Vélemény

Nehéz évek jönnek?

Lehangoló képet festett az Economist gazdasági hetilap Közép-Európa gazdasági jövőéről.
Dudás Tamás

2019. november 6. 08:49

v4

Az október végén megjelent cikkben az Economist elemzői ugyan elismerően írnak a visegrádi négyek gazdasági teljesítményéről a 2004-es EU csatlakozás óta, de egyben figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező években nehéz lesz a gazdasági felzárkózás gyors ütemét fenntartani. Mivel mind a négy ország esetében nagyon nyitott gazdaságról beszélünk, a legfőbb gondot a külső gazdasági tényezők romlása jelenti. Az első probléma az uniós források várható csökkenése, melyek jelentős szerepet játszottak az itteni beruházásokban az EU-csatlakozás óta. A 2021-ben kezdődő költségvetési időszakban a közép-európai tagországok az uniós források 20–25 százalékát elveszthetik, mivel ezeket a pénzeket a gondokkal küszködő déli tagországokba irányítják át. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Közép-Európa saját gazdasági sikereinek áldozatává vált az uniós forrásokkal kapcsolatban.

Az Economist szerint a következő gond a külföldön élő emigránsoktól jövő pénzügyi hazautalások fokozatos elapadása. Ez különösen Csehországban és Lengyelországban jelent majd gondot, melyek lakosságának körülbelül egytizede él külföldön. A német gazdaság gyengülése miatt az emigránsok egy része hazatér, és ezzel a gazdaság elesik az általuk hazautalt összegektől. A szlovákiai munkavállalók hazaszivárgása is megkezdődött, 2016-ban még 165 ezren dolgoztak külföldön, az idei adat 128 ezer.

A régió számára különösen nagy gond a német gazdasági teljesítmény visszaesése. Németország a visegrádi négyek legfontosabb kereskedelmi partnere, és a német autóipari óriások mind a négy ország gazdaságában jelentős szerepet játszanak.

Ám az autógyárak éppen most néznek szembe fennállásuk óta az egyik legnagyobb kihívással, és problémáik komoly hatással lesznek a közép-európai régió országaira. Ez már érezhető is Szlovákiában, mivel kérdőjelek vannak a Volkswagen gyár jövőjével kapcsolatban, és ez a gyár már hosszú évek óta az ország legnagyobb ipari vállalata.

Az Economist rámutat a régióban jelentkező munkaerőhiányra is, amely a visegrádi országokban jól megfigyelhető.

Az alacsony munkanélküliségnek köszönhetően ezekben az országokban egyre nehezebb szabad munkaerőt találni, ez pedig a bérek gyors növekedéséhez vezet. Ennek vannak pozitív hatásai, de a bérek további növekedése elriaszthatja a külföldi befektetőket, és alacsonyabb bérszínvonalú országokba költöztethetik a visegrádi országokban lévő egységeiket. A bécsi WIIW gazdaságkutató intézet szerint a munkaerőhiány már az elkövetkező öt évben limitálni fogja a régió gazdasági növekedését.

Mindezt összegezve az Economist leszögezi, hogy a közép-európai gazdaságok elérték a gazdasági fejlődés egy olyan szakaszát, melyben a további felzárkózás már nem lesz olyan gyors, mint az elmúlt két évtizedben. A közgazdaságtanban ezt a jelenséget a közepes jövedelmű országok csapdájának nevezik, és ezt az elmúlt évtizedben kevés felzárkózó ország tudta elkerülni. Ez nem csak a tipikus fejlődő országokra jellemző, Európában például Portugália is ezzel a problémával küszködik. A portugál gazdaság az elmúlt évtizedekben nem tudott felzárkózni az uniós átlaghoz, és az ország vásárlóerőben kifejezett egy főre eső GDP-je ma a szlovák szinthez hasonlítható. 

Közép-Európa gazdasági kilátásai tehát nem a legjobbak, de nem kellene ölbe tett kézzel várnunk a nehezebb éveket. A legfontosabb lépés a kutatás-fejlesztés jobb támogatása, ami segíthet innovatív hazai vállalatokat létrehozni, azok pedig a jövő gazdasági fejlődésének pillérei lehetnek. A munkaerőhiány gyors megoldása lehet a külföldi vendégmunkások nagyobb mértékű bevonása a munkaerőpiacra, de ezt gátolhatja a migrációellenes közhangulat. 

Mindent összevetve az alapigazság az, hogy a jövő kihívásai modern gazdaságpolitikát igényelnek, de ez a régióban gyakorta hiánycikk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

vvv

A régió sajtófotóinak legjava

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

insta

Ismét egy fiatal lányok előtt maszturbáló férfit videóztak

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.