Vélemény

Mitől leszünk boldogok

Az esztendő elején van egy szép szokásunk: boldog új évet kívánunk egymásnak. De mi is a boldogság?
Lampl Zsuzsanna

2018. január 6. 14:36

boldog

A témának ma nagy keletje van. Különösen a dán boldogságnak, az ún. hygge-nek, merthogy állítólag a dánok a legboldogabbak a világon. Ezt a tényt ügyesen el is tudják adni, hiszen temérdek hygge könyv jelent meg az utóbbi időben. Bár a boldogságpszichológia/pozitív pszichológia és a boldogságkutatás nem új keletű, s nem dán eredetű, és bár e témában az én kedvencem Csíkszentmihályi Mihály és Szondy Máté, elolvastam egy hygge könyvet. Kicsit zavart, hogy a szerző fejezeteken keresztül csak gyertyákról, meleg takarókról, órákig bugyogó levesekről, fűszeres borokról, fából készült bútorokról és vastag, kötött pulóverekről értekezik. Igen, ez mind jó, mind hozzájárulhat az ember boldogságához, de hogy ez lenne a dán boldogság kulcsa? Aztán valahol a könyv vége felé megtudjuk, hogy hát ez a Dánia egy szociális állam! S hogy ez mit jelent?

Egyebek mellett azt, hogy az emberek ötkor – értsd: délután, nem pedig hajnalban! – befejezik a munkát, a családosok még korábban, és hazamennek, hogy együtt töltsék az idejüket a hozzájuk legközelebb állókkal! Mert a szívünknek kedvesekkel töltött együttlét a boldogság egyik fő forrása. Ahogy ezt már Harangozó Terike is megénekelte egykor: „ha téged látlak, úgy érzem már, oly szép az egész világ”. És van itt még valami. Meik Wiking dán boldogságkutató szerint a dánok sokat fizetnek be az államkasszába, de teszik ezt azzal a (boldog) tudattal, hogy a (szociális) állam sokféleképpen visszaszolgáltatja a pénzüket, például egy jól működő egészségügy formájában.

Hát igen. Ezek után mindenki képes gyertyákat gyújtogatni, meg levest főzőcskézni, gondolhatnánk. Pedig nem így van. A boldogság nem csupán külső körülmények függvénye, hanem a lelki beállítódásé is. Rajtunk is múlik, hogy boldogok vagyunk/leszünk-e.

Martin Kramara, a Szlovákiai Püspöki Konferencia szóvivője újévi prédikációjában mondott egy történetet. Igaz, nem a boldogsággal kapcsolatban, de azt hiszem, nyugodtan megismételhetem. Egy munkahelyen a vezérigazgató bejelenti, hogy az alkalmazottak nagy részét az új évtől robotok fogják helyettesíteni. De semmi vész, nem áll szándékukban elbocsátani ezeket az embereket. Megmarad az állásuk is, megmarad a korábbi fizetésük is, csak annyi a változás, hogy heti egy napra csökken a munkaidejük. Ebből következőleg a szerdai napokon fognak munkába járni. Az emberek hümmögnek, aztán az egyik rosszallóan megkérdezi: és minden szerdán be kell jönni? Azt hiszem, aki így gondolkodik, sohasem lesz boldog.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Felszálló F-16-os vadászrepülőgép (TASR-felvétel)

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az amerikaiak miatt

erős szél

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adtak ki az erős szél miatt

elhízás k

Szlovákiában minden negyedik ember elhízott

Kőszegről  kicsit másképp

Kőszegről kicsit másképp

pozsonyi kifli

Diósat vagy mákosat? A 400 éves pozsonyi kifli története

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen
Frissítve

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.