiből már ma is hiány van a munkaerőpiacon.

Az összeszerelés utáni létre való felkészülés most az egyik legnagyobb stratégiai kihívás az ország számára. Kétségkívül a legfontosabb feladat egy olyan modern oktatási rendszer létrehozása, amely képes jól képzett és rugalmas munkaerőt képezni az innovatív cégek számára – legyenek ezek globális vállalatok vagy akár hazai startupok. Sajnos, ezen a téren már legalább egy évtizedet elvesztegettünk az egymást követő, halva született oktatási reformokkal, melyek legkézzelfoghatóbb eredménye az egyaránt frusztrált tanár, diák és szülő. Nehéz lesz az innovatív jövőre felkészülni úgy, hogy a legtehetségesebb diákjaink nagy része évről évre pánikszerűen külföldre menekül. Az összeszerelő üzemeinknek még van hátra néhány jó évük, de ha nem cselekszünk most azonnal, hamarosan nagyot koppanhat a padlón Szlovákia gazdasága.

Dudás Tamás

Önnek ajánljuk